Hyppää pääsisältöön

Jos luonnonkatastrofi tuhoaa suomalaiset marjat, pelastus löytyy Laukaan kasvitankista

Nestetyppeä kuohuva kryotankki Laukaassa
Nestetyppeä kuohuva kryotankki Laukaassa Kuva: Yle Puoli seitsemän, kryoluonnonvarat

Keski-Suomen Laukaasta löytyy yksi Suomen tärkeimmistä varastoista. Siellä, maailman huippuluokkaa olevassa tankissa, säilytetään syväjäässä kotimaisten viljelykasvien versoja ja silmuja. Ne pystytään elvyttämään vuosienkin jälkeen, jos luonnonkatastrofi, kasvitauti, ilmastonmuutos tai vaikka asteroidi tuhoaisi kasvistoamme.

Se voisi olla kouluruokalan soppakattila. Mutta lämpimän hernekeiton sijasta tässä tankissa höyryää -150-asteinen nestetyppi.

Teräksenhohtoisessa, arkisen näköisessä kryotankissa Luonnonvarakeskuksen tiloissa Laukaassa uinuu vadelmaa, mansikkaa, luumua, kirsikkaa, herukkaa, humalaa, syreenia, ruusua, omenaa, lakkaa, pensashanhikkeja, pensasmustikkaa, alppiruusua, perunaa ja ryvässipulia. Näin kylmässä kyydissä kasvien elintoiminnot pysähtyvät. Ne säilyvät ilman hoitoa ja ovat elvytettävissä pitkienkin aikojen päästä.

Ja jotta varmasti saisimme Jonsok- tai Polka-mansikkaa kaikenlaisten katastrofien jälkeenkin, Laukaan kryotankille on tulossa myös varasäilytys. Hämeen Jokioisille tulee varatankki, jossa säilytetään samat kasvit kuin kryotankki ykkösessäkin.

lakka, lajike nyby
lakka, lajike nyby Kuva: Yle Puoli seitsemän, kryoluonnonvarat

Säilytykseen pääsevät kasvit valitsee Kansallinen kasvigeenivaraohjelma. Perusteena voi olla vaikkapa kotimainen jalostusalkuperä, viljelyhistoria Suomessa tai geneettinen erityislaatuisuus.

Seulan läpäisi esimerkiksi lakkalajike Nyby. Se on kaksineuvoinen luonnonoikku, jossa on hede ja emi samassa kukassa. Itsepölyttävä luonnonlajike löytyi Vaasan läheltä, Maalahden kunnasta kymmenisen vuotta sitten

Suomella huippuosaamista marjojen säilytyksessä

Kryosäilytyksessä olevien kasvien määrä lisääntyy koko ajan. Suomalaisilla on varsinkin marjakasvien kylmäsäilytyksestä sellaista erityisosaamista, jota hyödyntävät myös muut maat. Ruotsista lähetettiin vastikään vadelmakantoja Suomeen kryosäilytykseen. Laukaan tankissa on myös mustaherukan lepotilaisia silmuja Puolasta, Virosta, Latviasta, Liettuasta ja Saksasta.

Suomi onkin ollut kärkimaana ottamassa kasvien kryotekniikoita käyttöön. Tällä hetkellä kryotankkeja on vasta edistyneimpien geenipankkien yhteydessä, esimerkiksi Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Venäjällä ja Tsekeissä. Kryosäilytystä tekevät myös YK, USA, Kiina ja Japani.

Ihmiskunta varautuu katastrofeihin monella tapaa

Katkesipa ravintoketju mistä syystä tahansa, ihmiskunta on ainakin yrittänyt varmistaa että ruokaa on mahdollista tuottaa jatkossakin.

Koko maailman viljelykasvien siemeniä säilötään Huippuvuorilla siemenvarastossa, jota kutsutaan myös Nooan arkiksi ja Tuomiopäivän holviksi. Se on YK:n alainen siementen kansainvälinen geenipankki. Elinvoimaiset, itävät kylvösiemenet säilytetään siellä 20 pakkasasteessa. Kaikki maat voivat lähettää holviin omia näytteitään. Tarkoituksena olisi saada sinne turvaan maailman kaikkien viljelykasvien siemenet.

Suomalaisia näytteitä Huippuvuorten Tuomiopäivän holvissa on noin 1500. Sinne on toimitettu esimerkiksi kaikkien perinteisten suomalaisten viljelykasvien siemenet sekä vihannesten ja rypsin siemeniä.

Osana koko maailman yhteistä viljelykasvien perintöä tulee jälkipolville säilymään myös Koskenkorvan raaka-aineeksi jalostettu Botnia-ohra, ei tosin alkoholiin liittyvien ansiodensa vaan tärkkelyspitoisuutensa takia.
Ilmaston muuttuessa kun on mahdoton tietää, minkälaisia lajikkeita tulevaisuudessa tarvitaan.

Kryosäilytyksestä elvytettyjä mustaherukan taimia kasvihuonekasvatuksessa (lajike Mortti).
Kryosäilytyksestä elvytettyjä mustaherukan taimia kasvihuonekasvatuksessa (lajike Mortti). Kryosäilytyksestä elvytettyjä mustaherukan taimia kasvihuonekasvatuksessa (lajike Mortti). Kuva: Luonnonvarakeskus Puoli seitsemän, kryoluonnonvarat

Lähtökohtaisesti jokainen maa on vastuussa omien geenivarojensa säilyttämisestä ja sitä varten on perustettu kansallisia geenipankkeja. Pohjoismailla on kymmenien vuosien yhteistyö geenivarojensa säilytyksessä. Nykyinen NordGen perustettiin vuonna 2008, kun aikaisemmat toimijat yhdistettiin. Pohjoismaisen ministerineuvoston rahoittama NordGen sijaitsee Ruotsin Alnarpissa. Se säilyttää Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin siemeniä.

Vain kryosäilytys takaa lajin aitouden

Lajin siemeniä tallettamalla saadaan kyllä talteen geenejä, mutta ei pystytä säilyttämään alkuperäisen kasviyksilön tarkkaa geeniyhdistelmää. Siemenessä geenit ovat järjestäytyneet uudelleen ja kasvavan yksilön ominaisuudet ovat erilaiset kuin siemenen tuottaneella yksilöllä.

Tässä mielessä kryosäilytys on siemenpankkeja paljon parempi keino turvata aitojen lajikkeiden säilyminen.

Ei siis ihme, että kansainvälisissä tutkijapiireissä on nyt alettu keskustella yhteisestä kryopankista. Uudessa kansainvälisessä kryopankissa kasvien versoja ja silmuja säilytettäisiin syväjäässä aivan kuten Laukaassa nyt. Suomessa on valmius myös siemenien ja siitepölyn kryosäilytykseen.

Parhaillaan kartoitetaan, mitä kussakin maassa tällä hetkellä kryosäilytetään.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän