Hyppää pääsisältöön

Jurek on Antti Tuiskun tuottaja ja uuden Idolsin tuomari – pari viinitonkkaa ja eeppinen saunailta loivat pohjan Pedolle, joka pääsi irti

Jurekista oltiin kovaa vauhtia tekemässä sooloartistia. Se ei tuottajagurulle kuitenkaan sopinut, vaan hän heitti lähes valmiin levyn materiaalit suoraan roskikseen.

Jurek on yksi Suomen halutuimmista tuottajista. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Aina kun flippaan, peto on irti.

Vuonna 2015 Antti Tuisku julkaisi En kommentoi -albumin, joka esitteli uuden, rohkean Anatuden. Levy on häikäilemätön ja Tuiskun tapa esittää albumin kappaleita suorastaan hävytön ja rivo. Albumi nosti Tuiskun Suomen suurimmaksi poptähdeksi – ja levyn tuottaja Jurekin eli Jurek Reunamäen yhdeksi Suomen halutuimmista tuottajista.

Ei ole sattumaa, että keskiviikkona 13. syyskuuta alkavan Idols-ohjelman tuomareina nähdään juuri Tuisku ja Jurek. Ohjelman kolmas tuomari on Erin, jota Jurek myös tuottaa.

Jotta voisi ymmärtää, miten pienestä kaikki – Tuiskun albumin huikea vastaanotto, Jurekin onnistuminen ja nousu yhdeksi Suomen ykköstuottajista – on ollut kiinni, on syytä palata ajassa reilut kymmenen vuotta taaksepäin. Tuolloin Jurek muutti kotikaupungistaan Kuopiosta Helsinkiin. Aluksi tie vei töihin pikaruokaravintolaan, siviilipalveluksen kautta hän sai vakituisen työpaikan sosiaalitoimistosta.

- Tykkäsin siitä duunista. Se tuntui merkitykselliseltä, mutta samalla turhauttavalta. Pääsin näkemään, miten systeemi parhaimmillaan ja huonoimmillaan toimii, 30-vuotias Jurek kertoo Kaiku Entertainmentin studiolla Helsingin Kruununhaassa.

"Musantekemisen pointti on mulle juuri se, että pääsee purkamaan niitä omia fiiliksiä. Sossun työssä se ei onnistunut."― Jurek

Se, miten heikosti järjestelmä huonoimmillaan toimii, oli Jurekille liikaa.

Herkkä ja empaattinen nuori mies ei pystynyt sivuuttamaan omia tunteitaan. Tuntui pahalta, kun ei voinut auttaa, vaikka olisi halunnut antaa rahaa vaikka vain maitoon ja makkaraan.

- Musantekemisen pointti on mulle juuri se, että pääsee purkamaan niitä omia fiiliksiä. Sossun työssä se ei onnistunut.

Työharjoittelijasta levyttäväksi artistiksi

Jurek päätyi opiskelemaan elokuvaäänittämistä ja pääsi työharjoitteluun nykyiseen työpaikkaansa Kaiku Entertainmentille. Tuolloin Jurekin lahjakkuus biisinkirjoittajana noteerattiin. Kaiku Entertainmentin johtaja Pekka Ruuska oli sitä mieltä, että kun Jurek kerran osaa tehdä biisejä, hän voisi esittää niitä itse.

Jurek julkaisi kaksi kappaletta, Mietin Elinaa ja Ennen kuin me kadotaan. Häntä ehdittiin verrata jo Pariisin Kevään Arto Tuunelaan. Tuore artisti ei kuitenkaan pitänyt siitä, että hän joutui olemaan siinä kirkkaimmassa valokeilassa.

Jurekin mukaan joistain artisteista voi nähdä, että se niin sanottu narsisti-artistipuoli on todella epämukavaa, välttämätöntä pahaa. Sitä Jurek ei halunnut joutua kokemaan.

- Rehellisesti sanottuna mulla ei missään vaiheessa ollut sellaista fiilistä, että tekisin siitä uran.

