Hyppää pääsisältöön

Charité – sairaala keskellä Berliiniä

Sairaanhoitajia ja diakonissoja sarjassa Charité
Sairaanhoitajia ja diakonissoja sarjassa Charité teeman sarjat

Uusi draamasarja kertoo elämästä suuressa sairaalassa keskellä Berliiniä 1800-luvun lopun keisarillisessa Saksassa.
Teema 13.9. alkaen keskiviikkoisin ja torstaisin klo 20, uusinnat lauantai-iltapäivisin. Areenassa 30 päivää

Berliini 1888. Moderni lääketiede on valtavien läpimurtojen kynnyksellä. Samanaikaisesti yhteiskunnassa tapahtuu mullistuksia. Keskellä Berliinin kaupunkia sijaitseva suuri Charité-sairaala on tutkimuksen eturintamassa ja nousemassa maailman kuuluisimmaksi sairaalaksi. Se on suorastaan kaupunki kaupungissa omine lakeineen ja sääntöineen.

Ida Lenze (Alicia von Rittberg) ja Rudolf Virchow (Ernst Stötzner) sarjassa Charité
Ida Lenze (Alicia von Rittberg) ja Rudolf Virchow (Ernst Stötzner) Ida Lenze (Alicia von Rittberg) ja Rudolf Virchow (Ernst Stötzner) sarjassa Charité Kuva: Nik Konietzny teeman sarjat

Keisarillisen Saksan alkuaikoina Charité-sairaalassa hoidettiin vuosittain jopa 4 000 potilasta, mikä silloin oli suunnaton lukumäärä. Berliinin yliopiston lääketieteen opiskelijoita sairaalassa oli toista tuhatta. Nopeasti teollistuneen Euroopan suurkaupungeissa riehuivat tuolloin pelätyt tartuntataudit kuten tuberkuloosi, kurkkumätä, lavantauti, kolera ja kuppa.

Kuusiosaisessa minisarjassa köyhä orpotyttö Ida hakeutuu Charité-sairaalaan hoitoon, jota hänellä ei ole varaa maksaa. Velkansa maksamiseksi hän jää sairaalaan apuhoitajaksi, yhdeksi päädiakonissa Marthan sisarista. Ida löytää sairaanhoidosta ja lääketieteestä elämänsä suuren intohimon aikana, jolloin naisten ei ollut sopivaa haaveilla korkeakoulutuksesta. Mutta Ida on lujatahtoinen nainen.

Robert Koch (Justus von Dohnányi) ja Hedwig Freiberg (Emilia Schüle) sarjassa Charité
Robert Koch (Justus von Dohnányi) ja Hedwig Freiberg (Emilia Schüle) Robert Koch (Justus von Dohnányi) ja Hedwig Freiberg (Emilia Schüle) sarjassa Charité teeman sarjat

Samanaikaisesti sairaalan kuuluisin lääkäri, professori Koch, on joutunut umpikujaan tuberkuloositutkimuksissaan – ja lisäksi hän on täysin hullaantunut itseään kolmekymmentä vuotta nuorempaan näyttelijättäreen. Koch tarvitsee nuoren apulaisen, joka toisi työhön uutta näkemystä ja tarmoa. Kochin apulaisen paikka on haluttu, ja sitä tavoittelee myös nuori Emil Behring. Mutta huipulla tuulee, eikä Kochin asema Saksan keisarikunnan lääketieteen ykkösmiehenä ole kiveen hakattu. Maailma muuttuu, maa saa uuden, vapaamielisen keisarin ja on tiedemiehiä, joiden mielestä myös tieteessä tarvitaan uudistuksia.

  • Charité, Saksa 2017. O: Sönke Wortmann. Tuotanto ARD
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa