Hyppää pääsisältöön

“Harvoin pääsee televisioon elokuvia katsomalla ja kaljaa juomalla” - Rovaniemen Docventures-leffakerhossa uskotaan dokumenttien voimaan

Docventures fanikuva
Rovaniemen "hengellisesoteerinen vapaaherrain kilta" osallistuu Docventuresin lähetyksiin joka viikko lavastamalla kotikatsomokuvan, joka sopii käsiteltävään teemaan. Tässä toivo-teeman kuvassa Sami on viides oikealta. Docventures fanikuva Kuva: Niko Harjuniemi Docventures

Docventuresin leffakerhot ovat levinneet kautta Suomen jo lähes joka niemeen, notkoon ja saarelmaan. Yksi erikoisimmista löytyy Rovaniemeltä, jossa kokoontuu "hengellis-esoteerinen vapaaherrain kilta". Docventures etsi käsiinsä yhden killan jäsenistä, joka kehottaa kaikkia antamaan dokkareille mahdollisuuden!

Sami Pekkala vastaa puhelimeen kotonaan Rovaniemellä lähempänä puoltapäivää. 23-vuotiaan, omien sanojensa mukaan keskinkertaista huumoria ja keskiolutta harrastavan opiskelijan edellinen ilta on venynyt pitkään.

Tällä kertaa ei kuitenkaan ole kyse harrastusväsymyksestä, vaan proosallisesti iltavuorosta töissä.

Sami kuuluu vajaan parinkymmenen hengen kaveriporukkaan, “Rovaniemen hengellis-esoteeriseen vapaaherrain kiltaan”, joka on kokoontunut Docventures-dokkareiden ääreen jo useamman vuoden ajan.

Se osallistuu lähetyksiin huikeilla kuvilla, joiden luomisessa ei vaivoja ole säästelty.

Rovaniemen leffakerho kokoontuu
Rovaniemeläisten mukaelma Symposion-kuvasta suhmurointi-jaksossa. Sami kuvassa oikealla. Rovaniemen leffakerho kokoontuu Kuva: Joonas Havu Docventures

Joku voisi jopa sanoa, että Rovaniemi on vienyt perinteiset kotikatsomokuvat ns. nextille levelille.

– Kokoonnumme aina tuntia ennen lähetyksen alkua yhteen. Sitten ideoidaan viikon teemaan sopiva kuva, otetaan se ja yritetään ehtiä laittamaan se ensimmäiseksi kommentiksi someen kun lähetys alkaa, kertoo Sami.

Tavoitteena on lähinnä tuottaa hyvää mieltä muille kanssakatsojille.

– Sen lisäksi oli tietysti meille itsellemme hauskaa, kun viime kaudella oltiin vikan jakson puhelinvieraita. Harvoin sitä nimittäin pääsee televisioon elokuvia katsomalla ja kaljaa juomalla, nauraa Sami.

Dokkarit avartavat ajattelua - kaikkien pitäisi katsoa niitä

Seuran keskiviikkoiltojen rituaali kuvaussession jälkeen on selvä.

– H-hetken lähestyessä laskeudutaan hartauteen ja aletaan katsoa dokumenttia, se on siinä. Ne, jotka töiden puolesta voivat ottaa öylättiä, saattavat sitä ottaa, kuvailee Sami.

Mutta vaikka keskiolut, hauskat kuvat ja kaveriporukan iltamat kuulostaa kivalta ja kevyeltä, on taustalla syvä ihastus - ellei jopa rakkaus - dokumentteihin.

– Dokumentit ovat yksinkertaisesti mahtavia! Itselleni suurin oivallus on ollut sen tajuaminen, miten vähän sitä ylipäätään tietää kaikesta - ja miten dokkarit voivat siinä auttaa. Ne antavat uusia näkökulmia omaankin elämään, kun ymmärrys maailmasta, ihmisistä ja kulttuureista muuttuu. Itselläni kyky ajatella asioita toisen lähtökohdista on kasvanut, kertoo Sami.

Docventuresin dokumentit ovat Samin mielestä loistavia, yhtäkään tylsää tai keskinkertaista ei hänen mielestään joukkoon ole valikoitunut.

Parhaiten mieleen ovat jääneet huumesodasta kertova Cartel Land (“upeasti tehty ja aukaisi silmiä todella paljon”) sekä skientologia-dokkari Going Clear (“koin suorastaan vihan tunteita, ei ollut mikään hyvän mielen dokumentti”).

– Parasta Docventuresissa on kuitenkin tämä tv-formaatti. Ilman sitä ei olisi tullut monia dokkareita itse etsittyä ja katsottua. Nyt tietysti jo tajuan, että dokkarin ääressä voi myös viihtyä - siihen se voi olla jopa parempi kuin draamaelokuva, pohtii Sami.

Odotuksia uuden kauden dokkareiden suhteen ei kiltalaisilla ole, vaikka he ovatkin teemat tutkineet ja havainneet leffat hyviksi.

Sekin kuuluu killan filosofiaan: kauden vaikuttavinta dokkaria pohditaan vasta sitten, kun viimeinenkin niistä on nähty ja on karonkan aika.

– Karonkan ohjelmassa on dokkarin ja kotikatsomokuvan lisäksi saunaa ja kaljaa. Ja silloin yritetään ehkä jopa järkätä se seuraava päivä vapaaksi, virnuilee Sami.

Doventuresin viides tuotantokausi alkaa keskiviikkona 13.9.2017 - Yle TV2 ja Yle Areena klo 21.

Haluatko sinäkin katsella dokkareita seurassa? Näin perustat leffakerhon!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures