Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Miksi puhelimen pitäisi tietää, missä olen?

Digitreenien pääkuva, jossa on teksti Puhelimen sijaintitiedot
Digitreenien pääkuva, jossa on teksti Puhelimen sijaintitiedot Kuva: Unsplash / CC0 älypuhelimet,Paikannus,sijaintitiedot

Moni laittaa puhelimensa sijaintitiedot pois päältä suojellakseen yksityisyyttään tai säästääkseen akkua. Toiset taas antavat kaikkien sovellusten käyttää sijaintitietojaan vapaasti. Mitä hyötyä tai haittaa sijaintitietojen päällä pitämisestä ja pois kytkemisestä on?

Kuvassa väliotsikko, jossa lukee Mitä hyötyä?
Kuvassa väliotsikko, jossa lukee Mitä hyötyä? Paikannus,sijaintitiedot

1. Sinut löydetään helpommin ja navigointi sujuu

Jos sijaintitiedot ovat päällä, niitä käyttävä 112 Suomi-mobiilisovellus pystyy määrittämään sijaintisi jopa metrien tarkkuudella. On hyvä muistaa, että hätätilanteessa sinut pystytään paikantamaan varsin tarkasti puhelimen ja tukiasemienkin avulla, vaikkei sinulla olisikaan sijaintitiedot päällä.

Vaikka et olisi pulassa, karttasovellukset kuten Google Maps, pystyvät paikantamaan sinut helposti sijaintitietojen avulla. Kartanluku ja navigointi paikasta toiseen helpottuvat, kun tiedät, missä itse olet.

2. Saat hyödyllistä tietoa

Sovellukset voivat lähettää sinulle ajantasaista tietoa paikallisista palveluista ja esimerkiksi liikenteen sujumisesta, kun sijaintitiedot ovat päällä. Esimerkiksi monet sääsovellukset, kuten Ilmatieteen laitos ja Foreca, pystyvät halutessasi näyttämään sinulle automaattisesti sijaintiin perustuvaa ennustetta.

3. Voit kertoa ja jakaa sijaintisi myös muille

Mökkireissulla tai matkoilla voi tulla tarve jakaa oma sijaintinsa tarkasti muille. Se onnistuu esimerkiksi laitteesi yhteystiedoissa oleville ihmisille puhelimen Google Maps-sovelluksen kautta.

Kuvakaappaus Google Mapsin kartasta Pasilan alueesta. Nuoli osoittaa valikkoon
Google Maps > Valikko > Sijainnin jakaminen > Aloita > Valitse henkilöitä tai jaa valitsemasi sovelluksen kautta. Kuvakaappaus Google Mapsin kartasta Pasilan alueesta. Nuoli osoittaa valikkoon Google Maps,Pasila,ravintolat

Olinpaikkansa voi kertoa myös sosiaalisen median palvelujen, kuten Snapchatin tai Periscopen kautta. Operaattorit (esimerkiksi Elisa Perhe) ja laitevalmistajat (esimerkiksi iPhonen Perhejako) tarjoavat palveluita, joilla perheenjäsenet voivat jakaa sijaintinsa suoraan toisilleen.

Tietosuojavaltuutettu kehottaa käyttämään harkintaa lasten seuraamisessa puhelimen avulla. Yli 15-vuotiaalta pitää lain mukaan kysyä lupa seuraamiseen.

Kuvassa väliotsikko, jossa lukee Mitä haittaa?
Kuvassa väliotsikko, jossa lukee Mitä haittaa? Paikannus,sijaintitiedot

1. Sovellukset ja laitevalmistajat tietävät ja tallentavat sijaintitietojasi

Sovellusten valmistajat ovat kiinnostuneita tietämään, missä liikut, koska sen avulla esimerkiksi mainontaa pystytään kohdentamaan tarkemmin ja tehokkaammin.

Jos sijaintitiedot eivät ole sovelluksen toiminnan kannalta oleellisia, ne voi laittaa pois päältä.

Kannattaa pohtia, mille sovelluksille haluat antaa oikeuden seurata sinua ja mille et. Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos sovellus ei toimi kunnolla ilman sijaintitietoja – esimerkiksi karttasovellukset –, ne kannattaa pitää päällä. Jos sijaintitiedot eivät ole sovelluksen toiminnan kannalta oleellisia – vaikkapa monissa sosiaalisen median palveluissa –, voi sijaintiedot kytkeä pois päältä.

Näin selvität, millä sovelluksilla on oikeus käyttää sijaintitietojasi:

Android 6.0. ja sitä uudemmat versiot (puhelimia esimerkiksi Samsung, Nexus. Polku voi hieman vaihdella laitteesta toiseen):

Asetukset > Sovellusten hallinta > valikko (kolme pistettä) > Sovelluksen oikeudet > Sijainti > valitse, mille sovelluksille haluat antaa oikeudet.

iOS (iPhone):

Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Valitse minkälaiset oikeudet sovelluksille haluat antaa.

Näin hallinnoit sijaintihistoriaa tai voit halutessasi poistaa sen:

Jos puhelimessasi on Google Maps, se tallentaa sijaintitietoja aikajanalleen, jollet ole sitä erikseen kieltänyt. Katso, missä olet liikkunut. Sinun pitää kirjautua sivulle samoilla tunnuksilla, joilla käytät Googlen palveluita puhelimellasi. Voit poistaa sijaintihistorian joko sivuilla olevasta hammasrattaan näköisestä asetusvalikosta tai puhelimen Google Maps-sovelluksesta:

Google Maps > Valikko > Asetukset > Henkilökohtainen sisältö > Poista koko sijaintihistoria.

Voit kieltää Google Mapsia tallentamasta sijaintihistoriaasi valitsemalla Henkilökohtainen sisältö -kohdasta Sijaintihistoria ei ole käytössä.

Erilaiset puhelimen sijainnista kertovat ikonit eli kuvakkeet: Android-puhelin ja iPhone.
Android- ja iPhone-puhelimissa on eri näköiset sijainnin kuvakkeet. Erilaiset puhelimen sijainnista kertovat ikonit eli kuvakkeet: Android-puhelin ja iPhone. Kuva: Yle / kuvakaappaus. Digitreenit,Android,iPhone,sijaintitiedot

2. Henkilöt, joiden ei tarvitse nähdä sijaintiasi, voivat sen nähdä

Jotkut sosiaalisen median palvelut voivat huomaamatta vuotaa sijaintisi.

Esimerkiksi Twitter tallentaa paikat, joista twiitit lähetetään. Julkisesta tilistä voi helposti päätellä esimerkiksi kodin sijainnin, jos twiitit toistuvasti lähetetään tietystä paikasta.
Voit poistaa sijaintitiedot näin (polku voi hiukan vaihdella laitteesta riippuen):
Twitter > Profiili (oma kuvasi, pieni pyöreä ikkuna) > Asetukset ja yksityisyys > Sijainti ja välityspalvelin > Sijainti.

Snapchat päivittää sijaintitiedot aina, kun käytät sovellusta, vaikket tekisi itse päivitystä. Voi olla kiinnostavaa ja hyödyllistä nähdä perheenjäsenten ja ystävien liikkeet sovelluksesta. Jollet kuitenkaan halua, että tuntemattomat seuraavat lapsesi liikkeitä Snapchatin avulla, laita hänet haamutilaan. Silloin sijaintitiedot eivät välity muille.

Juttua varten on haastateltu Viestintäviraston erityisasiantuntija Antti Kurittua.Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

  Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille

  Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.