Hyppää pääsisältöön

Jonna Tervomaa musiikkivideoonsa kohdistuneista rahavaatimuksista: ”Taidetta pyritään hanakasti paketoimaan hintalapun alle."

Laulaja ja lauluntekijä Jonna Tervomaa puolustaa vankasti tekijänoikeuksia, mutta välillä vastaan tulee tilanteita, jotka ylittävät artistin oikeustajun.

Tervomaan uuden levyn kappaleesta Oo mun kaa tehtiin musiikkivideo. Videossa nähdään tyttö, jonka kasvoihin on maalattu samanlainen salamakuvio kuin David Bowiella 70-luvun alussa julkaistun Alladin Sane -albumin kannessa.

Tervomaa kertoi Puoli seitsemän –ohjelmassa, että pian musiikkivideon tekijä Mika Ronkainen sai sähköpostia. David Bowien levynkannen aikoinaan kuvanneen valokuvaajan perikunta oli musiikkilegendan kuoltua saanut jonkinlaiset oikeudet Bowien meikkiin. Aluksi perikunta kysyi rahallista korvausta, jonka jälkeen uhkailtiin lakitoimilla ellei videota sensuroida.

Vaikka Tervomaalla ei ole itse videon kanssa mitään tekemistä, tapahtunut ihmetyttää ja surettaa häntä. Kunnianosoitukseksi tehdyn musiikkivideon avulla pyritäänkin rahastamaan sen tekijöitä.

– Tuo video on tosi kaunis ja sen idea on kunnioittaa kulttuuria ja popkulttuuria, taidetta, poptaidetta ja suuria edelläkävijöitä. Se tuntuu turhalta, kyseenalaiselta ja haiskahtaa, että kevyempääkin taidetta yritetään hanakasti paketoida hintalapun alle. Tämä on yksi esimerkki siitä.

Tervomaa uskoo, että tarinan loppua ei ole vielä nähty, sillä kyseinen meikki on paljon käytetty. Tervomaan musiikkivideossa päähenkilön meikki jouduttiin pikselöimään, mutta siitä huolimatta laulaja katsoo, että video tavallaan pelastui.

– Tästä tulee tietty statement, laulaja toteaa.

Katso ohjelma. Osuus alkaa kohdasta 13.45.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän