Hyppää pääsisältöön

Saksofonisti Perttu Nurkka: "Rullaluistimien sijasta toivoin saavani viulun."

Saksofonisti Perttu Nurkka ei osaa sanoa, mistä into soittamiseen tuli. Mutta vanhempien kanssa tehdyn sopimuksen hän muistaa: jos hän oppisi kirjoittamaan, saisi hän palkinnoksi rullaluistimet. Kun palkkion aika tuli, hän toivoi kuitenkin saavansa viulun.

Kuka?
Olen Perttu Nurkka, synnyin Jyväskylässä 19.03.89.

Muutimme Lappeenrantaan kuin olin 3-vuotias.

Perheessäni ei ole ammattimuusikoita, mutta aktiivisia harrastajia kyllä.

Mistä?
Olen asunut Lappeenrannassa lukion loppuun asti.

Armeijan kävin Lahdessa, varusmiessoittokunnassa, jonne jäin töihin kahdeksi vuodeksi palveluksen jälkeen. Samalla opiskelin Lahden konservatoriolla.

Helsinkiin ja Sibelius-Akatemiaan siirryin 2012.

Saksofonisti Perttu Nurkka Kantapöydässä 13.9.2017.
Perttu Nurkka Vesa Kytöojan tentissä Kantapöydässä. Saksofonisti Perttu Nurkka Kantapöydässä 13.9.2017. Kuva: Tiina-Maija Lehtonen perttu nurkka

Mikä paikkakunta tai maisema on sinulle tärkeä ja inspiroiva?
Kesäinen Lappeenranta ja Taipalsaari.

Musiikkiopinnot
Aloitin musiikkiopinnot 8-vuotiaana viululla Lappeenrannan musiikkiopistossa.

Innostus oli omaehtoista, en tiedä, mistä se tuli.

Sovimme vanhempieni kanssa, että jos opin kirjoittamaan, saisin rullaluistimet. Kun sitten oli palkkion aika, toivoin saavani viulun rullaluistimien asemasta.

Mitä kaikkia soittimia soitat?
Soitan saksofoneja, kitaraa, pianoa ja viulua.

Tärkeimmät opettajasi ja oppilaitokset?
Tärkeimmät opettajat Lappeenrannan musiikkiopistossa olivat viulisti Luis Perello-Farre ja klarinetisti Jorma Lautanen.

Lahdessa saksofoniopettajani oli Hannu Lehtonen ja Sibelius-Akatemiassa Pekka Savijoki ja Joonatan Rautiola.

Missä vaiheessa opintosi ovat nyt?
On menossa opintojeni viides vuosi eli maisteriopintojen toinen vuosi on alkanut.

Lempisäveltäjäsi?
Tshaikovski oli todella tärkeä ja inspiroiva säveltäjä sellaiseen aikaan elämässä, jolloin musiikki oli ainoa tapa ilmaista tunteita.

Pakko on myös mainita Michael Brecker, jazz-saksofonisti, jonka virtuoottisuus, soundi ja harmonia kasvattivat intoani saksofonin parissa.

Lempiteokset?
Tshaikovskin sinfoniat 5 ja 6 sekä viulukonsertto. Breckeriltä on mainittava viimeiseksi jäänyt levy Pilgrimage

Millainen oli hetki, kun sytyit juuri tälle musiikille?
Breckerille sytyin joskus lukioaikoina. Soitin tuolloin paljon jazzia ja big band -musiikkia.

Harjoittelin myös hurjia määriä ja sen ajan, jota en harjoitellut, ollut orkesterissa, bänditreeneissä tai koulussa, kuuntelin musiikkia.

Millainen musiikki ylipäätään vetoaa ja puhuttelee?
Tosi monenlainen. Tyylistä riippumatta, jos musiikissa on mielestäni jotain mielenkiintoista ja omalaatuista, kuuntelen sitä mielelläni.

Idolisi?
Charlie Parker, Michael Brecker, Alexi Laiho, Steve Vai, John Petrucci, Marcel Mule, Daniel Deffayet, kaikki opettajani.

Idolit ovat vaihdelleet elämän aikana melko paljon. Nykyään en oikein idolisoi ketään, ihailen kylläkin sitäkin enemmän kaikkea opiskelijatovereista lähtien.

Mahtuuko elämääsi muuta kuin musiikki?
Olen huomannut, että soiton ohella ehtii aina harrastamaan yhtä asiaa. Mielenkiinnon mukaan se sitten vaihtelee pyöräilyn, autojen, tietokoneiden, kavereiden kanssa pelaamisen ja saksofonien välillä.

Mikä sinusta tulee isona?
Opettaja tai soittaja, riippuu kovasti, missä töitä on tarjolla.

Saksofonisti Perttu Nurkka.
Saksofonisti Perttu Nurkka. Kuva: Laila Kangas / Yle Kantapöytä,perttu nurkka

Perttu piipahti Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalon kahvilassa 13.9.2017. Videolla hän soittaa Eugene Bozzan kappaleen Improvisation et caprice. Toimittajina Janne Koskinen ja Vesa Kytöoja. Ohjaus Harri Anttila.

 • Säveltäjä Sebastian Fagerlund Syyssonaatti-oopperasta: "Loistava idea."

  Säveltäjä kertoo Kansallisoopperan syksyn kantaesityksestä.

  Sebastian Fagerlundin uusi ooppera Syyssonaatti pohjautuu ruotsalaisen ohjaajalegendan Ingmar Bergmanin samannimiseen elokuvakäsikirjoitukseen. Kuuluisan pianistin ja hänen tyttärensä kohtaamisesta kertova elokuva on vuodelta 1978, ja nyt valmistunut ooppera on ensimmäinen Bergmanin elokuvaan perustuva kokoillan ooppera. Katso ooppera suorana Areenassa la 23.9.

 • Baritoni Samuli Takkula: "Toivon että minusta tulee isona oopperalaulaja."

  Tutustu baritoni Samuli Takkulaan.

  Baritoni Samuli Takkula on jo valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikiosastolta. Oopperalaulajan ammatti on kuitenkin vielä tavoitteena tällä kolmen lapsen isällä, jonka vaimo on myös kanttori sekä laulupedagogi. Kuka? Olen Samuli Takkula ja olen syntynyt Tampereella 1983.

 • Mari Mäntylä jatkaa erikoistumisen varassa

  Levyarvostelu

  On kulunut yhdeksän vuotta siitä, kun decacordeen eli kymmenkieliseen kitaraan erikoistunut Mari Mäntylä julkaisi ensimmäisen soololevynsä Alba-yhtiöllä. Yksi Mäntylän työskentelykohteista on kotimainen decacorde-bandoneon-duo Duo Dryades. Yleisestikin hänet kutsutaan paikalle, kun tarve vaatii tätä kitaransoiton erikoislajia.

 • Tee se minkä Faurélle voit

  Levyarvostelu

  Gabriel Faurén musiikkia on kenties maailman helpointa esittää. Ranskalaisen suurmiehen makea pursote osuu juuri siihen lokeroon, jossa reilumpikin unenomainen pöpperöiminen saattaa saada sekä esittäjän että yleisön puolihuolimattoman hyväksynnän. Helpompaa musiikkia on tietenkin olemassa faktisesti, mutta sudenkuoppaklasarin metsästä ainakin puoli hehtaaria on varattu jättiläisten vanavedessä aina tulevalle nimelle Fauré. Kolmekymppinen sellisti Andreas Brantelid ja pianisti Bengt Forsberg eivät lukeudu kuitenkaan Faurén alisuorittajiin.