Hyppää pääsisältöön

Sovinto – palkittu ruotsalaiselokuva nuoren naisen rankasta lapsuudesta

Susanna Alakosken romaaniin perustuva elokuva nuoren naisen dramaattisesta lapsuudesta, torjutusta menneisyydestä ja sovinnosta.
Aili-äiti (Outi Mäenpää) ja pikku-Leena (Tehilla Blad). Susanna Alakosken romaaniin perustuva elokuva nuoren naisen dramaattisesta lapsuudesta, torjutusta menneisyydestä ja sovinnosta. yle tv1

TV1 perjantaina 1.3.2019 klo 23.20 - 00.55, Areenassa

Jouluaamuna Leena saa puhelun lapsuutensa kotikaupungin sairaalasta, jossa kerrotaan hänen äitinsä tekevän kuolemaa. Hän lähtee tapaamaan äitiään ensimmäistä kertaa aikuisiällään.

Leena on koko elämänsä taistellut päästäkseen yli hänen synkän lapsuutensa aiheuttamasta katkeruudesta. Hänen on nyt pakko kohdata menneisyytensä päästäkseen eteenpäin.

Susanna Alakosken Sikalat (Svinalängorna) oli vuoden 2006 kirjallinen tapaus Ruotsissa. Suuren August-palkinnon saanut, osin omaelämäkerrallinen kirja kertoo suomalaisen siirtolaisperheen elämästä ruotsalaisessa Ystadin lähiössä 1960–70-luvuilla. Alkoholistiperheen karusta arjesta kerrotaan perheen Leena-tyttären näkökulmasta.

Pernilla August ohjasi vuonna 2010 Alakosken kirjasta palkitun elokuvan, joka on Suomessa saanut nimen Sovinto (16). Elokuvassa tarinaan on lisätty nykyhetki, ja kahdessa aikatasossa liikkuva elokuva kertookin paitsi torjutuista muistoista sekä kipeästä menneisyydestä myös sovinnon mahdollisuudesta. Elokuva valittiin Pohjoismaiden parhaaksi vuonna 2011.

Pääosaa näyttelevät Larsson-filmatisointien Lisbeth Salanderina tutuksi tullut Noomi Rapace sekä Tehilla Blad, he ovat Leena aikuisena ja lapsena. Leenan aviomiestä näyttelee Ola Rapace, vanhempia Outi Mäenpää ja Ville Virtanen.

Ohjaaja Pernilla August ja Outi Mäenpää saivat elokuvasta Ruotsin tärkeimmän elokuvapalkinnon Guldbaggen. Ruotsi valitsi Sovinnon maan Oscar-ehdokkaaksi 2011.

Svinalängorna. Tuotanto: Blind Spot Pictures Oy, Ruotsi, 2010. Elokuva on esitetty edellisen kerran Ykkösellä 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.