Hyppää pääsisältöön

RSO ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro esittävät Hannu Linnun johdolla Beethovenin juhlamessun Missa solemnis

Savonlinnan Oopperajuhlakuoro
Savonlinnan Oopperajuhlakuoro Kuva: Timo Seppäläinen savonlinnan oopperajuhlakuoro 2013

RSO:n ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoron 2016 alkanut yhteistyö jatkuu 15.9. Musiikkitalossa. Orkesteri ja kuoro esittävät ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla Beethovenin juhlamessun Missa solemnis. Solisteina laulavat Camilla Tilling, Michelle Breedt, Tuomas Katajala ja Nathan Berg. Kuoron valmennuksesta vastaa kuoronjohtaja Matti Hyökki. Edellisen kerran Oopperajuhlakuoro ja RSO esiintyivät yhdessä maaliskuussa 2016, jolloin ohjelmassa oli Mendelssohnin Elias-oratorio. Yhteistyö jatkuu edelleen tulevina kausina.

Ennen konserttia klo 18 Hannu Lintu ja toimittaja Outi Paananen keskustelevat illan ohjelmasta Musiikkitalon alalämpiössä. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena. Konsertti nähdään myös Yle Teeman RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa 24.9. ja uusintana Yle TV 1:ssä 30.9.

Vuonna 1824 Pietarissa kantaesitetty Missa solemnis on sävelletty neljälle soololaulajalle, sekakuorolle ja orkesterille. Kuoron rooli on teoksessa poikkeuksellisen monitahoinen sekä vaativa ja myös orkesteriosuus on tavallista itsenäisempi. Beethoven halusi Missa solemnisissa säveltää mestariteoksen, joka summaisi sekä hänen oman säveltäjäkehityksensä että musiikin historian saavutukset.

Savonlinnan Oopperajuhlakuoron laulajat ovat pääosin laulun ammattilaisia tai ammattikoulutuksessa olevia laulunopiskelijoita eri musiikkioppilaitoksista Suomesta ja ulkomailta. Kuoro kiinnitetään vuodeksi kerrallaan ja sen kokoonpano vaihtelee festivaalilla esitettävien oopperoiden mukaan. Kuoronjohtaja on Matti Hyökki.

Camilla Tillingin debyytti New Yorkin City Operassa vei hänet kansainväliselle uralle, joka on kestänyt jo pari vuosikymmentä. Tilling esiintyy säännöllisesti mm. Lontoon Covent Gardenissa, New Yorkin Metropolitanissa, Milanon La Scalassa sekä Baijerin valtionoopperassa. Hänen oopperaroolejaan ovat mm. Straussin Ruusuritarin Sophie, Mozartin Taikahuilun Pamina, Mozartin Figaron häiden Susanna sekä kreivitär.

Mezzosopraano Michelle Breedt aloitti uransa Kölnin oopperastudiossa ja siirtyi myöhemmin Braunschweigin valtionteatteriin. Debytoituaan vuonna 2000 Bayreuthissa, Breedt on esiintynyt festivaalilla lähes vuosittain. Hänen oopperarooleja Wagnerin lisäksi ovat mm. monet Mozartin oopperoiden mezzosopraanoroolit sekä Bizet’n Carmen ja Massenet’n Wertherin Charlotte.

Monipuolinen tenori Tuomas Katajala on kotonaan niin oopperan, oratorion, konserttien kuin liedinkin parissa. Katajala teki menestyksekkään debyyttinsä Glyndebournen oopperafestivaalilla Donizettin Don Pasqualessa 2015. Kuluvan vuoden lokakuussa debyytit Iso-Britanniassa jatkuvat, kun hän esiintyy Covent Gardenin Mozartin Taikahuilu -produktiossa Taminon roolissa.

Kanadalainen bassobaritoni Nathan Berg on tunnettu laajasta repertuaaristaan, joka sisältää niin barokkia, lyyrisiä rooleja kuin uutta musiikkiakin. Bergin oopperarooleja ovat mm. Mozartin Don Giovannin ja Figaron häiden nimiroolit, Wozzeckin tohtori ja Lentävän hollantilaisen nimirooli.

15.9. klo 19
Perjantaisarja 1

Hannu Lintu, kapellimestari
Camilla Tilling, sopraano
Michelle Breedt, mezzosopraano
Tuomas Katajala, tenori
Nathan Berg, baritoni
Savonlinnan Oopperajuhlakuoro, valm. Matti Hyökki
Ludwig van Beethoven: Missa solemnis op. 123
Ennen konserttia klo 18 alalämpiö: Missa solemnis. Toimittaja Outi Paananen ja ylikapellimestari Hannu Lintu keskustelevat.

Kommentit