Hyppää pääsisältöön

Christoffer Forssell: Askel yhdenvertaisemman yhteiskunnan rakentamisen polulla

henkilökuva
henkilökuva Kuva: Ilmari Fabritius christoffer forssell

Me sanomme Ylessä, että haluamme tuottaa sisältöjä ja palveluja kaikille suomalaisille. Käymme jatkuvaa vuoropuhelua edunvalvontajärjestöjen ja katsojien kanssa.

Näkövammaiset ovat pitkään toivoneet Yleltä lisää kuvailutulkattuja sisältöjä. Olemme voineet toteuttaa niitä valitettavan harvoin. Parempaan suuntaan olemme kuitenkin menossa.

Kuvailutulkkaus on palvelu, jossa elokuvan visuaalinen sisältö kuvaillaan sanallisesti aistirajoitteisille henkilöille kuten näkövammaisille, sokeille ja autisteille. Yle on vuosien varrella tuottanut kuvailutulkkauksen muutamaan draamaohjelmaan.

Ihmisten tasavertainen kohtelu ja yhtäläiset mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan ja sen kehittämiseen ovat meille sydämen asioita. Ne ovat perusedellytyksiä nykyaikaisen, menestyvän yhteiskunnan hyvinvoinnille.

Näkövammaisille katsojille suunnatut palvelut ovat pitkään kaivanneet Ylessä ryhtiliikettä.

Samaan aikaan naapurimaiden yleisradioyhtiöt kuvailutulkkaavat sisältöjään säännöllisesti. Ehkä asiaan vaikuttaa se, että läntiset naapurimme ovat muutenkin meitä paljon edellä yhdenvertaisuuskysymyksissä.

Näkövammaisille katsojille suunnatut palvelut ovat pitkään kaivanneet Ylessä ryhtiliikettä.

Totesin taannoin Ylen johdolle, että vastuuta talon kuvailutulkkauksista olisi selkeytettävä ja palvelua kehitettävä. Toivoin tilannetta, jossa vähintään löydämme syyllisen, jos palvelu sakkaa.

Vastuu kuvailutulkkauksista siirrettiin siltä istumalta minulle, ja otin tehtävän ilomielin vastaan.

Isossa kuvassa kuvailutulkkaukset ovat ehkä vain pieni askel yhdenvertaisemman yhteiskunnan rakentamisen polulla. Mutta nämä pienet askeleet ovat osalle kansalaisista erittäin tärkeitä.

Kuvailutulkkausta suunnitellaan ensialkuun kolmeen vuonna 2017 valmistuvaan kotimaiseen draamatuotantoon.

Kun palvelu kertaheitolla moninkertaistuu edellisvuoteen verrattuna, muutos täytyy nähdä hyvänä alkuna.

Niitä ennen esitämme kuvailutulkattuna dokumenttielokuvan Salainen metsäni, joka nähdään ja kuullaan ruuduissa lokakuussa.

Kun palvelu kertaheitolla moninkertaistuu edellisvuoteen verrattuna, muutos täytyy nähdä hyvänä alkuna.

Kuvailutulkattu ääniraita löytyy valitsemalla vastaanottimesta äänen kieleksi hollannin. Jatkossa kokeilemme myös muunlaisia toteutustapoja, esimerkiksi elokuvateattereissa käytettyä MovieReading -mobiilisovellusta.

Pysytään kuulolla!

Christoffer Forssell
päällikkö, Kääntäminen ja versiointi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.