Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala: Koko internet pitäisi räjäyttää!

Docventuresin juontaja Riku Rantala rikkoo lekalla tietokoneen näytön.
Docventuresin juontaja Riku Rantala rikkoo lekalla tietokoneen näytön. Docventures,Riku Rantala

Ihmiskunnan historian suurimmat murrokset ovat käynnissä ja tuloillaan on valtavia vallankumouksia, eikä internet ole siihen syypäistä pienin. Netti luo paljon hyvää - mutta myös paljon pahaa. Se on kuitenkin varmaa, että eroon siitä ei päästä. Miten meidän siis käy?

Yksi suurista murroksista alkoi lokakuussa 1969. Silloin kalifornialaisen huippuyliopisto UCLA:n vaatimattomassa tietokoneluokassa täristiin jännityksestä.

Edessä oli historiallinen hetki: tarkoitus oli lähettää kaikkien aikojen ensimmäinen viesti verkossa, joka nyt tunnetaan nimellä internet.

Muutaman sadan mailin päässä, Stanfordin yliopistossa tutkijat odottivat viestiä innokkaana.

Tarkoitus oli lähettää viestinä pelkkä kirjautumiskehote LOGIN. Stanfordissa ruudulle ehtivät ilmestyä vain kirjaimet L ja O, kunnes koko järjestelmä kaatui.

LO on siis internetin ensimmäinen viesti.

Ja katso: tuskin mikään on mullistanut tätä ihmisen maailmaa enemmän kuin internet.

Vahingossa syntynyt viesti ei olisi voinut olla osuvampi: siitä tulee mieleen raamatullinen, kristittyjen jumalan usein viljelemä käsky LO AND BEHOLD, joka useimmiten suomennetaan “Ja katso…” – raamatussahan fraasi usein edeltää jotakin suurta mullistusta, luokkaa vedenpaisumus tahi ylösnousemus.

Ja katso: tuskin mikään on mullistanut tätä ihmisen maailmaa enemmän kuin internet.

Robotisaatio tulee muuttamaan koko suhteemme työhön ja siihen, keitä me oikeastaan olemme. Pääoman vapaa liikkuvuus johtaa uuteen taisteluun resursseista. Ruokatuotanto joutuu valtavan haasteen eteen. Nykyisiä pakolaiskriisejä tulee ikävä, kun ilmastonmuutos ja väestönkasvu etenevät. Tekoäly saattaa jopa johtaa lajimme sukupuuttoon.

Netti luo vapautta, läpinäkyvyyttä ja vaurautta. Ja siinä missä ihmiskunnan kaikki aiemmat vallankumoukset, myös verkko voi mahdollistaa aiempaa tehokkaamman riiston, valvonnan ja suoranaisen orjuutuksen. Tieto on uusi öljy: yritteliäimmät it-miljardöörit rikastuvat, kun me myymme yksityisyytemme yhden peukalonkuvan hintaan.

Koko internet pitäisi räjäyttää!

Ehkä nettiä vihaava tuusulalainen autokauppias ja nettimeemi Timo Tuomi on oikeassa: “koko internet pitäisi räjäyttää!”

Mutta kun se ei ole mahdollista. Miten meidän käy?

Se selviää keskiviikkona 13.9. kello 21.00 Docventuresin avausleffassa. Siinä elävän kuvan legenda ja pioneeri Werner Herzog esittää luontodokkarin tarkkuudella internetin alkuräjähdyksen, sen kehitysvaiheet sekä tulevaisuuden skenaariot.

Dokkarin jälkiliukkailla studioon raahataan asiantuntijoina jälleen teeman mukaisia johtavia ajattelijoita: viestinnän professori Anu Kantola, tulevaisuudentutkija Aleksi Neuvonen – sekä universumin näkijä, avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja, joka vastaa myös yleisön kysymyksiin Docventuresin uudessa Yölinjalla-puhelimessa!

Tervetuloa mukaan!

– Riku Rantala

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures