Hyppää pääsisältöön

Testaa taloustietosi – oletko sijoitusnero vai konkurssikypsä?

Susanna Laine tutkii laskinta ja Mikko Kekäläinen avaa rahasalkun
Susanna Laine tutkii laskinta ja Mikko Kekäläinen avaa rahasalkun Puoli seitsemän,Susanna Laine,Mikko Kekäläinen,raha

Suomalaisten kyky lukea taloutta on maailman huippua: vain ranskalaiset päihittävät meidät OECD-maiden vertailussa. Puoli seitsemän kokosi kymmenen kysymyksen testin, jossa täytyy sekä laskea yksittäisiä tapauksia että miettiä isompia kokonaisuuksia. Testaa, kuinka itse pidät lukua euroista, lasket prosentteja ja tajuat rahan arvon!

1. Viisi veljestä saa lahjaksi 1000 euroa rahaa. Kuinka paljon jokainen veljistä saisi rahaa, jos rahat jaettaisiin tasan veljesten kesken?

2. Leena saa viikkorahaa 20 €. Hän käyttää puolet ostaakseen uudet aurinkolasit ja neljäsosan suklaahan. Kirjakaupan alennushyllystä hän löytää kauan haluamansa pokkarin, jota hän ei ole saanut ostettua, sillä se on aina maksanut 25 €. Tämän viikon kirja on kuitenkin alennuksessa ja maksaa vain 10 €. Miten Leena saa kirjansa?

3. Talletat 100 euroa säästötilille, jonka korko on vuodessa 2 %. Kuinka paljon rahaa olisi tililläsi viiden vuoden päästä, kun talletuksen tuotosta ei peritä veroa?

4. Pikavipeissä

5. Mikä on viitekorko?

6. Mikä näistä annuiteettilainaa koskevista väitteistä pitää paikkansa?

7. Mitä tapahtuu, kun maassa vallitsee korkea inflaatio?

8. Miten voit helpoimmin pienentää riskiä osakesijoituksiesi arvon alenemisesta?

9. Miten voit olla varma, että sijoitusrahastosi tuotto on varmasti paras mahdollinen?

10. Miten osakesijoitukset eroavat joukkovelkakirjasijoituksista?

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.