Hyppää pääsisältöön

Charité – sairaala keskellä Berliiniä

Sairaanhoitajia ja diakonissoja sarjassa Charité
Sairaanhoitajia ja diakonissoja sarjassa Charité teeman sarjat

Uusi draamasarja kertoo elämästä suuressa sairaalassa keskellä Berliiniä 1800-luvun lopun keisarillisessa Saksassa.
Teema 13.9. alkaen keskiviikkoisin ja torstaisin klo 20, uusinnat lauantai-iltapäivisin. Areenassa 30 päivää

Berliini 1888. Moderni lääketiede on valtavien läpimurtojen kynnyksellä. Samanaikaisesti yhteiskunnassa tapahtuu mullistuksia. Keskellä Berliinin kaupunkia sijaitseva suuri Charité-sairaala on tutkimuksen eturintamassa ja nousemassa maailman kuuluisimmaksi sairaalaksi. Se on suorastaan kaupunki kaupungissa omine lakeineen ja sääntöineen.

Ida Lenze (Alicia von Rittberg) ja Rudolf Virchow (Ernst Stötzner) sarjassa Charité
Ida Lenze (Alicia von Rittberg) ja Rudolf Virchow (Ernst Stötzner) Ida Lenze (Alicia von Rittberg) ja Rudolf Virchow (Ernst Stötzner) sarjassa Charité Kuva: Nik Konietzny teeman sarjat

Keisarillisen Saksan alkuaikoina Charité-sairaalassa hoidettiin vuosittain jopa 4 000 potilasta, mikä silloin oli suunnaton lukumäärä. Berliinin yliopiston lääketieteen opiskelijoita sairaalassa oli toista tuhatta. Nopeasti teollistuneen Euroopan suurkaupungeissa riehuivat tuolloin pelätyt tartuntataudit kuten tuberkuloosi, kurkkumätä, lavantauti, kolera ja kuppa.

Kuusiosaisessa minisarjassa köyhä orpotyttö Ida hakeutuu Charité-sairaalaan hoitoon, jota hänellä ei ole varaa maksaa. Velkansa maksamiseksi hän jää sairaalaan apuhoitajaksi, yhdeksi päädiakonissa Marthan sisarista. Ida löytää sairaanhoidosta ja lääketieteestä elämänsä suuren intohimon aikana, jolloin naisten ei ollut sopivaa haaveilla korkeakoulutuksesta. Mutta Ida on lujatahtoinen nainen.

Robert Koch (Justus von Dohnányi) ja Hedwig Freiberg (Emilia Schüle) sarjassa Charité
Robert Koch (Justus von Dohnányi) ja Hedwig Freiberg (Emilia Schüle) Robert Koch (Justus von Dohnányi) ja Hedwig Freiberg (Emilia Schüle) sarjassa Charité teeman sarjat

Samanaikaisesti sairaalan kuuluisin lääkäri, professori Koch, on joutunut umpikujaan tuberkuloositutkimuksissaan – ja lisäksi hän on täysin hullaantunut itseään kolmekymmentä vuotta nuorempaan näyttelijättäreen. Koch tarvitsee nuoren apulaisen, joka toisi työhön uutta näkemystä ja tarmoa. Kochin apulaisen paikka on haluttu, ja sitä tavoittelee myös nuori Emil Behring. Mutta huipulla tuulee, eikä Kochin asema Saksan keisarikunnan lääketieteen ykkösmiehenä ole kiveen hakattu. Maailma muuttuu, maa saa uuden, vapaamielisen keisarin ja on tiedemiehiä, joiden mielestä myös tieteessä tarvitaan uudistuksia.

 • Charité, Saksa 2017. O: Sönke Wortmann. Tuotanto ARD

Lisää ohjelmasta

 • Kun urheilijat rahan perään lähtivät

  Vellu Ketola ja Hexi Riihiranta? Hehän pelaavat rahasta!

  Yle Teemalla on käynnissä upea 10-osainen Urheilu Suomi -sarja. Siinä käydään kattavasti läpi maamme merkittävimmät urheiluhenkilöt, saavutukset ja ilmiöt urheilun ympärillä. Teeman Elävä arkisto komppaa kolmella ohjelmalla, joissa nousevat esiin suomalaisille rakkaat urheilulajit. Historiallinen urheilupaketti Teemalla: Torstaina 23.11. klo 22.45, perjantaina 24.11.

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!