Hyppää pääsisältöön

Sovinto – palkittu ruotsalaiselokuva nuoren naisen rankasta lapsuudesta

Susanna Alakosken romaaniin perustuva elokuva nuoren naisen dramaattisesta lapsuudesta, torjutusta menneisyydestä ja sovinnosta.
Aili-äiti (Outi Mäenpää) ja pikku-Leena (Tehilla Blad). Susanna Alakosken romaaniin perustuva elokuva nuoren naisen dramaattisesta lapsuudesta, torjutusta menneisyydestä ja sovinnosta. yle tv1

TV1 perjantaina 1.3.2019 klo 23.20 - 00.55, Areenassa

Jouluaamuna Leena saa puhelun lapsuutensa kotikaupungin sairaalasta, jossa kerrotaan hänen äitinsä tekevän kuolemaa. Hän lähtee tapaamaan äitiään ensimmäistä kertaa aikuisiällään.

Leena on koko elämänsä taistellut päästäkseen yli hänen synkän lapsuutensa aiheuttamasta katkeruudesta. Hänen on nyt pakko kohdata menneisyytensä päästäkseen eteenpäin.

Susanna Alakosken Sikalat (Svinalängorna) oli vuoden 2006 kirjallinen tapaus Ruotsissa. Suuren August-palkinnon saanut, osin omaelämäkerrallinen kirja kertoo suomalaisen siirtolaisperheen elämästä ruotsalaisessa Ystadin lähiössä 1960–70-luvuilla. Alkoholistiperheen karusta arjesta kerrotaan perheen Leena-tyttären näkökulmasta.

Pernilla August ohjasi vuonna 2010 Alakosken kirjasta palkitun elokuvan, joka on Suomessa saanut nimen Sovinto (16). Elokuvassa tarinaan on lisätty nykyhetki, ja kahdessa aikatasossa liikkuva elokuva kertookin paitsi torjutuista muistoista sekä kipeästä menneisyydestä myös sovinnon mahdollisuudesta. Elokuva valittiin Pohjoismaiden parhaaksi vuonna 2011.

Pääosaa näyttelevät Larsson-filmatisointien Lisbeth Salanderina tutuksi tullut Noomi Rapace sekä Tehilla Blad, he ovat Leena aikuisena ja lapsena. Leenan aviomiestä näyttelee Ola Rapace, vanhempia Outi Mäenpää ja Ville Virtanen.

Ohjaaja Pernilla August ja Outi Mäenpää saivat elokuvasta Ruotsin tärkeimmän elokuvapalkinnon Guldbaggen. Ruotsi valitsi Sovinnon maan Oscar-ehdokkaaksi 2011.

Svinalängorna. Tuotanto: Blind Spot Pictures Oy, Ruotsi, 2010. Elokuva on esitetty edellisen kerran Ykkösellä 2017.

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.