Niinpä Jurek heitti melkein valmiin albumin kaikki materiaalit roskiin. Tyhjän päälle hän ei kuitenkaan jäänyt, sillä hän oli jo päässyt tuottamaan Johanna Kurkelan Sudenmorsian-albumia. Kaikun kautta Jurekille tarjottiin myös muita artisteja tuotettavaksi. Alkuaikoina Jurek teki biisejä Robinin kautta Finlandersille ja Jannalle. Yksi ensimmäisistä artisteista, jolle Jurek kirjoitti ja oli tuottamassa biisejä, oli Putouksen kolmoskaudella Iina Kuustosen esittämä sketsihahmo Jani-Petteri.

- Se oli sellainen turvallinen startti, Jurek sanoo ja nauraa.

Kannattaa saunoa Antti Tuiskun kanssa

Vuonna 2014 Jurek tuotti Kalle Lindrothin toistaiseksi julkaisematonta albumia. Jossain vaiheessa Lindroth ehdotti, että voitaisiin pitää pikku breikki ja lähteä Lappiin moikkaamaan Antti Tuiskua. Tuisku etsi itselleen tuottajaa ja piti musasessioita eri ihmisten kanssa. Jurek ja Lindroth lähtivät Lappiin sillä ajatuksella, että jos loman ohessa saisi tehtyä pari biisiä, niin sehän olisi ihan kiva juttu.

- Se reissu kääntyi kuitenkin yllättävän eeppiseksi, Jurek sanoo.

Jurek oli tuolloin äärimmäisen turhautunut siihen, että ei ollut päässyt tekemään sellaista musiikkia kuin olisi halunnut. Antti Tuisku oli äärimmäisen turhautunut aikaisempaan musiikkiinsa ja omaan tilanteeseensa jo hieman unohtuneena tähtenä.

"Tuisku oli siinä modessa, että hän sanoi kaikkeen kyllä. Hän kannusti menemään pidemmälle ja pidemmälle."― Jurek

Sekä Jurekilla että Tuiskulla oli innostavalla tavalla keskari pystyssä kaikelle sille, mitä he olivat aiemmin saaneet aikaan.

Jurek ja Tuisku kumosivat pari viinitonkkaa, saunoivat ja juttelivat elämän suurista kysymyksistä. Maailmankuvat kohtasivat. Molemmille tuli fiilis, että tästä voisi syntyä jotain suurta – tai ainakin suuresti erilaista. Jurek ryhtyi Tuiskun tuottajaksi.

Tuisku luotti tuottajansa osaamiseen eikä antanut hänelle mitään ohjeita. Jurek teki musaa ajattelematta sitä, onko se hyvää tai sopisiko se juuri Tuiskulle.

- Antti ei sanonut kertaakaan, että nyt mie en enää tajua. Tai saattoi sanoa, että nyt mie en enää tajua, mutta että se on vaan ihan sairaan hyvä, etten tajua.

- Tuisku oli siinä modessa, että hän sanoi kaikkeen kyllä. Hän kannusti menemään pidemmälle ja pidemmälle, Jurek kertoo.

Ja Jurek meni. Hän kertoo härnänneensä Tuiskua menemällä koko ajan eteenpäin ja oudompaan suuntaan. Missään vaiheessa kukaan levyn teossa mukana ollut tyyppi – Tuisku, Lindroth, Aku Rannila tai Saara Törmä – ei kuitenkaan sanonut ei tai pyytänyt tekemään jotain normaalimpaa.

Jurekille se totta kai kelpasi, sillä nyt hän pääsi lopultakin toteuttamaan itseään. Kovin moni muu artisti ei olisi antanut samanlaista mahdollisuutta.

- Mä voin tehdä miten kreisin kuuloista kamaa vain ja päästellä höyryjä ulos keskari pystyssä. Antti on kuitenkin se, joka joutuu esittämään sen manifestin ihmisille. Se vaatii aikamoista pokkaa ja rohkeutta.

