Hyppää pääsisältöön

Kansallisoopperasta kolme suoraa lähetystä Yle Areenassa - Syyssonaatti aloittaa

Syyssonaatti-ooppera
Syyssonaatti Syyssonaatti-ooppera Kuva: Sakari Viika Sebastian Fagerlund,Suomen Kansallisooppera,syyssonaatti

Suomen kansallisoopperasta lähetetään syksyllä 2017 kolme teosta suorina lähetyksinä Yle Areenassa. Ensimmäinen on ooppera, Syyssonaatti, joka nähdään lauantaina 23.9. Seuraava tulee jo vajaan viikon kuluttua, torstaina 28.9. Silloin päästään konserttiin, jossa kantaesityksenä kuullaan Kirmo Lintisen ja Minna Lindgrenin Koodi ilolle. Kansallisoopperan orkesterin rinnalla soittaa oppilaita Espoon ja Vantaan musiikkiopistoista. Syksyn viimeinen suora lähetys on Kansallisoopperan ja -baletin Suomi 100 -juhlavuoden suursatsaus Kalevalanmaa. Se nähdään Areenassa lauantaina 18.11.

Suora lähetys Kansallisoopperasta: Syyssonaatti

Yle Areena lauantaina 23.9.2017 klo 19.00
Lähetyksen jälkeen Yle Areenassa 6 kk su 24.9.2017 alkaen.
Yle Teema taltioi oopperan, lähetysaika jouluna 2017, tarkempi lähetysaika vielä vahvistamatta

Kansallisoopperan säveltäjä Sebastian Fagerlundilta tilaama uusi ooppera pohjautuu Ingmar Bergmanin elokuvakäsikirjoitukseen. Libreton on kirjoittanut Gunilla Hemming. Kuuluisan pianistin ja hänen laiminlyömänsä, nyt jo aikuisen tyttären kohtaamisesta kertova elokuva on vuodelta 1978.

Syyssonaatti on Fagerlundin toinen ooppera; aiemmin hän säveltänyt kamarioopperan Döbeln. Charlotten rooli on sävelletty mezzosopraano Anne Sofie von Otterille, joka esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Kansallisoopperassa oopperaroolissa.

Musiikinjohto: John Storgårds. Ohjaus, lavastus: Stephane Braunschweig. Puvut: Thibault Vancraenenbroeck. Valaistus: Marion Hewlett. Rooleissa: Anne Sofie von Otter, Erika Sunnegårdh, Tommi Hakala, Helena Juntunen, Nicholas Söderlund.

Lisää tietoa Kansallisoopperan verkkosivulla

Yle Uutiset 6.9.2017: Riipaiseva rooli uutuusoopperassa – Anne Sofie von Otter onnistui yhdistämään tähteyden ja äitiyden, Syyssonaatin Charlotte ei
Yle Radio 1:n Kantapöytä 13.9.2017: Kuinka elokuva muuntuu oopperaksi?

Kansallisoopperan Koodi ilolle - Mestarien messissä -konsertti
Mestarien messissä - Koodi ilolle -konsertti Kansallisoopperan Koodi ilolle - Mestarien messissä -konsertti Kuva: Copyright Heikki Tuuli 2013 Suomen Kansallisooppera,klassinen musiikki

Suora lähetys Kansallisoopperasta: Mestarien messissä - Koodi ilolle

Yle Areena torstaina 28.9.2017 klo 19.00
Lähetyksen jälkeen Yle Areenassa 6 kk pe 29.9.2017 alkaen.
Yle Radio 1 taltioi konsertin ja lähettää sen lauantaina 30.9.2017 klo 19.03.

Nuoret muusikonalut pääkaupunkiseudun musiikkioppilaitoksista musisoivat yhtenä suurena orkesterina Kansallisoopperan orkesterin rinnalla. Luvassa on musiikin riemua ja taatusti keskittyneitä ilmeitä, kun 100-vuotiasta Suomea juhlistetaan kantaesityksellä Koodi ilolle. Se on Kirmo Lintisen säveltämä ja Minna Lindgrenin kirjoittama riemukas viesti Suomelle, Beethovenin 9. sinfonian hengessä.

Atso Almilan johtamassa konsertissa Oopperaorkesterin rinnalla soittaa oppilaita Espoon ja Vantaan musiikkiopistoista. Mukana ovat myös Kansallisoopperan kuoro ja lapsikuoro.

Konsertissa kuullaan nämä teokset:
Pjotr Tšaikovski: Poloneesi oopperasta Jevgeni Onegin
Sergei Prokofjev: Montaguet ja Capuletit baletista Romeo ja Julia
Jules Massenet: Meditaatio oopperasta Thaïs
Kirmo Lintinen: Koodi ilolle

Meditaation viulusolistina on Rebecca Roozeman
Koodi ilolle solisteina mm. Saara Kiiveri, Elli Vallinoja ja Petri Bäckström

Kesto noin 1 tunti, ei väliaikaa

Lisää tietoa Kansallisoopperan verkkosivulla

Kalevalanmaa - Kansallisoopperan ja -baletin Suomi 100 -juhlavuoden suurteos
Kalevalanmaa - Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Suomi 100 -juhlavuoden suursatsaus Kalevalanmaa - Kansallisoopperan ja -baletin Suomi 100 -juhlavuoden suurteos Suomen Kansallisooppera,Suomen Kansallisbaletti,baletti,ooppera

Suora lähetys Kansallisoopperasta: Kalevalanmaa

Yle Areena lauantaina 18.11.2017 klo 19.00

Kansallisoopperan ja -baletin yhteinen Suomi 100 -juhlavuoden suursatsaus on järkälemäinen teos Suomen historiasta - ja tulevaisuudesta. Teoksen ensi-ilta on Kansallisoopperassa 3.11.2017.

Tarina ammentaa häpeilemättä tämän maan historian ja kulttuurin merkkipaaluista ja yhdistää rohkeasti eri taidemuotoja keskenään. Lopputuloksena on leikkisä, hullu ja koskettava teos, joka voi syntyä vain ulkopuolisen silmin.

Tanskalaisen Kenneth Greven vuodesta 2008 alkanut kausi Kansallisbaletin taiteellisena johtajana päättyy vuonna 2018. Kalevalanmaa on yhtä aikaa kiitosvirsi, ylistyslaulu ja tukkapölly Suomen kansalle. Se sukeltaa syvälle suomalaisuuden ytimeen. Ymmärrämmekö me juuremme? Tiedämmekö mihin olemme menossa? Vieläkö meistä löytyy sisua mennä läpi harmaan kiven niin kuin joskus ennen?

Lisää tietoa Kansallisoopperan verkkosivulta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua