Hyppää pääsisältöön

Sieluni kaunis trumpetti?!

Miksi ihmeessä Jouko Harjanteen uutuuslevylle piti antaa niin korni otsikko kuin The Beautiful Trumpet of my Soul (Sieluni kaunis trumpetti)? Siksi että The Mambo Kings -elokuvassa on kappale Beautiful Maria of my Soul. Valitettavasti se ei ole niin tunnettu, että otsikon kornius hälvenisi, ja levyn valikoima elokuva- ja viihdemusiikkia on sekin koottu ailahtelevalla tyylitajulla. Auttaako siinä enää Harjanteen ja pianisti Tuomas Turriagon tasalaatuinen soitto?

Harjanne / The Beautiful Trumpet of my Soul
Harjanne / The Beautiful Trumpet of my Soul Uudet levyt

Oikeasti tällaista ikivihreää Kultainen trumpetti -materiaalia pitäisi esittää vain suuren viihdeorkesterin säestyksellä. Samettijouset, värikkäät puhaltimet ja kunnon rytmiryhmä vyöryttäisivät häikäilemättömästi sovitettuja tunneaaltoja, joiden päällä solisti ratsastaisi valkoisessa smokissa, trumpetti kimaltaen. Valitettavasti Jouko Harjanne joutuu tällä levyllä tyytymään Tuomas Turriagoon ja flyygeliin Nurmeksen Hannikainen-salin lavalla. Turriago on tehnyt levylle nipun omia sovituksia, jotka ovat nokkelia, kauniita ja pianistisia, mutta eivät todellakaan täytä yläluokkaisen kasinoviihteen vaatimuksia. Ja kun tarjolla on valmis, vapaan säestyksen alkeiskurssi -tason sovitus, levyn tunnelma lopahtaa kertakaikkisesti - kuten Leonard Cohenin Hallelujah-hitissä, johon ei jää jäljelle ainuttakaan tunnemerkitystä.

Tokihan hyviä melodioita trumpetilla puhtaasti soitettuina kuuntelee mielikseen, olipa kyseessä italoiskelmä, musikaalisävelmä, rock-hitti tai Romanssi elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi. Mutta jostain ilmeisesti puolikaupallisesta syystä Harjanne on myrkyttänyt kokonaisuutta parilla japanilaisella anime-elokuvasävelmällä, joiden alkeellista kömpelöyttä peittämään ei ole vielä kertynyt ikivihreää patinaa.

Levyn melodiavetoisuudessa on sekin haitta, että se paljastaa Harjanteen ilmaisupaletin suppeuden. Tangoihin hänellä on annostella aavistus metallista särmää, jazz-standardeihin muutama arka synkooppi ja romantiikan huippukohtiin pipettipisarallinen tummaa siirappia. Tiedän ettei Jouko Harjanne soita samassa genressä kuin Verneri Pohjola, mutta sen tiedän, kumpi saa puhki soitetuista melodioista kaavittua enemmän tarjottavaa kuulijalle.

"The Beautiful Trumpet of my Soul", elokuva- ja viihdesävelmiä, sov. Tuomas Turriago ym. - Jouko Harjanne, trumpetti, ja Tuomas Turriago, piano. (Pilfink, JJVCD-177)

Kuuntele Uudet levyt 8.9.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.