Hyppää pääsisältöön

Ruotsalaista melankoliaa - sitäkin on

Kohta kuusikymppinen Tommie Haglund ei ole Ruotsin kansainvälisesti tunnetuimpia säveltäjiä, mutta silti kotimaassaan palkittu ja arvostettu. Haglund säveltää melankolista, sielun tummia syövereitä luotaavaa musiikkia, mikä Ruotsissa on niin suuri erikoisuus, että Haglundista tehtiin peräti tv-dokumentti. Nyt BIS on julkaissut uudella levyllä Tommie Haglundin keskeistä tuotantoa, ja kyllähän se tuntuu varsin epäruotsalaiselta - eli oikeastaan kotoisalta.

Tommie Haglund / Flaminis aura
Tommie Haglund / Flaminis aura Uudet levyt

Levyllä kuullaan sellokonsertto Flaminis aura, jousiorkesteriteos Serenata per Diotima, jousikvartetto Il regno degli spiriti sekä jousitrio Sollievo (dopo la tempesta), esittäjinä Göteborgin ja Malmön orkesterit sekä vahvistettu jousitrio ZilliacusPerssonRaitinen.

En olisi uskonut, että ruotsalaisesta melankoliasta voi saada yliannostuksen, mutta tällä levyllä se onnistuu. Haglund mässäilee herkästi soivalla, ajattomalla murheella, kuin yhdistäen John Dowlandin melankoliahedonismia nyky-Baltian mystisten minimalistien maltilliseen harmaasävymodernismiin. Viiltävät purkaukset ovat harvassa, mutta vielä harvemmassa ovat rytmit.

Kerta-annoksina kappaleet toimivat paremmin. Sellokonserton rikas soitinnus ja tyylikäs ääninauhaosuus todistavat, että Haglund osaa sekoittaa muitakin kuin mustavalkoisia sointivärejä, ja maalata niillä kiehtovia, hiljaa kihiseviä pintoja, joiden päällä solistin kelpaa hehkuttaa tunteikkaita melodioita.

Jousikvartetto Il regno degli spiriti ja Serenata jousiorkesterille vyöryttävät murhekliseitä melkein liian tiheästi ja paksusti, mutta jousitrio Sollievo toimii paremmin, koska materiaalin karuus kirkastaa Haglundin estetiikkaa, ja itämaiset viittaukset keventävät melodioita.

Se on selvää, että näin lyyrinen, hiljainen ja karu tyyli vaatii esittäjiltä sielukkuutta ollakseen uskottavaa. Onneksi Ruotsin kärkimuusikot ja -orkesterit onnistuvat pitämään reitin auki kuulijan sieluun. Toivoa sopii, että tämän levyn myötä Tommie Haglundia soitettaisiin entistä enemmän täällä Suomessa. Melankolialle kun on aina sijansa tasapainoisessa konserttiohjelmassa, eikä kukaan jaksa loputtomiin kuunnella Pärtiä ja Vasksia.

Tommie Haglund: Flaminis aura; Il regno degli spiriti; Sollievo (dopo la tempesta); Serenata per Diotima. - Göteborgin SO/David Afkham, Malmön SO/Joachim Gustafsson, ZilliacusPerssonRaitinen ja solisteja. (BIS-2025)

Kuuntele Uudet levyt 8.9.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.