Kuten nyt tiedämme, riskinotto kannatti.

Kun perusjantterille sanoo, että Jurek tuotti En kommentoi -albumin, voi jäädä pieni epäselvyys siitä, mitä Jurek käytännössä teki. Hän oli mukana albumin jokaisen kappaleen kirjoitustiimissä, mutta mitä muuta? Annetaan velhon vastata.

- Joka ikinen soundi ja soitettu asia on mun tekemää. Kaikki rummut, bassot, kitara ja ohjelmointi. Nykymusassa on usein koodattu tuottajalähtöinen soundi. Tuottaja on siis se, joka duunaa koko musan.

Jurekin mukaan hänen soundilleen ominaista on se, että se on jotenkin muhjuista ja vinoutunutta. Että se kuulostaa siltä kuin kajarit menisivät rikki tai että kuulokkeissa on jotain vikaa. Jurek kertoo, että En kommentoi -albumin jälkeen häneltä on tilattu enemmän ja enemmän erikoista materiaalia ajatuksella “soittakaa Jurekille, jos haluatte outoja soundeja”.

En kommentoi -albumin jälkeen Jurek on tuottanut tai kirjoittanut Tuiskun lisäksi kappaleita muun muassa Nelli Matulalle, Pete Parkkoselle, Jenni Vartiaiselle, Lucasille, Erinille ja Maija Vilkkumaalle.

Idols on monille aivan hirveä paikka

Idols alkaa Neloselta keskiviikkona 13. syyskuuta. Koelaulut on jo kuvattu ja ensimmäiset kyyneleet tuomarien toimesta vuodatettu.

"En voi olla se, joka sanoo seuraavalle Antti Tuiskulle, että ei vaan riitä."― Jurek

Jurekin oli alun perin tarkoitus olla tiukkasanainen ja Tuiskua sekä Eriniä vaativampi tuomari, joka antaa palautteen kaunistelematta. Jurek on tuomarikolmikosta tuntemattomin, joten hän ajatteli, että voisi vähän huolettomammin sanoa asiat suoraan, kun ei kerran ole niin paljon tekemisissä julkisuuden kanssa.

Todellisuus oli kuitenkin toinen.

- En voi olla se, joka sanoo seuraavalle Antti Tuiskulle, että ei vaan riitä. Sellainen joka huonon koelauluesityksen takia tuhoaa toisen itsetunnon ja kaikki unelmat, Jurek sanoo.

Tähän on kaksi syytä: ensimmäinen on se, että Jurek lähestyy asioita posin kautta. Hän näkee ensin mahdollisuudet ja vasta sitten ongelmat. Se tarkoittaa Idols-tuomarina sitä, että hän antaa tarpeen tullen rakentavaa kritiikkiä luovan haukkumisen sijaan.

Toinen syy on se, että Jurek on kiltti ihminen, josta tuntuisi pahalta tylyttää 16-vuotiaita, jotka tulevat laulamaan kädet täristen, ääni väristen. Niille ihmisille jo pelkkä matka koelauluihin on henkisesti suunnaton etappi.

- On todella koskettavaa, kun joku aivan paniikissa oleva ujo ja pelokas nuori on halunnut tulla näyttämään meille ja laulaa tosi hienosti. Toivon, että kaikki saisivat olla tuomareita tuollaisessa jutussa ja näkisivät, mitä niille ihmisille tapahtuu, kun he tulevat vetämään siihen. Se on aito hetki.

Ja samalla se on hetki, joka tuo kyyneleet tuomaritrion silmiin.

Uudistunut Idols alkaa Nelosella keskiviikkona 13. syyskuuta kello 20.

Lue myös:

Idolsia isompi Antti Tuisku haluaa uudistaa tv-formaatin

Antti Tuisku fanittaa fanejaan: “Tuiskuttajat ovat nähneet mun potentiaalin alusta asti”

Vieraana Antti Tuisku: Tragedia on suosikkibiisini Anatude-levyltä