Hyppää pääsisältöön

Huumeiden uusi vallankumous

Verkko ja muuntohuumeet ovat sysänneet liikkeelle huumeiden ”vallankumouksen”, jota on erittäin vaikea hallita tai pysäyttää. Huumeiden valmistajat ja kauppiaat käyvät poliisin ja muiden viranomaisten kanssa eräänlaista kissa-ja-hiiri -leikkiä.

Suomen virallinen huumepolitiikka on vuosia pysynyt lähes ennallaan, mutta huumekulttuuri on radikaalisti muuttunut.

Muutos näkyy sekä huumekauppiaiden että käyttäjien profiileissa. Vanhan ajan puistojen katukauppiaat ovat kohta historiaa. Huumeiden myynti on siirtynyt verkon anonyymeille kauppapaikoille.

MOT-ohjelmassa Huume-Suomen uusi aika suomalainen ”huumepioneeri” avaa katsojille ovia salaiseen, salatuissa verkoissa tapahtuvaan huumekauppaan. Hän on itse tilannut huumeiden valmistamiseksi ns. tutkimuskemikaaleja verkon kautta jo 15 vuoden ajan. Alkuaikoina ei edes Tulli ollut aineista kiinnostunut.

Ohjelmassa kerrotaan myös ns. muuntohuumeiden valmistamisesta ja siitä kuinka lainsäädäntö laahaa useimmiten jäljessä.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan tulli pystyy purkamaan huumekauppiaiden salauksia. Sinkkosen mukaan Tulli ei ole kiinnostunut itse verkosta, vaan siellä toimivista henkilöistä.

Tulli on paljastanut Tor-verkossa Silkkitie-nimisellä kauppapaikalla yli 20 huumekauppiasta ja tuhansia ostajia kolmen vuoden aikana. Tulli on takavarikoinut kilokaupalla huumeita ja runsaasti virtuaalivaluuttaa.

Tyhjiä ruiskuja pöydällä.
Tyhjiä ruiskuja pöydällä. Kuva: Yle, MOT ruiskut (välineet),Ruiskuhuume,muuntohuumeet,päihderiippuvuus,huumeiden käyttäjät,narkomaanit

Huumelaboratoriot kuitenkin juoksevat kilpaa – ja usein edellä - viranomaisten kanssa kehittämällä uusia yhdistelmiä sitä mukaan kun entiset julistetaan laittomiksi. Näitä huumeita kutsutaan muuntohuumeiksi ja ne ovat yhtä vaarallisia kuin vanhat tutut heroiini tai kokaiini. Sen lisäksi ne ovat arvaamattomia. Netistä aineita tilannut käyttäjä ei voi varmuudella tietää, mitä posti kotiin kantaa ja mikä on aineen pitoisuus.

Huume-Suomen uusi aika -ohjelmassa seurataan, kuinka helppoa huumeiden myynti ja ostaminen verkon kautta ovat. MOT:n kuvausryhmä todistaa, kuinka laittomat aineet vaihtavat omistajaa itähelsinkiläisen kauppakeskuksen parkkipaikalla keskellä kirkasta päivää.

Toimittajina Marko Niemi ja Jemina Heinonen

Muokattu: vaihdettu katsottavaksi trailerin tilalle koko ohjelma. 12.9.2017 MK