Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Miksi puhelimen pitäisi tietää, missä olen?

Tekstit: Puhelimen sijaintiedot, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa nuppineuloja kartalla.
Tekstit: Puhelimen sijaintiedot, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa nuppineuloja kartalla. Kuva: Yle / Delfi de la Rua, Unsplash (CC0). Digitreenit,sijainti

Moni laittaa puhelimensa sijaintitiedot pois päältä suojellakseen yksityisyyttään tai säästääkseen akkua. Toiset taas antavat kaikkien sovellusten käyttää sijaintitietojaan vapaasti. Mitä hyötyä tai haittaa sijaintitietojen päällä pitämisestä ja pois kytkemisestä on?

Kuvassa väliotsikko, jossa lukee Mitä hyötyä?
Kuvassa väliotsikko, jossa lukee Mitä hyötyä? paikannus,sijaintitiedot

1. Sinut löydetään helpommin ja navigointi sujuu

Jos sijaintitiedot ovat päällä, niitä käyttävä 112 Suomi-mobiilisovellus pystyy määrittämään sijaintisi jopa metrien tarkkuudella. On hyvä muistaa, että hätätilanteessa sinut pystytään paikantamaan varsin tarkasti puhelimen ja tukiasemienkin avulla, vaikkei sinulla olisikaan sijaintitiedot päällä.

Vaikka et olisi pulassa, karttasovellukset kuten Google Maps, pystyvät paikantamaan sinut helposti sijaintitietojen avulla. Kartanluku ja navigointi paikasta toiseen helpottuvat, kun tiedät, missä itse olet.

2. Saat hyödyllistä tietoa

Sovellukset voivat lähettää sinulle ajantasaista tietoa paikallisista palveluista ja esimerkiksi liikenteen sujumisesta, kun sijaintitiedot ovat päällä. Esimerkiksi monet sääsovellukset, kuten Ilmatieteen laitos ja Foreca, pystyvät halutessasi näyttämään sinulle automaattisesti sijaintiin perustuvaa ennustetta.

Uudemmissa puhelimissa voit säätää, saako sovellus käyttää sijaintia aina, vain sovellusta käytettäessä vai ei koskaan.

3. Voit kertoa ja jakaa sijaintisi myös muille

Mökkireissulla tai matkoilla voi tulla tarve jakaa oma sijaintinsa tarkasti muille. Se onnistuu esimerkiksi laitteesi yhteystiedoissa oleville ihmisille puhelimen Google Maps-sovelluksen kautta.

Kuvakaappaus Google Mapsin kartasta Pasilan alueesta. Nuoli osoittaa valikkoon
Google Maps > Valikko > Sijainnin jakaminen > Aloita > Valitse henkilöitä tai jaa valitsemasi sovelluksen kautta. Kuvakaappaus Google Mapsin kartasta Pasilan alueesta. Nuoli osoittaa valikkoon Google Maps,Pasila,ravintolat

Olinpaikkansa voi kertoa myös sosiaalisen median palvelujen, kuten Snapchatin tai Periscopen kautta. Operaattorit (esimerkiksi Elisa Perhe) ja laitevalmistajat (esimerkiksi iPhonen Perhejako) tarjoavat palveluita, joilla perheenjäsenet voivat jakaa sijaintinsa suoraan toisilleen.

Tietosuojavaltuutettu kehottaa käyttämään harkintaa lasten seuraamisessa puhelimen avulla. Yli 15-vuotiaalta pitää lain mukaan kysyä lupa seuraamiseen.

Kuvassa väliotsikko, jossa lukee Mitä haittaa?
Kuvassa väliotsikko, jossa lukee Mitä haittaa? paikannus,sijaintitiedot

1. Sovellukset ja laitevalmistajat tietävät ja tallentavat sijaintitietojasi

Sovellusten valmistajat ovat kiinnostuneita tietämään, missä liikut, koska sen avulla esimerkiksi mainontaa pystytään kohdentamaan tarkemmin ja tehokkaammin.

Jos sijaintitiedot eivät ole sovelluksen toiminnan kannalta oleellisia, ne voi laittaa pois päältä.

