Hyppää pääsisältöön

Suomalaisen radiotoiminnan alkua juhlittiin: Lutikkalinna sai muistolaatan

Radiopataljoonan esikunnan miehiä "Lutikkalinnassa" Katajanokalla v. 1924.
Radiopataljoonan esikunnan miehiä "Lutikkalinnassa" Katajanokalla vuonna 1924. Radiopataljoonan esikunnan miehiä "Lutikkalinnassa" Katajanokalla v. 1924. Kuva: Museovirasto, Historian kuvakokoelma Lutikkalinna,esikunta,radiopataljoona

Radio on nykypäivän suomalaisille rakas: sitä kuunnellaan noin kolme tuntia päivässä. Ylen radiokanavat tavoittavat viikoittain noin kaksi ja puoli miljoonaa suomalaista.

Suomalaisen radiotoiminnan perusta luotiin noin 100 vuotta sitten Helsingin Katajanokalla, osoitteessa Puolipäiväntie 4. Taannoin Lutikkalinnaksi kutsutussa talossa toimivat Suomen Sotalaitoksen Radiolennätinosaston esikunta, työpaja ja sähkötekninen laboratorio. Työpaja ja laboratorio sijaitsivat talossa vuodesta 1918 vuoteen 1930 saakka.

Lauantaina 9.9.2017 nykyisin Katajanokan Amiraalina tunnettu talo sai muistolaataan. Yle, Radio- ja televisiohistorian seura ja Viestikiltojen liitto haluavat muistuttaa laatalla rakennuksen erityisestä historiasta.
Muistolaatan paljastivat Radio- ja televisiohistorian seuran varapuheenjohtaja Lasse Vihonen ja sihteeri Pekka Salosaari. Juhlapuheen piti seuran puheenjohtaja Jouni Mykkänen.

Vuonna 1918 perustettua Suomen Sotalaitoksen Radiolennätinosastoa johti Arthur Stenholm (myöh. Saarmaa). Osasto toimi myös nimillä Radiopataljoona ja Viestipataljoona 1. Stenholm oli kiinnostunut yleisradiotoiminnasta ja laboratorioon rakennettiinkin ääniradiokokeiluja varten heikkotehoinen lähetin. Sen lähetystehoa korotettiin, jotta se kuului koko pääkaupunkiseudulla.

Radiolaitteita oli Suomessa käytössä jo 1900-luvun alusta lähtien, mutta ne olivat Venäjän armeijan hallussa ja niiden käyttö oli kielletty Suomen kansalaisilta. Kieltoa uhmasi vain muutama harrastaja, jotka tekivät kokeiluja salassa.
Radiopataljoonassa palveli 1920-luvulla monia yleisradiotoiminnan uranuurtajia, mm. Arvi Hauvonen, joka rakensi Suomen ensimmäisen yleisradioaseman Tampereelle vuonna 1923.

Suomen Radioyhdistys aloitti 7.3.1924 omat yleisradiolähetyksensä ja tavoitteena oli valtakunnallisen yleisradiotoiminnan käynnistäminen. Tavoite saavutettiin, kun yhdistys siirsi 9.9.1926 lähetystoimintansa uudelle yleisradioyhtiölle eli nykyiselle Yleisradio Oy:lle. Yleisradio välitti ohjelmansa Helsingin seudulla kuultavaksi juuri Radiopataljoonan lähettimen kautta vuoteen 1930, jolloin Pasilaan valmistui valtion yleisradioasema.

Lisätiedot:
Lasse Vihonen, varapuheenjohtaja, Radio- ja televisiohistorian seuran hallitus, 045 131 5772