Hyppää pääsisältöön

Ronja taistelee jaetun ihmisyyden puolesta, huomioi Lukupiirin soittaja

Kaisa Pulakka ja Salla Simukka Ronja, ryövärintytär kirja kädessään
Kaisa Pulakka ja Salla Simukka Ronja, ryövärintytär kirja kädessään Kuva: Yle/ Sari Siekkinen Salla Simukka,Lukupiiri,kirjallisuus,kaisa pulakka

Nainen voi periä ryövärijoukon johtajuuden. Ihminenkin on osa luontoa. Tällaisiakin ajatuksia välittää Astrid Lindgrenin klassikkokirja Ronja, ryövärintytär. Tässä helmiä Yle Radio 1:n Lukupiirin keskustelusta. Entä mitä itse ajattelet Ronjasta?

Ryövärisuvun johtaja saa tyttären, Ronjan. Läpi kirjan on itsestään selvää, että hän perii isänsä aseman. Sukupuoli ei haittaa – miksi haittaisi? Ronja kuitenkin itse kieltäytyy tehtävästä tai oikeastaan hän alkaa viedä koko ryövärijoukkoa toisenlaisen elämäntavan pariin. Tämän asetelman nostaa Lukupiirin keskustelussa esiin kirjailija Salla Simukka, joka muuten on syntynyt samana vuonna kuin Lindgrenin kirja on ilmestynyt.

Ronja-Lukupiirissä keskusteltiin lisäksi lapsuudesta, lapsuuden päättymisestä, rakkaudesta, ystävyydestä ja läpi Lindgrenin tuotannon kulkevasta melankolisesta vireestä. Ronja ottaa aimo harppauksen kohti aikuisuutta tajutessaan vanhempiensa rajallisuuden.

Luonnollisesti myös teoksen luontosuhde puhuttaa. Vaikka Ronja ja kilpailevan ryövärisuvun Birk kesyttävät kaksi villihevosta, he tekevät sen hevosten ehdoilla. Vaikka he kerran ajattelevat vallitsevansa metsää, jossa asuvat, he myös ovat osa luontoa, suunnistavat kuin eläimet, ymmärtävät, etteivät ketut kuulu kenellekään.

Ensimmäinen lähetykseen soittanut tarttuu teoksen ajankohtaisuuteen. Ronja taistelee jakamattoman ihmisarvon puolesta ja sen eteen, että ihmiset voisivat olla tekemisissä myös toisenlaisten ihmisten kanssa. Kirjassa Ronjalle on tärkeää, että matiasryövärit, hänen oma väkensä, voisi pitää yhtä borkaryöväreiden, naapurileirin, kanssa. Samoin ajattelee myös Kalju-Pietu, matiasryöväreiden vanhin ja viisain. Salla Simukka lisää, että kun Ronja hyppää ryövärijoukot erottavan kuilun yli, se on paitsi tosiasiallinen myös vertauskuvallinen loikka kohti erilaisuuden hyväksymistä.

Kuuntele koko ohjelma ja ota selvää, mitä studiossa puhutaan Ronjan kirosanoista ja niiden sensuroinnista, Astrid Lindgrenistä ja Tove Janssonista sekä siitä, kuinka teatterintekijä Juha Hurme luki kirjan täikampakohtauksen samalla kun hän tonki täitä omasta päästään.


Seuraava Lukupiiri 7.10. sukeltaa Bram Stokerin Draculan maailman.

Mitä ajatuksia Ronja, ryövärintytär herätti sinussa? Osallistu keskusteluun sivun alalaidassa!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi