Hyppää pääsisältöön

Suorakulmaista kovaa betonia, Seitsemisen virtoja ja unimaailmaa. Avaruusromua 17.9.2017

suurkaupunki, käsitelty kuva
suurkaupunki, käsitelty kuva suurkaupunki, käsitelty kuva

”Kaupunki riepottelee siellä liikkuvaa hahmoa. Hän etsii rauhallista, vapaata reittiä, mistä vain sen suorakulmaisen, kovan betonin ja lasin välistä voisi löytää. Hahmo koettaa väistellä paukkuvia koneita, joiden pakokaasut tukahduttavat”.

Näin kirjoittaa säveltäjä ja pianisti Antti Hernesniemi ja tiivistää ehkä monen kaupungissa kulkevan ajatukset. Sävellyksestään City hän sanoo, että se on pianistin ja kaupungin välinen kovaääninen vuoropuhelu. Hän kirjoittaa, että eläminen suurkaupungissa, alttiina tönivälle ”meluameeballe” on synnyttänyt tuon musiikin. Albumi Bridge - Silta sisältää musiikkia Clavinova-digipianolle sekä myös perinteiselle konserttipianolle.

Entä millaista musiikkia synnyttää täysin toisenlainen maisema? Alueen maisema on vaihtelevaa. Metsien ja harjujen lomassa on monia soita, ja alueen eliölajistossa esiintyy myös harvinaisia pohjoisia lajeja. Olemme Seitsemisen kansallispuistossa, Ylöjärven ja Ikaalisten kuntien alueella, Pirkanmaalla. Sami Seesrannan sävellys Seitsemisen virroissa on alun perin tehty hänen Seitsemisen kansallispuistoon tekemänsä kuvaesityksen ääniraidaksi.

Pirkanmaan maisemista matkataan aika lailla pohjoisemmaksi. Wimme Saari ja Tapani Rinne ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään, yli neljännesvuosisadan, itse asiassa 27 vuotta, sillä Wimme oli mukana Rinneradion albumilla Dance and Visions vuonna 1990.

Wimme joikaa, Tapani soittaa puhaltimia, ja albumilla Human ovat mukana muiden muassa Pansonicin Ilpo Väisänen, sekä tuottajat Tuomas Norvio ja Konsta "Muffler" Mikkonen. Tapani Rinne sanoo, että he pyrkivät tekemään ajassa kiinni olevaa ajatonta musiikkia, jossa kuuluu heidän oma taustansa ja historiansa. ”Ei museokamaa”, hän sanoo.

Eikä museokamaa syntynyt myöskään, kun lastenkulttuurikeskus Louhimossa Seinäjoella tehtiin lasten kanssa elektronista musiikkia. Projekti kulki nimellä Elektroniset syntetisaattorilapset eli Experimental Synth Kids. Käytännössä projekti eteni siten, että elektronimuusikko Ringa Manner ja äänisuunnittelija Alpo Nummelin lähtivät tekemään musiikkia lasten kanssa. Aluksi lasten kanssa rakennettiin kuusi uutta samplepohjaista instrumenttia, sen jälkeen niiden äänimaailma koostettiin lasten itse tuottamista äänistä ja sitten alettiin tehdä uutta musiikkia, improvisoiden.

Entä kun esityksen nimi on ”ei muistiinpanoja alkuliemi”? Tämä outo nimi johtuu niin sanotuista kielimuurillisista syistä. Esityksen nimi ymmärrettiin väärin, kun suomalainen Vääristymä toimitti musiikkiaan italialaisen, netissä toimivan Unexplained Sounds Groupin CD-kokoelmalle nimeltä Labyrinth. Ja lopulta huomattiin pienen ihmettelyn jälkeen, että nimihän on oikeastaan parempi näin.

Love is the answer on kaksimiehinen yhtye (Kalle Sipilä ja Jani-Petteri Olkkonen), joka tekee 2010-luvun psykedeelistä rituaalimusiikkia. ”Painotuksemme on esoteerinen”, sanovat miehet ja kertovat että kun heitä on pyydetty kuvailemaan musiikkiaan he ovat - pitkin hampain - käyttäneet esimerkiksi määreitä 21st century ritual music, post-industrial tai psychedelic. ”Kaikkein parhaiten”, he sanovat, ”toimintamme käytäntöä kuvaa kuitenkin termi mysteerikoulu”.

Lisää musiikkia Helsingistä, Suomesta. Tässä Eero Pulkkisen ja Teemu Iltolan Running-yhtye:


Kotimaan katsauksen lopuksi mennään unien, kuvien ja äänikuvien maailmaan. Tämä on lastenkulttuurikeskus Louhimon eräs projekti. Projektissa toteutettiin päiväkoti-ikäisten lasten kanssa ääniteos unien maailmasta. Päiväkotiin valmisteltiin unimaailman huone, jossa äänitettiin lasten kertomuksia omista unistaan, yhdessä improvisoitu äänimaisema sekä maalattiin äänimaiseman inspiroimia kuvataideteoksia. Äänityksissä lasten käytössä olivat sähkökantele, sähkökitara, muutama kosketinsoitin, lyömäsoittimia sekä mikrofoni.

AVARUUSROMUA 17.9.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ANTTI SAMULI HERNESNIEMI: City/Kaupunki, Part 3 (Bridge/Silta)
SAMI SEESRANTA: Seitsemisen virroissa (julkaisematon)
WIMME & RINNE: Sounds of Snow / Muohttaga jienat / Lumen äänet (Human)
WIMME & RINNE: Heart / Váibmu / Sydän (Human)
ELEKTRONISET SYNTETISAATTORILAPSET: Experimental Synth Kids - osa - (projektiäänitys)
VÄÄRISTYMÄ: Ei muistiinpanoja alkuliemi (Labyrinth-kokoelma)
LOVE IS THE ANSWER: 7 Leaves of Toé (Headreader)
LOVE IS THE ANSWER: Headreader (Headreader)
LOVE IS THE ANSWER: Doing Good (Headreader)
RUNNING: Feminine (For Us by Us)
LOUHIMON ÄÄNIMAALAAMO: Unia, kuvia ja äänikuvia - osa - (projektiäänitys)