Hyppää pääsisältöön

Oiva on Suomen paras huumekoira – “Työpariin ei saisi rakastua, mutta kyllä näihin tunneside tulee”

Poliisi ja poliisikoira
Poliisi ja poliisikoira poliisikoirat,poliisi,Puoli seitsemän

Poliisikoira ja tämän isäntä ovat tiivis työpari, joiden kemioiden täytyy kohdata. Ylikonstaapeli Heikki Latvakoski ja Oiva ovat tehneet töitä yhdessä jo kolme vuotta. Työ on palkittu Suomen mestaruudella.

Belgianpaimenkoira Oiva oli seitsemän kuukauden ikäinen, kun ylikonstaapeli Heikki Latvakoski valitsi sen uudeksi työparikseen – ja perheenjäsenekseen. Oivan vanhemmat eivät olleet poliisikoiria, mutta kasvattajakennelissä oli silmää sopiville pennuille.

– Valitsin Oivan, koska se on äärimmäisen sosiaalinen ja sillä on vahva saalisvietti. Saalisvietti on moottori kaikkiin työkoiran tehtäviin, kuvailee Latvakoski.

Alkoi koulutus, jossa tavallisesta koiranpennusta koulittiin työkoira. Oiva oli Latvakosken mukana töissä ja opetteli vähitellen erilaisia tehtäviä: tottelevaisuutta, esineiden ja henkilöiden etsintää sekä jäljestystä.

– Oiva on koulutettu myös suojelutehtäviin eli käyttämään purukalustoaan tarvittaessa.

Jos se käyttäytyisi töissä samalla tavalla kuin kotona, hommista ei tulisi mitään.

Ärhentelyä Oiva on joutunut tosissaan opettelemaan, sillä kotioloissa se on kiltti sylikoira ja tunkee jatkuvasti syliin rapsutuksia kerjäämään. Latvakoski on joskus epäillyt, onko Oiva liiankin sosiaalinen ammattiinsa.

– Jos se käyttäytyisi töissä samalla tavalla kuin kotona, hommista ei tulisi mitään. Onneksi ainakin vielä työrooli on pysynyt tiukkana.

Poliisikoira juoksee metsässä
Poliisikoira juoksee metsässä poliisikoirat

Jokaisella poliisikoiralla on oma erikoisosaamisalueensa. Oivalla se on huumausaineiden etsintä, jossa se on hallitseva Suomen mestari.

Oiva on kunnostautunut myös henkilöetsinnässä. Pari vuotta sitten Oiva pääsi otsikoihin, kun se nappasi koruvarkaan Loviisassa. Tehtävä oli haastava: koirakko pääsi paikalle vasta tunnin kuluttua tapahtuneesta, eikä asfaltista ollut helppo napata jälkeä helteisenä päivänä. Oiva löysi varkaan pysäköidystä autosta ja anastettu koru palautettiin liikkeeseen.

– Se on mulle palkka, kun koira onnistuu. Silloin jotain on tehty oikein koiran kanssa ja sen koulutuksessa.

Pelkkä hyvä koulutus ei silti riitä. Työparin täytyy tulla myös toimeen keskenään.

– Kyllä kemioiden kohtaaminen on elintärkeää. Työtehtävissä saattaa olla viime kädessä ihmishenki kyseessä. Jos koiran ja ihmisen välillä ei ole kemiaa niin tulos ei välttämättä ole toivottu.

Lähikuva koiran naamasta
Lähikuva koiran naamasta poliisikoirat

Työvuorot ovat pitkiä ja vapaa-aikakin kuluu yhdessä, joten Latvakoski viettää enemmän aikaa Oivan kuin perheensä kanssa. Siksi eläimeen kehittyy tahtomattakin tunneside.

– Jotkut viisaat on sanoneet, että koiriin ei saa rakastua. Mutta kyllähän niihin kehittyy tunneside ja olen sitä mieltä, että tiettyyn pisteeseen saakka pitääkin kehittyä. Jos ei ole tunteita koiraa ja koiran tekemää työtä kohtaan niin ei tule tuloksia. Kyllä siihen tulee tunteet mukaan, mutta ne ei saa olla päällimmäisinä.

Jos ei ole tunteita koiraa ja koiran tekemää työtä kohtaan niin ei tule tuloksia.

Poliisikoirien taidot testataan parin vuoden välein. Jos koira pysyy terveenä ja kaikki menee hyvin, töitä voi tehdä jopa 10-vuotiaaksi saakka. Harva koira saavuttaa eläkeikää, mutta Oiva on ainakin nyt hyvässä kunnossa. Työ on kuitenkin joskus vaarallista ja kaikkeen täytyy varautua.

– Poliisikoiriin on joskus kohdistettu myös väkivaltaa. Kyllä se joskus mielessä käy eikä se täysin poissuljettua ole, mutta ei kai sitä voi alkaa pelkäämään. On väärässä hommassa jos sitä alkaa pelkäämään.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän