Hyppää pääsisältöön

Ruotsalaista melankoliaa - sitäkin on

Kohta kuusikymppinen Tommie Haglund ei ole Ruotsin kansainvälisesti tunnetuimpia säveltäjiä, mutta silti kotimaassaan palkittu ja arvostettu. Haglund säveltää melankolista, sielun tummia syövereitä luotaavaa musiikkia, mikä Ruotsissa on niin suuri erikoisuus, että Haglundista tehtiin peräti tv-dokumentti. Nyt BIS on julkaissut uudella levyllä Tommie Haglundin keskeistä tuotantoa, ja kyllähän se tuntuu varsin epäruotsalaiselta - eli oikeastaan kotoisalta.

Tommie Haglund / Flaminis aura
Tommie Haglund / Flaminis aura Uudet levyt

Levyllä kuullaan sellokonsertto Flaminis aura, jousiorkesteriteos Serenata per Diotima, jousikvartetto Il regno degli spiriti sekä jousitrio Sollievo (dopo la tempesta), esittäjinä Göteborgin ja Malmön orkesterit sekä vahvistettu jousitrio ZilliacusPerssonRaitinen.

En olisi uskonut, että ruotsalaisesta melankoliasta voi saada yliannostuksen, mutta tällä levyllä se onnistuu. Haglund mässäilee herkästi soivalla, ajattomalla murheella, kuin yhdistäen John Dowlandin melankoliahedonismia nyky-Baltian mystisten minimalistien maltilliseen harmaasävymodernismiin. Viiltävät purkaukset ovat harvassa, mutta vielä harvemmassa ovat rytmit.

Kerta-annoksina kappaleet toimivat paremmin. Sellokonserton rikas soitinnus ja tyylikäs ääninauhaosuus todistavat, että Haglund osaa sekoittaa muitakin kuin mustavalkoisia sointivärejä, ja maalata niillä kiehtovia, hiljaa kihiseviä pintoja, joiden päällä solistin kelpaa hehkuttaa tunteikkaita melodioita.

Jousikvartetto Il regno degli spiriti ja Serenata jousiorkesterille vyöryttävät murhekliseitä melkein liian tiheästi ja paksusti, mutta jousitrio Sollievo toimii paremmin, koska materiaalin karuus kirkastaa Haglundin estetiikkaa, ja itämaiset viittaukset keventävät melodioita.

Se on selvää, että näin lyyrinen, hiljainen ja karu tyyli vaatii esittäjiltä sielukkuutta ollakseen uskottavaa. Onneksi Ruotsin kärkimuusikot ja -orkesterit onnistuvat pitämään reitin auki kuulijan sieluun. Toivoa sopii, että tämän levyn myötä Tommie Haglundia soitettaisiin entistä enemmän täällä Suomessa. Melankolialle kun on aina sijansa tasapainoisessa konserttiohjelmassa, eikä kukaan jaksa loputtomiin kuunnella Pärtiä ja Vasksia.

Tommie Haglund: Flaminis aura; Il regno degli spiriti; Sollievo (dopo la tempesta); Serenata per Diotima. - Göteborgin SO/David Afkham, Malmön SO/Joachim Gustafsson, ZilliacusPerssonRaitinen ja solisteja. (BIS-2025)

Kuuntele Uudet levyt 8.9.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  Yhdysvaltalainen John Luther Adams (s. 1953) tunnetaan vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan. Nyt päätöksensä saa 2010-luvulla valmistunut orkesteriteosten trilogia. Ensin oli Become River, sitten menestysteos Become Ocean, ja viimeisimpänä nyt ensilevytyksensä saanut Become Desert.

 • Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Maltillista levytystahtia ylläpitävä Helsingin kaupunginorkesteri on ylikapellimestarinsa Susanna Mälkin johdolla taltioinut Béla Bartókin varhaista näyttämömusiikkia.

 • Heinisen tuttuja uutuuksia

  Heinisen tuttuja uutuuksia

  Viime vuonna 80 vuotta täyttänyt Paavo Heininen tunnetaan sävellystuotantonsa lisäksi ennen kaikkea opetustyöstään. Heininen on arvostettu pedagogi, joka Sibelius-Akatemian sävellysprofessorin virassa toimiessaan oli taidemusiikin alueella merkittävä esteettisten suuntaviivojen määrittäjä Suomessa.