Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Tunnista kuvien kaupungit – testaa, onko sinusta nettisalapoliisiksi

Suurennuslasi kaupunkinäkymässä.
Valheenpaljastajan kuvantunnistustestissä täytyy selvittää kuvista löytyvien vihjeiden avulla, missä kuva on otettu. Suurennuslasi kaupunkinäkymässä. Kuva: CC BY 2.0 Flickr, Sharon Mollerus / Henna-Leena Kallio Valheenpaljastaja (artikkelisarja)

Valokuvien ja videoiden paikantamisesta on tullut yksi olennaisimmista faktantarkistuksen taidoista. Sosiaalisessa mediassa kiertää paljon arveluttavia kuvia, joiden sanotaan liittyvän uutistapahtumiin.

Usein yllättävän uutistapahtuman – kuten vaikkapa luonnonkatastrofin tai onnettomuuden – yhteydessä jotkut alkavat kierrättää vanhoja valokuvia väittäen, että ne ovat tuoreita kuvia paikan päältä.

Tästä on lukuisia esimerkkejä muun muassa New Yorkin Sandy-myrskyn, Baltimoren mellakoiden ja Pariisin tai Manchesterin terrori-iskujen ajoilta.

Voit testata omaa kuvanlukutaitoasi Valheenpaljastajan kuvantunnistusvisassa.

Kuvantunnistusvisa

Tutki kuvia tarkkaan ja mieti, mitä sellaista niistä voisi löytyä, joka paljastaisi sijainnin.

Testissä on viisi kuvaa, joista sinun pitää tunnistaa kaupunki, missä kuva on otettu. Maksimipistemäärä on 10. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saat 2 pistettä, mikäli et käytä vihjettä. Vihjeen käyttö rokottaa yhden pisteen oikeasta vastauksesta.

Näin tunnistat huijauksen ja jäljität alkuperäisen kuvan:

1. Mene Googlen kuvahaku-sivulle
2. Klikkaa kameran kuvaa.
3. Nyt voit joko ladata kuvatiedoston omalta tietokoneeltasi tai leikata ja liimata verkosta löytämäsi kuvan url-osoitteen (klikkaa verkosta löytyneen kuvan päällä hiiren oikealla näppäimellä ja valitse copy link address).

Google etsii erikokoisia versioita samasta kuvasta ja samankaltaisia kuvia. Tuloksia tarkastelemalla näet, missä kuva on aiemmin julkaistu. Saatat löytää jopa alkuperäisen.

Vinkki: Asenna Googlen käänteinen kuvahaku lisäosana selaimeesi (Chrome, Firefox). Näin voit tutkia mitä tahansa kuvaa yhdellä klikkauksella.

Toisen vastaavan kuvahaun tarjoaa TinEye.

Muokattuja kuvia voit tutkia esimerkiksi Fotoforensics-työkalulla.

Fotoforensics-sivulla voi opetella edistyneempiä taitoja kuvien analysointiin, esimerkiksi tunnistamaan, onko kuvaa muokattu. Sivulla myös opetetaan käyttämään työkaluja.

Valheenpaljastaja jää tauolle ja palaa vuonna 2018. Voit yhä lähettää juttuvinkkejä Valheenpaljastajan sähköpostiin.

Muokkaus 8.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

Kommentit

Media- ja digitaidot