Kannattaa pohtia, mille sovelluksille haluat antaa oikeuden seurata sinua ja mille et. Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos sovellus ei toimi kunnolla ilman sijaintitietoja – esimerkiksi karttasovellukset –, ne kannattaa pitää päällä. Jos sijaintitiedot eivät ole sovelluksen toiminnan kannalta oleellisia – vaikkapa monissa sosiaalisen median palveluissa –, voi sijaintiedot kytkeä pois päältä.

Näin selvität, millä sovelluksilla on oikeus käyttää sijaintitietojasi:

Android 6.0. ja sitä uudemmat versiot (puhelimia esimerkiksi Samsung, Nexus. Polku voi hieman vaihdella laitteesta toiseen):

Asetukset > Sovellusten hallinta / Sovellukset > valikko (kolme pistettä) > Sovelluksen oikeudet > Sijainti > valitse, mille sovelluksille haluat antaa oikeudet.

iOS (iPhone):

Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Valitse minkälaiset oikeudet sovelluksille haluat antaa.

Näin hallinnoit sijaintihistoriaa tai voit halutessasi poistaa sen:

Jos puhelimessasi on Google Maps, se tallentaa sijaintitietoja aikajanalleen, jollet ole sitä erikseen kieltänyt. Katso, missä olet liikkunut. Sinun pitää kirjautua sivulle samoilla tunnuksilla, joilla käytät Googlen palveluita puhelimellasi. Voit poistaa sijaintihistorian joko sivuilla olevasta hammasrattaan näköisestä asetusvalikosta tai puhelimen Google Maps-sovelluksesta:

Google Maps > Valikko > Asetukset > Henkilökohtainen sisältö > Poista koko sijaintihistoria.

Voit kieltää Google Mapsia tallentamasta sijaintihistoriaasi valitsemalla Henkilökohtainen sisältö -kohdasta Sijaintihistoria ei ole käytössä.

Erilaiset puhelimen sijainnista kertovat ikonit eli kuvakkeet: Android-laitteiden kaksi kuvaketta ja Applen iOS-laitteiden kuvake.
Android- ja Apple-laitteissa on sijainnille erilaisia kuvakkeita Erilaiset puhelimen sijainnista kertovat ikonit eli kuvakkeet: Android-laitteiden kaksi kuvaketta ja Applen iOS-laitteiden kuvake. Digitreenit,Android,iPhone,sijaintitiedot

2. Henkilöt, joiden ei tarvitse nähdä sijaintiasi, voivat sen nähdä

Jotkut sosiaalisen median palvelut voivat huomaamatta vuotaa sijaintisi.

Esimerkiksi Twitter tallentaa paikat, joista twiitit lähetetään. Julkisesta tilistä voi helposti päätellä esimerkiksi kodin sijainnin, jos twiitit toistuvasti lähetetään tietystä paikasta.
Voit poistaa sijaintitiedot näin (polku voi hiukan vaihdella laitteesta riippuen):
Twitter > Profiili (oma kuvasi, pieni pyöreä ikkuna) > Asetukset ja yksityisyys > Sijainti ja välityspalvelin > Sijainti.

Snapchat päivittää sijaintitiedot aina, kun käytät sovellusta, vaikket tekisi itse päivitystä. Voi olla kiinnostavaa ja hyödyllistä nähdä perheenjäsenten ja ystävien liikkeet sovelluksesta. Jollet kuitenkaan halua, että tuntemattomat seuraavat lapsesi liikkeitä Snapchatin avulla, laita hänet haamutilaan. Silloin sijaintitiedot eivät välity muille.

Vuonna 2017 Google myönsi, että se on kerännyt paikkatietoja kiellosta huolimatta (Quarts-verkkojulkaisun alkuperäinen uutinen).

Juttua varten on haastateltu Viestintäviraston erityisasiantuntija Antti Kurittua.

Juttua muokattu:
30.10.2017 lisätty linkki.
10.4.2018 lisätty uutinen Googlen paikkatietojen keräämisestä.
10.9.19 linkkikorjauksia. Lisätty lause: Uudemmissa puhelimissa voit säätää, saako sovellus käyttää sijaintia aina, vain sovellusta käytettäessä, vai ei koskaan.Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele