Hyppää pääsisältöön

Sieluni kaunis trumpetti?!

Miksi ihmeessä Jouko Harjanteen uutuuslevylle piti antaa niin korni otsikko kuin The Beautiful Trumpet of my Soul (Sieluni kaunis trumpetti)? Siksi että The Mambo Kings -elokuvassa on kappale Beautiful Maria of my Soul. Valitettavasti se ei ole niin tunnettu, että otsikon kornius hälvenisi, ja levyn valikoima elokuva- ja viihdemusiikkia on sekin koottu ailahtelevalla tyylitajulla. Auttaako siinä enää Harjanteen ja pianisti Tuomas Turriagon tasalaatuinen soitto?

Harjanne / The Beautiful Trumpet of my Soul
Harjanne / The Beautiful Trumpet of my Soul Uudet levyt

Oikeasti tällaista ikivihreää Kultainen trumpetti -materiaalia pitäisi esittää vain suuren viihdeorkesterin säestyksellä. Samettijouset, värikkäät puhaltimet ja kunnon rytmiryhmä vyöryttäisivät häikäilemättömästi sovitettuja tunneaaltoja, joiden päällä solisti ratsastaisi valkoisessa smokissa, trumpetti kimaltaen. Valitettavasti Jouko Harjanne joutuu tällä levyllä tyytymään Tuomas Turriagoon ja flyygeliin Nurmeksen Hannikainen-salin lavalla. Turriago on tehnyt levylle nipun omia sovituksia, jotka ovat nokkelia, kauniita ja pianistisia, mutta eivät todellakaan täytä yläluokkaisen kasinoviihteen vaatimuksia. Ja kun tarjolla on valmis, vapaan säestyksen alkeiskurssi -tason sovitus, levyn tunnelma lopahtaa kertakaikkisesti - kuten Leonard Cohenin Hallelujah-hitissä, johon ei jää jäljelle ainuttakaan tunnemerkitystä.

Tokihan hyviä melodioita trumpetilla puhtaasti soitettuina kuuntelee mielikseen, olipa kyseessä italoiskelmä, musikaalisävelmä, rock-hitti tai Romanssi elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi. Mutta jostain ilmeisesti puolikaupallisesta syystä Harjanne on myrkyttänyt kokonaisuutta parilla japanilaisella anime-elokuvasävelmällä, joiden alkeellista kömpelöyttä peittämään ei ole vielä kertynyt ikivihreää patinaa.

Levyn melodiavetoisuudessa on sekin haitta, että se paljastaa Harjanteen ilmaisupaletin suppeuden. Tangoihin hänellä on annostella aavistus metallista särmää, jazz-standardeihin muutama arka synkooppi ja romantiikan huippukohtiin pipettipisarallinen tummaa siirappia. Tiedän ettei Jouko Harjanne soita samassa genressä kuin Verneri Pohjola, mutta sen tiedän, kumpi saa puhki soitetuista melodioista kaavittua enemmän tarjottavaa kuulijalle.

"The Beautiful Trumpet of my Soul", elokuva- ja viihdesävelmiä, sov. Tuomas Turriago ym. - Jouko Harjanne, trumpetti, ja Tuomas Turriago, piano. (Pilfink, JJVCD-177)

Kuuntele Uudet levyt 8.9.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  Yhdysvaltalainen John Luther Adams (s. 1953) tunnetaan vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan. Nyt päätöksensä saa 2010-luvulla valmistunut orkesteriteosten trilogia. Ensin oli Become River, sitten menestysteos Become Ocean, ja viimeisimpänä nyt ensilevytyksensä saanut Become Desert.

 • Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Maltillista levytystahtia ylläpitävä Helsingin kaupunginorkesteri on ylikapellimestarinsa Susanna Mälkin johdolla taltioinut Béla Bartókin varhaista näyttämömusiikkia.

 • Heinisen tuttuja uutuuksia

  Heinisen tuttuja uutuuksia

  Viime vuonna 80 vuotta täyttänyt Paavo Heininen tunnetaan sävellystuotantonsa lisäksi ennen kaikkea opetustyöstään. Heininen on arvostettu pedagogi, joka Sibelius-Akatemian sävellysprofessorin virassa toimiessaan oli taidemusiikin alueella merkittävä esteettisten suuntaviivojen määrittäjä Suomessa.

 • Dalbavien taidokkaita orkesterisoivuuksia

  Dalbavien taidokkaita orkesterisoivuuksia

  Hienostuneita sointivärejä, vivahteikasta orkestrointia sekä perinteistä virtuoosisuutta. Ainakin näitä voi kuulla tuoreelta Seattlen sinfoniaorkesterin omalta julkaisulta, joka sisältää orkesterin entisen nimikkosäveltäjän Marc-André Dalbavien (s. 1961) pääosin solisteille ja orkesterille laatimaa musiikkia.