Hyppää pääsisältöön

Kansainväliset tähdet antavat äänensä Muumeille uuden sarjan englanninkielisessä versiossa

luminen maisema, muumi kävelee
luminen maisema, muumi kävelee Kuva: Gutsy Animations muumit,muumit-animaatiosarja

Suomalainen Gutsy Animations tuottaa uuden Muumilaakso-sarjan. Yle on yhteistuottaja ja sarjan ensimmäinen tilaaja.

Tunnetut tähtinäyttelijät Kate Winslet, Taron Egerton, Rosamund Pike ja Matt Berry muiden muassa antavat äänensä Muumeille uuden Moominvalley (suom. Muumilaakso) -animaation englanninkielisessä versiossa. Musiikin laajan kansainvälisen levityksen saavaan sarjaan säveltävät suomalaiset Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen.

Suomalainen tuotantoyhtiö Gutsy Animations tiedotti sarjan ensimmäisistä näyttelijävalinnoista. Animaatiota kehitetään yhteistyössä Yle Draaman kanssa. Tove ja Lars Janssonin perustama Muumi-brändistä huolehtiva Moomin Characters Oy Ltd tukee sarjan tuotantoa.

Yle esittää uutta Muumilaakso-sarjaa suomen- ja ruotsinkielisenä keväästä 2019 alkaen. Suomessa näyttelijävalinnat tehdään myöhemmin.

Kirjailija, taidemaalari, kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Tove Janssonin Muumit on yksi Suomen suurimmista kulttuurin vientituotteista. Alkuperäiskirjat on käännetty yli 50 kielelle ja edellistä animaatiosarjaa on esitetty laajasti ympäri maailmaa.

Englanninkielellä Taron Egerton on rakastetun Muumipeikon roolissa, Rosamund Pike on viisas ja huolehtiva Muumimamma ja Matt Berry on seikkailunhaluinen ja tietäväinen Muumipappa. Kate Winslet on Rouva Vilijonkka.

“Olemme innoissamme loistavasta näyttelijäkaartista, joka on valittu esittämään Tove Janssonin rakastettuja hahmoja. He puhuttelevat nuoria ja vanhoja yleisöjä. Olemme tekemässä perhedraamaa, joka ei häviä syvyydessä Janssonin alkuperäisteokselle, ja tähän ei voisi löytää heitä lahjakkaampia tai sopivampia esittäjiä. Kotimaan näyttelijävalinnat kerrotaan keväällä. Suomessa tehdään versiot suomeksi ja suomenruotsiksi”, kertoo Gutsy Animationsin taiteellinen johtaja ja vastaava tuottaja Marika Makaroff.

Moominvalley-sarja tehdään uusimmalla 2D/3D tekniikalla, jossa hahmot tuodaan 3D ympäristöön ja johon lisätään 2D tekniikalla kuvitus- ja maalauselementtejä.

Uraauurtavan animaation tuottaa erittäin ammattitaitoinen tiimi, johon kuuluun mm. Oscar-voittaja ohjaaja Steve Box, BAFTA-voittaja tuottaja John Woolley and Emmy-voittaja kirjoittaja duo Mark Huckerby ja Nick Ostler.

Musiikin sarjaan säveltävät klassinen viulisti Pekka Kuusisto ja perkussionisti Samuli Kosminen. Kuusiston isä Ilkka Kuusisto sävelsi ja kirjoitti yhdessä Tove Janssonin kanssa Muumi-oopperan Suomen kansallisoopperalle vuonna 1974.

Vuonna 2017 Iso-Britanniassa on ollut joukko Muumi-aiheisia tapahtumia ja näyttelyitä, mukaan lukien Southbank Centren Adventures in Moominland sekä Kew Gardensin pääsiäisfestivaali. Tove Janssonin Muumi-piirroksia, maalauksia 1930-luvulta ja abstrakteja töitä 1960-luvulta sekä satiirisia sodanvastaisia sarjakuvia ja kansikuvituksia on ensi kertaa laajasti esillä Iso-Britanniassa tänä syksynä Dulwich Picture Galleryssä. Muumit ovat esillä myös Lakes International- sarjakuvafestivaaleilla.

Lisätiedot:
Jarmo Lampela, Yle Draaman päällikkö, p. 050 545 2027
Marika Makaroff, CEO, Founder, Gutsy Media, p. 040 772 2032