Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Sijaintitietojen hyödyt, haitat ja kuinka paikannusta säädetään

Ihminen näyttää kameralle puhelinta, jossa näkyy Google Mapsin reittiehdotuksia.
Ihminen näyttää kameralle puhelinta, jossa näkyy Google Mapsin reittiehdotuksia. Kuva: Paulus Markkula / Yle Digitreenit,sijainti

Moni laittaa puhelimensa sijaintitiedot pois päältä suojellakseen yksityisyyttään tai säästääkseen akkua. Toiset taas antavat kaikkien sovellusten käyttää sijaintitietojaan vapaasti. Jutusta löytyy vinkkejä kummallekin käyttäjätyypille!

Mitä hyötyä?

1. Sinut löydetään helpommin ja navigointi sujuu

  • Esimerkiksi 112 Suomi-sovellus pystyy määrittämään hätätilanteessa sijaintisi jopa metrien tarkkuudella. On hyvä muistaa, että sinut voidaan paikantaa varsin tarkasti myös ilman sovellusta puhelimen ja tukiasemien avulla.
  • Karttasovellukset, kuten Google Maps vaativat sijaintitietojen käyttöä toimiakseen kunnolla. Esimerkiksi reitin haku tai suositukset eivät toimi ilman sijaintitietoja.

2. Saat kohdennettua tietoa

  • Sovellukset voivat lähettää sinulle tietoa paikallisista palveluista tai esimerkiksi liikenteestä, kun sijaintitiedot ovat päällä.
  • Sääsovellukset, kuten Ilmatieteen laitoksen sää pystyvät näyttämään automaattisesti sijaintiisi perustuvan ennusteen.

3. Voit jakaa sijaintisi muille

  • Sijainnin jakaminen onnistuu yhteystiedoissasi oleville ihmisille esimerkiksi Google Maps-sovelluksella. Voit jakaa olinpaikkasi myös joissakin sosiaalisen median palveluissa, kuten Snapchatissa.
  • Perheille on tarjolla palveluita (Iphonen Perhejako tai Google Maps), joilla perheenjäsenet voivat jakaa sijaintinsa reaaliajassa. Huomaathan, että 15-vuotta täyttäneeltä pitää lain mukaan kysyä lupa seuraamiseen. Tietosuojavaltuutettu on kehottanut käyttämään harkintaa lasten seuraamisessa puhelimen avulla.
Kuvakaappaus Google Maps -sovelluksesta, näyttää Ylen toimittajan sijainnin.
Google Mapsissa sijaintinsa voi jakaa vain tietyksi ajaksi. Kuvakaappaus Google Maps -sovelluksesta, näyttää Ylen toimittajan sijainnin. Google Maps,Pasila,ravintolat

Mitä haittaa?

1. Sovellukset ja laitevalmistajat tietävät ja tallentavat sijaintitietojasi

Sovellusten valmistajat ovat kiinnostuneita tietämään, missä liikut, koska sen avulla esimerkiksi mainontaa pystytään kohdentamaan sinulle tarkemmin ja tehokkaammin.

Harkitse, mille sovelluksille annat oikeuden seurata sijaintiasi. Ja vaikka et olisikaan huolissasi yksityisyydestäsi: Jos sijaintitiedot eivät ole mitenkään oleellisia sovelluksen toimimisen kannalta, laita ne pois päältä.

2. Henkilöt, joiden ei tarvitse nähdä sijaintiasi, voivat sen nähdä

Esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa saatat huomaamattasi vuotaa sijaintisi.

  • Aikaisemmin Twitter tallensi paikat, joista tviitit lähetetään. Asetus on vakiona pois päältä, mutta halutessasi saat sijaintitiedot mukaan tviitteihin. Varo toistuvia päivityksiä esimerkiksi kodistasi, jos käytät sijaintitietoja.
  • Snapchat päivittää sijaintitiedot aina, kun käytät sovellusta. Jollet halua, että tuntemattomat seuraavat sinun tai lapsesi liikkeitä, laita Snapchat haamutilaan. Silloin sijaintitiedot eivät näy muille.

Miten saat sijaintitiedot pois tai säädät niitä sovellus kerrallaan?

Kaikissa puhelimissa saat GPS-paikannuksen eli sijainnin halutessasi kokonaan pois päältä. Teet sen puhelimesi asetusten päävalikosta tai Iphone-puhelimilla kohdasta Asetukset > Tietosuoja.

Kun GPS on pois päältä, mikään sovellus ei löydä sijaintiasi etkä voi käyttää sijaintitietoa vaativia ominaisuuksia. Huomaa kuitenkin, että operaattori tietää aina summittaisen sijaintisi matkapuhelinverkon tukiasemien avulla.

Kaksi graafista sijaintikuvaketta.
Android- ja Iphone-laitteissa on erilaiset kuvakkeet sijainnille. Androidin kuvake on tuttu Google Mapsista. Kaksi graafista sijaintikuvaketta. Digitreenit,Android,iPhone

Näin näet, millä sovelluksilla on oikeus käyttää sijaintitietojasi:

Android: Asetukset > Sijainti > Sovelluksen käyttöoikeudet (polku saattaa vaihdella eri Android-laitteilla. Tämä ohje on puhelimesta Samsung Galaxy A51).

Iphone: Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > näet sovelluksille antamasi oikeudet ja voit säätää niitä.

Voit päättää sovellus kerrallaan, saako se käyttää sijaintia

  • aina
  • vain sovellusta käytettäessä
  • jos annat luvan erikseen (valinta Kysy aina tms.)
  • vain kerran
  • ei koskaan.

Näkemäsi vaihtoehdot riippuvat laitteestasi ja kustakin sovelluksesta.

Kuvakaappaus puhelimen sijaintiasetuksista, yhden sovelluksen lupien vaihtoehdot.
Voit räätälöidä sijaintilupia sovellus kerrallaan. Tarjolla olevat vaihtoehdot riippuvat laitteesta ja sovelluksesta. Kuvakaappaus puhelimen sijaintiasetuksista, yhden sovelluksen lupien vaihtoehdot. Digitreenit

Näin hallitset sijaintihistoriaasi Google Mapsissa

Jos puhelimessasi on Google Maps, se tallentaa sijaintitietoja aikajanalle, ellet ole sitä erikseen kieltänyt.

Näin näet, missä olet liikkunut:

Kirjaudu Google-tilisi tunnuksilla > mene profiiliisi kuvastasi tai nimikirjaimistasi > Aikajanasi (selaimessa aikajanasi aukeaa tästä.

Voit poistaa sijaintihistorian Google-tilisi asetuksista:

Mene profiiliisi kuvastasi tai nimikirjaimistasi > Aikajanasi > päävalikosta Asetukset ja tietosuoja > Poista koko sijaintihistoria.

Voit kieltää sijaintihistoriasi tallennuksen Google Mapsin asetusten kohdasta Hallinnoi sijaintihistoriaa / Henkilökohtainen sisältö > laita sijainti pois päältä.

Juttua muokattu:
21.12.22: Tekstit ja kuvat kauttaltaan ajan tasalle.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustele