Hyppää pääsisältöön

Esko Valtaoja toi tv-studioon palasen Marsia ja Kuuta. "Mars on kalliimpaa kuin kulta."

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja
Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja Kuva: Ursa Puoli seitsemän,Esko Valtaoja

Puoli seitsemän -ohjelman juontajat kokivat häkellyttäviä hetkiä, kun syksyn ensimmäinen vieras, avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja kaivoi taskustaan kaksi pientä rasiaa. "Tässä on palanen Marsia ja bonuksena tässä toisessa vielä palanen Kuusta."

Kun juontajat kysyivät, miten hän voi olla varma kivien alkuperästä, Valtaoja kertoi, että kyseistä meteoriittia on analysoitu.
– Geologit tietävät aika hyvin millaisia kiviä on Marissa. Kiven huokosissa on pieniä jäänteitä kaasukehästä, ja se vastaa Marsin ilmakehää. Kyllä se on Marsista, Valtaoja totesi.

Valtaojan mukaan verkosta voi osaa meteoriitteja, joissa on aitoustodistus mukana. Varsinkin Marsin kappaleet ovat hintavia.
– Marsin kappale on kalliimpaa kuin kulta. Pitäisi tehdä näistä korvikset, että olisi koko ajan jotain kosmista hiplattavaa, Valtaoja hymyili.

Pitkän tutkimusuran tehneen avaruustähtitieteen professorin suosikkitaivaankappale on aina ollut Mars. Lapsena hän haaveili tulevansa Marsin sotavaltiaksi ja menevänsä naimisiin Marsin prinsessan kanssa. Mars kiehtoo edelleen.
– Kyllä edelleen aion sinnittellä hengissä, että tietäisin onko siellä ollut mitään elämää pinnan alla, Valtaoja haaveilee.

Hänen arvionsa mukaan ihminen pääsee Marsiin muutaman vuosikymmenen sisällä.

Tähtitieteen kulta-ajan tutkija

Esko Valtaoja iloitsee siitä, että on saanut elää ja tehdä tutkimusta tähtitieteen kulta-aikana. Vielä 1960-luvun lopussa ei tiedetty onko maailmankaikkeudella ollut alkua vai onko se ollut olemassa ikuisesti.
– Ei tiedetty mustista aukoista, ei planeetoista toisten tähtien ympärillä ja mahdollinen elämän etsiminen avaruudesta oli aivan scifi-hommaa, Valtaoja luettelee.

Lähetyksessä Valtaoja kertoi myös olevansa innokas musiikinharrastaja. Nuoruudessa Valtaojan suosikkeja ovat muun muassa Jefferson Airplane, Led Zeppelin ja Fairport Convension. Opiskeluaikoina puolet syksyn opintolainasta meni levysoittimeen ja toisesta puolesta iso osa levyihin. Yhden levyn hinta vastasi viikon ruokarahoja.

Esko Valtaoja tutkii edelleen tuoreet ulkomaiset musiikkilehdet ja tilaa netistä mielenkiintoisia levyjä.
– Kuuntelen kaikkea sitä mitä radiosta ei kuule, kaikkea muuta paitsi tylsää aikuisrockia, emeritusprofessori hymyilee.

Valtaojan mukaan ihminen tarvitsee elämäänsä myös taidetta, kulttuuria, kirjallisuutta ja musiikkia.
– Tunnen itseni puolinaiseksi, jos teen vain tiedettä.

TV1:n Puoli seitsemän -ohjelma nähdään nykyään viitenä päivänä viikossa maanantaista perjantaihin.

Katso video, jossa juontaja ja tähtitieteen harrastaja Mikko Kekäläinen pääse koskettamaan Marsia

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän