Hyppää pääsisältöön

Areenan haku löytää nyt paremmin

Areenan haku on uudistunut
Areenan haku on uudistunut Yle Areena,hakupalvelut

Yksi useimmin kuulluista toiveista Areenan käyttäjiltä on ollut Areenan haun parempi toimivuus. Onkin ilo kertoa, että ensimmäiset askeleet haun kehittämiseksi on nyt tehty.

Aiemmin Areenan haku on pitkälti perustunut ohjelmien nimiin. Toisin sanoen hakulaatikkoon on kirjoitettu ohjelman nimi ja käyttäjälle on näytetty nimellä löytyvät ohjelmat. Ratkaisu on ollut perusteltu, sillä ohjelmanimet ovat ylivoimaisesti käytetyin hakutermien joukko. Areenan tarjonnan ja erilaisten käyttötapojen laajentuessa tämä ratkaisu ei kuitenkaan enää ole palvellut parhaalla mahdollisella tavalla.

Nyt hakua on laajennettu niin, että se löytää sisältöä myös ohjelmien sisältökuvauksista sekä ohjelmista leikatuista klippien nimistä ja kuvauksista. Uudistettu haku on käytettävissä Areenan web-palvelun lisäksi myös Areenan mobiili- ja äly-tv-sovelluksissa. Ohjelmasta riippuen sisältökuvaukset voivat sisältää hyvinkin paljon tietoa, jota voidaan käyttää haussa, mutta joissakin ohjelmissa (esimerkiksi uutislähetykset) sisältökuvausta ei tällä hetkellä ole lainkaan. Pyrimme yhteistyössä ohjelmia julkaisevien toimitusten kanssa parantamaan sisältökuvauksia niin, että ne jatkossa palvelisivat nykyistä paremmin myös hakua.

Haku löytää nyt myös sanojen taivutusmuotoja. Esimerkiksi hakusana “länsi” löytyy myös sisällöt, joiden kuvauksessa on vaikkapa sana “lännen” (vielä tällä hetkellä yhdyssanojen taivutetut muodot eivät tosin toimi, mutta nämäkin pyritään saamaan mukaan). Haku löytää nyt myös ulkomaiset sisällöt niiden alkuperäisen nimen avulla.

Areenan haun perusidea on edelleen sama kuin aiemmin. Kun käyttäjä alkaa kirjoittaa tekstiä hakukenttään, näytetään kirjoittamisen edistyessä hakutermejä vastaavia ohjelmia. Tämän ennustavan haun maksimitulosmäärä Areenan selainpalvelussa on seitsemän tv- ja seitsemän radio-ohjelmaa. Mobiilisovelluksissa tuloksia näytetään enemmän.

Koska Areenassa on varsin paljon sisältöä (noin 100 000 audio- ja videosisältöä), ei ennustava haku välttämättä riitä: joidenkin hakusanojen tuloksena saattaa olla satoja tai tuhansia sisältöjä. Web-palvelussa on tästä syystä myös tarkennettu haku. Tarkennettuun hakuun pääsee painamalla enter-näppäintä hakutermin kirjoittamisen jälkeen tai painamalla ennustavan haun tuloslistauksen alla olevaa “Tarkennettu haku” -linkkiä. Tämä ohjaa käyttäjän laajempaan hakutuloslistaukseen. Tarkennetussa haussa käytetään Googlen hakutekniikkaa.

Tarkennettu haku näyttää enemmän tuloksia.
Ennakoivan haun tuloslistauksen pohjalla oleva "Tarkennettu haku" -linkki vie pidempään hakutuloslistaukseen. Tarkennettu haku näyttää enemmän tuloksia. Yle Areena

Haun kehittäminen ei pysähdy tähän. Jatkossa kehitämme haun käyttöliittymää sekä myös haun mahdollistavan metatiedon tuottamista. Kokeiluluonteisesti Areenan kaikki suomenkielinen puhuttu sisältö niin tv- kuin radiosisällöistä on muutettu automaattisesti tekstiksi. Tätä automaattisesti luotavaa tietoa voidaan jatkossa käyttää tietona, jonka avulla ohjelmia ja sisältöä voidaan hakea.

Tämä on siis kehitystilanne tällä hetkellä. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia ja ideoita siitä, miten hakua tulisi kehittää paremmaksi. Kerro ehdotuksesi kirjoituksen kommenteissa!

 • Yleisön toiveista, arkiston aarteista – radiodraamatoiveita ystävänpäivään

  Toivekuunnelmissa selvitetään rikoksia ja ihmissuhteita.

  Helmikuun kuuntelijatoiveissa seikkaillaan, jännitetään ja rakastetaan. Kauko Helovirta vie Majuri Marraksena kuulijat poliittisiin selkkauksiin Ylä-Safaniin. Tauno Palon ja Eeva-Kaarina Volasen tähdittämässä kuunnelmassa herätellään henkiin rakkaus vuosikymmenten takaa. Olavi Susikoski selvittää kauppaneuvoksen rouvan murhaa ja Laura Tervonen näyttelijättären kuolemaa. Vahtosen vanha murhamysteeri herätetään eloon kuunnelmassa Vahtonen muistoissamme.

 • Viron vaiheita radiodraaman kertomina

  Kuunnelmat valottavat veljeskansan 100-vuotista historiaa

  Viro julistautui valtioksi helmikuussa 1918. Kansakunnan vaiheisiin on mahtunut sotaa ja vieraita valloittajia, mutta myös kukoistavaa kulttuuria ja suuria kirjailijoita. Jaan Krossin ja Hella Wuolijoen kirjoittamat kertomukset valottavat Viron historiaa 1900-luvun alusta sotavuosiin. Käymme Eino Leinon matkassa 1920-luvun kulttuuripiireissä Virossa ja hengitämme raikasta, kolminkertaista kevättä: luonnon, kansan ja kirjallisuuden uutta heräämistä.

 • Ohjaaja Heidi Köngäs: Nostalgiaa ja muita haikeita mausteita

  Omien elokuvien luettelon lukeminen synnyttää monia tunteita

  Omien elokuvien luettelon lukeminen synnyttää monia outoja tunteita: on kaihoa, kauhua, noloutta, mutta yllättävän paljon ikävää. Ikävää ennen kaikkea yhdessä tekemistä kohtaan. Jokainen elokuva syntyy monessa vaiheessa, monen ihmisen taiteellisen työn tuloksena, mutta vain ohjaaja näkee ne kaikki.

 • Partasen perhe muuttaa Kotikadulle – viides kausi nyt Areenassa

  Mm. Eeva Litmanen ja Sulevi Peltola tulevat osaksi sarjaa.

  Partasen perheen vanhemmat Onni (Sulevi Peltola) ja Anja (Eeva Litmanen) tuovat perheensä Itä-Suomesta Kotikadulle heti viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa. Koko kausi nyt katsottavissa Areenassa.