Hyppää pääsisältöön

Raid ja Kiimaiset poliisit tekevät paluun Areenaan

Kai Lehtinen (1999).
Raid-sarjan pääosassa Kai Lehtinen Kai Lehtinen (1999). Kuva: Pentti Tillder / Yle kuvapalvelu. Raid

Areenan Toivotut-kokonaisuudessa julkaistaan syyskuussa suosittuja poliisi- ja rikosohjelmia. Mukana on mm. katsojien suosikkisarja Raid ja kulttimaineen saanut Kiimaiset poliisit.

Yle Areenassa julkaistaan torstaina 14.9. timanttinen paketti kotimaisia rikossarjoja. Kokonaisuuteen kuuluu 13 kotimaista rikossarjaa tai -elokuvaa. Joukon tunnetuin on Tapio Piiraisen ja Harri Nykäsen käsikirjoittama Raid-sarja vuodelta 2000. Sarja keräsi aikoinaan neljä Venla-palkintoa ja oli katsojatilastojen kärjessä. Raid äänestettiin myös viime vuonna Helsingin Sanomien lukijaäänestyksessä Suomen kaikkien aikojen parhaimmaksi rikossarjaksi.

Raid-sarjan tyyli vetosi katsojiin; dialogi on nasevaa ja lakonista, henkilöt hiljaisia, näytteleminen vähäeleistä ja huumori mustaa. Pääosissa ovat Kai Lehtisen esittämä pikkurikollinen Raid, häntä jahtaava poliisikomisario Jansson (Oiva Lohtander) ja Raidin rakkauden kohde, Tarja (Mari Rantasila). Sarjan on ohjannut Tapio Piirainen, joka myös sanoitti sarjan tunnussävelen, Mari Rantasilan esittämän Vain rakkaus -kappaleen.

Jouko Turkan poliisisarjasta nousi kohu

Syyskuun Toivotuissa on tarjolla myös todelliseen kulttimaineeseen noussut Jouko Turkan Kiimaiset poliisit -sarja. Turkan omaleimainen viisiosainen poliisisarja jakoi kansaa heti ensi-illan jälkeen. Sarjan kuvauksessa kerrottiin sen olevan "kotimainen poliisisarja rangaistukseksi Suomen kansalle vierasmaalaisten poliisisarjojen palvonnasta." Televisiosarjasta nousi kova kohu ja jopa eduskunnassa pelättiin, että se pilaa Suomen ja poliisikunnan maineen.

Poliisisarjan päähenkilöinä ovat kolme poliisia Marita (Merja Larivaara) ja Hessu Sutinen (Kai Lehtinen) sekä Maritan rakkauden kohde Oiva (Taisto Reimaluoto). Vuonna 1993 valmistunutta sarjaa ei ole koskaan uusittu televisiossa ja ehkä siksi se onkin noussut erityisesti netissä jonkinasteiseksi kulttiklassikoksi, jota on toivottu usein uusintaan.

Näyttelijät Merja Larivaara (roolinimi Marita) ja Taisto Reimaluoto (roolinimi Oiva).
Näyttelijät Merja Larivaara (roolinimi Marita) ja Taisto Reimaluoto (roolinimi Oiva). Kuva: Yle/Antero Tenhunen kiimaiset poliisit,Yle Elävä arkisto
Ohjaaja Jouko Turkka.
Ohjaaja Jouko Turkka. Kuva: Yle/Antero Tenhunen Jouko Turkka,kiimaiset poliisit,Yle Elävä arkisto
Näyttelijä Taisto Reimaluoto (roolinimi Oiva).
Näyttelijä Taisto Reimaluoto (roolinimi Oiva). Kuva: Yle/Antero Tenhunen kiimaiset poliisit,Yle Elävä arkisto

13 rikossarjaa ja -elokuvaa -80-luvulta 2000-luvun alkuvuosiin

Kokonaisuudessa julkaistaan myös Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää-kirjoihin perustuvat Harjunpää ja kylmä kuolema (Harjunpää och kalla döden) jaHarjunpää ja ahdistelija (Harjunpää och antastaren) -sarjat vuosilta 1983 ja 1985 sekä Rakkauden nälkä-sarja vuodelta 2007.

Muita syyskuun Toivotut-rikosohjelmia ovat sarjat Halleluja! (1998), Poliisijuttu (1988-1989), Punahilkka (2007), Rikos aamulla (1988), Yövuoro (2005) sekä elokuvat Tappava säde (2002), Kuhmon huumaa (1989) ja Bodomin legenda (2006).

Kaikki ohjelmat julkaistaan Yle Areenassa torstaina 14.9. ja ne ovat katsottavissa 12 kuukauden ajan.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua