Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Kiista Etelä-Kiinan merellä

Etelä-Kiinan meri on tärkeä sotilaallisesti sekä merenkulun ja öljyesiintymiensä takia. Alueesta on tullut suurvaltojen kiistakapula.
Yhdysvaltain Barack Obama ja Kiinan Xi Jinping neuvottelivat G20-kokouksessa 2016 Etelä-Kiinan meren aluevesien ja saarten hallinnasta. Etelä-Kiinan meri on tärkeä sotilaallisesti sekä merenkulun ja öljyesiintymiensä takia. Alueesta on tullut suurvaltojen kiistakapula. Ulkolinja: Kiista Etelä-Kiinan merellä

TV1 torstaina 23.8.2018 klo 23.10 - 00.05, uusinta keskiviikkona 29.8. klo 23.40
Katsottavissa Areenassa

Kun Kiinan suurvalta-asema on vahvistunut, Aasian ja Tyynenmeren alueesta on muodostumassa yhä tärkeämpi alue.

Etelä-Kiinan meri on merkittävä sekä sotilaallisesti että merenkulun ja öljyesiintymiensä takia. Paracelsaarten ja Spratlysaarten pienistä saarista sekä riutoista on tullut Kiinan, Japanin, Vietnamin, Filippiinien ja Yhdysvaltain kiistakapula.

Entinen loisto takaisin

Vuoden 2012 lopulla Kiinassa valtaan astui presidentti Xi Jinping. Hän keksi iskulauseen ”kiinalainen unelma”. Kunnianhimoisen kampanjan tavoitteena on palauttaa Kiinan entinen loisto ja uudistaa maan asevoimat.

Kiina ryhtyi samalla valtataisteluun toisen suurvallan, Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvallat on ollut läsnä Tyynenmeren alueella siitä lähtien, kun maa kukisti Japanin vuonna 1945.

Kiina uhkaa valtatasapainoa

Etelä-Kiinan merestä on tullut yksi Pekingin strategisista näyttämöistä. Kiina tekee siirtojaan huolimatta jännitteistä, joita sen toiminta aiheuttaa naapurivaltioiden kanssa. Kiinan ajama muutos on uhka nykyiselle valtatasapainolle.

The China Sea, War of the Archipelagos. Ohjaus: Marc Petitjean. Tuotanto: Delphine Morel, Ranska, 2015. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.