Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Tunnista kuvien kaupungit – testaa, onko sinusta nettisalapoliisiksi

Missä?-teksti neljän kuvan päällä
Valheenpaljastajan kuvantunnistustestissä täytyy selvittää kuvista löytyvien vihjeiden avulla, missä kuva on otettu. Missä?-teksti neljän kuvan päällä Kuva: CC/Ville Alijoki kaupungit,valokuvat,geolokaatio

Valokuvien ja videoiden paikantamisesta on tullut yksi olennaisimmista faktantarkistuksen taidoista. Sosiaalisessa mediassa kiertää paljon arveluttavia kuvia, joiden sanotaan liittyvän uutistapahtumiin.

Usein yllättävän uutistapahtuman – kuten vaikkapa luonnonkatastrofin tai onnettomuuden – yhteydessä jotkut alkavat kierrättää vanhoja valokuvia väittäen, että ne ovat tuoreita kuvia paikan päältä.

Tästä on lukuisia esimerkkejä muun muassa New Yorkin Sandy-myrskyn, Baltimoren mellakoiden ja Pariisin tai Manchesterin terrori-iskujen ajoilta.

Voit testata omaa kuvanlukutaitoasi Valheenpaljastajan kuvantunnistusvisassa.

Kuvantunnistusvisa

Tutki kuvia tarkkaan ja mieti, mitä sellaista niistä voisi löytyä, joka paljastaisi sijainnin.

Testissä on viisi kuvaa, joista sinun pitää tunnistaa kaupunki, missä kuva on otettu. Maksimipistemäärä on 10. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saat 2 pistettä, mikäli et käytä vihjettä. Vihjeen käyttö rokottaa yhden pisteen oikeasta vastauksesta.

Näin tunnistat huijauksen ja jäljität alkuperäisen kuvan:

1. Mene Googlen kuvahaku-sivulle
2. Klikkaa kameran kuvaa.
3. Nyt voit joko ladata kuvatiedoston omalta tietokoneeltasi tai leikata ja liimata verkosta löytämäsi kuvan url-osoitteen (klikkaa verkosta löytyneen kuvan päällä hiiren oikealla näppäimellä ja valitse copy link address).

Google etsii erikokoisia versioita samasta kuvasta ja samankaltaisia kuvia. Tuloksia tarkastelemalla näet, missä kuva on aiemmin julkaistu. Saatat löytää jopa alkuperäisen.

Vinkki: Asenna Googlen käänteinen kuvahaku lisäosana selaimeesi (Chrome, Firefox). Näin voit tutkia mitä tahansa kuvaa yhdellä klikkauksella.

Toisen vastaavan kuvahaun tarjoaa TinEye.

Muokattuja kuvia voit tutkia esimerkiksi Fotoforensics-työkalulla.

Fotoforensics-sivulla voi opetella edistyneempiä taitoja kuvien analysointiin, esimerkiksi tunnistamaan, onko kuvaa muokattu. Sivulla myös opetetaan käyttämään työkaluja.

Valheenpaljastaja jää tauolle ja palaa vuonna 2018. Voit yhä lähettää juttuvinkkejä Valheenpaljastajan sähköpostiin.

Valheenpaljastaja

Kommentit
 • Digitreenit: Windows 10 tutuksi - tässä 10 vinkkiä sen tehokäyttöön

  Lue nämä vinkit niin saat Windows 10:stä enemmän irti.

  Siirtyminen Windows 10:een käyttöjärjestelmän vanhemmista versioista on helppoa. Se ei välttämättä vaadi uusien taitojen opettelemista. Siksi saattaakin unohtua, että se toi mukanaan monia uusia hyödyllisiä ominaisuuksia. Tässä artikkelissa esitellään niistä kymmenen, joiden avulla saat Windows 10:stä enemmän irti.

 • Ääni on toinen, uusi maailma

  Äänillä voi muuttaa kuvan tunnelman.

  Äänimaailma muuttaa kaiken. Äänillä - esimerkiksi musiikilla - voi muuttaa kuvan tunnelman. Äänellä voi tulkita kuvaa ja vaikuttaa katsojan tunteisiin voimakkaasti. Kuvauksissa alkuperäisen äänen taltiointi on tarkkaa työtä. Ääniä voidaan myös tehdä tarkoituksella erikseen ja niitä voidaan järjestää haluttuun järjestykseen.

 • Viestit ovat valintoja

  Viesti koostuu viestin laatijoiden valinnoista.

  Kaikki, mitä eri medioista näemme, kuulemme tai luemme näemme, on monien vlintojen tulosta. Kannattaa pysähtyä pohtimaan näitä valintoja tutunkin viestin äärellä – lopputulos voi yllättää. Eri ihmiset lukevat mediaa eri tavalla, eikä yhtä ja oikeaa tulkintaa tietenkään ole. Jokainen voi kuitenkin treenata omaa medialukutaitoaan. Mediataju on valmius, jota voi kehittää koko eliniän.

Media- ja digitaidot