Hyppää pääsisältöön

Testaa taloustietosi – oletko sijoitusnero vai konkurssikypsä?

Susanna Laine tutkii laskinta ja Mikko Kekäläinen avaa rahasalkun
Susanna Laine tutkii laskinta ja Mikko Kekäläinen avaa rahasalkun Puoli seitsemän,Susanna Laine,Mikko Kekäläinen,raha

Suomalaisten kyky lukea taloutta on maailman huippua: vain ranskalaiset päihittävät meidät OECD-maiden vertailussa. Puoli seitsemän kokosi kymmenen kysymyksen testin, jossa täytyy sekä laskea yksittäisiä tapauksia että miettiä isompia kokonaisuuksia. Testaa, kuinka itse pidät lukua euroista, lasket prosentteja ja tajuat rahan arvon!

1. Viisi veljestä saa lahjaksi 1000 euroa rahaa. Kuinka paljon jokainen veljistä saisi rahaa, jos rahat jaettaisiin tasan veljesten kesken?

2. Leena saa viikkorahaa 20 €. Hän käyttää puolet ostaakseen uudet aurinkolasit ja neljäsosan suklaahan. Kirjakaupan alennushyllystä hän löytää kauan haluamansa pokkarin, jota hän ei ole saanut ostettua, sillä se on aina maksanut 25 €. Tämän viikon kirja on kuitenkin alennuksessa ja maksaa vain 10 €. Miten Leena saa kirjansa?

3. Talletat 100 euroa säästötilille, jonka korko on vuodessa 2 %. Kuinka paljon rahaa olisi tililläsi viiden vuoden päästä, kun talletuksen tuotosta ei peritä veroa?

4. Pikavipeissä

5. Mikä on viitekorko?

6. Mikä näistä annuiteettilainaa koskevista väitteistä pitää paikkansa?

7. Mitä tapahtuu, kun maassa vallitsee korkea inflaatio?

8. Miten voit helpoimmin pienentää riskiä osakesijoituksiesi arvon alenemisesta?

9. Miten voit olla varma, että sijoitusrahastosi tuotto on varmasti paras mahdollinen?

10. Miten osakesijoitukset eroavat joukkovelkakirjasijoituksista?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi

    Tutkimusmatkalle pääsee mukaan pysymällä hengissä!

    Ikinä ennen ei ole ollut näin hykerryttävän kiinnostavaa aikaa olla elossa - koska tiede! Tekniikan kehitys tapahtuu nopeammin kuin koskaan ja tutkimusmatkalle pääsee mukaan vain pysymällä hengissä, kirjoittaa biotekniikan tohtori Lauri Reuter blogissaan. Koko tammikuu on listattu viime vuoden saavutuksia ja maalailtu trendejä seuraavalle.

  • Synkin hetki kuvaa Britannian kohtalonhetkiä – Yksi kohtaus melkein pilaa Churchill-elokuvan

    Synkin hetki (Darkest Hour) luottaa populismiin

    Dunkirkin eli Dunkerquen evakuointioperaatio Dynamo on Britannialle samaa kuin meille talvisota, häviön partaalta koko valtakunnan pelastanut onnistunut myyttinen sotaoperaatio, josta tehdään yhä uudestaan elokuva. Juuri nyt Brexitin ollessa kuuma neuvottelukysymys yleisöjä lämmittelee Synkin hetki (Darkest Hour), jossa Winston Churchill pelastaa Britannian. Mutta antaako elokuva Churchillista oikean kuvan?