Hyppää pääsisältöön

Sieluni kaunis trumpetti?!

Miksi ihmeessä Jouko Harjanteen uutuuslevylle piti antaa niin korni otsikko kuin The Beautiful Trumpet of my Soul (Sieluni kaunis trumpetti)? Siksi että The Mambo Kings -elokuvassa on kappale Beautiful Maria of my Soul. Valitettavasti se ei ole niin tunnettu, että otsikon kornius hälvenisi, ja levyn valikoima elokuva- ja viihdemusiikkia on sekin koottu ailahtelevalla tyylitajulla. Auttaako siinä enää Harjanteen ja pianisti Tuomas Turriagon tasalaatuinen soitto?

Harjanne / The Beautiful Trumpet of my Soul
Harjanne / The Beautiful Trumpet of my Soul Uudet levyt

Oikeasti tällaista ikivihreää Kultainen trumpetti -materiaalia pitäisi esittää vain suuren viihdeorkesterin säestyksellä. Samettijouset, värikkäät puhaltimet ja kunnon rytmiryhmä vyöryttäisivät häikäilemättömästi sovitettuja tunneaaltoja, joiden päällä solisti ratsastaisi valkoisessa smokissa, trumpetti kimaltaen. Valitettavasti Jouko Harjanne joutuu tällä levyllä tyytymään Tuomas Turriagoon ja flyygeliin Nurmeksen Hannikainen-salin lavalla. Turriago on tehnyt levylle nipun omia sovituksia, jotka ovat nokkelia, kauniita ja pianistisia, mutta eivät todellakaan täytä yläluokkaisen kasinoviihteen vaatimuksia. Ja kun tarjolla on valmis, vapaan säestyksen alkeiskurssi -tason sovitus, levyn tunnelma lopahtaa kertakaikkisesti - kuten Leonard Cohenin Hallelujah-hitissä, johon ei jää jäljelle ainuttakaan tunnemerkitystä.

Tokihan hyviä melodioita trumpetilla puhtaasti soitettuina kuuntelee mielikseen, olipa kyseessä italoiskelmä, musikaalisävelmä, rock-hitti tai Romanssi elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi. Mutta jostain ilmeisesti puolikaupallisesta syystä Harjanne on myrkyttänyt kokonaisuutta parilla japanilaisella anime-elokuvasävelmällä, joiden alkeellista kömpelöyttä peittämään ei ole vielä kertynyt ikivihreää patinaa.

Levyn melodiavetoisuudessa on sekin haitta, että se paljastaa Harjanteen ilmaisupaletin suppeuden. Tangoihin hänellä on annostella aavistus metallista särmää, jazz-standardeihin muutama arka synkooppi ja romantiikan huippukohtiin pipettipisarallinen tummaa siirappia. Tiedän ettei Jouko Harjanne soita samassa genressä kuin Verneri Pohjola, mutta sen tiedän, kumpi saa puhki soitetuista melodioista kaavittua enemmän tarjottavaa kuulijalle.

"The Beautiful Trumpet of my Soul", elokuva- ja viihdesävelmiä, sov. Tuomas Turriago ym. - Jouko Harjanne, trumpetti, ja Tuomas Turriago, piano. (Pilfink, JJVCD-177)

Kuuntele Uudet levyt 8.9.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.