Hyppää pääsisältöön

Kansallisoopperasta kolme suoraa lähetystä Yle Areenassa - Syyssonaatti aloittaa

Syyssonaatti-ooppera
Syyssonaatti Syyssonaatti-ooppera Kuva: Sakari Viika Sebastian Fagerlund,Suomen Kansallisooppera,syyssonaatti

Suomen kansallisoopperasta lähetetään syksyllä 2017 kolme teosta suorina lähetyksinä Yle Areenassa. Ensimmäinen on ooppera, Syyssonaatti, joka nähdään lauantaina 23.9. Seuraava tulee jo vajaan viikon kuluttua, torstaina 28.9. Silloin päästään konserttiin, jossa kantaesityksenä kuullaan Kirmo Lintisen ja Minna Lindgrenin Koodi ilolle. Kansallisoopperan orkesterin rinnalla soittaa oppilaita Espoon ja Vantaan musiikkiopistoista. Syksyn viimeinen suora lähetys on Kansallisoopperan ja -baletin Suomi 100 -juhlavuoden suursatsaus Kalevalanmaa. Se nähdään Areenassa lauantaina 18.11.

Suora lähetys Kansallisoopperasta: Syyssonaatti

Yle Areena lauantaina 23.9.2017 klo 19.00
Lähetyksen jälkeen Yle Areenassa 6 kk su 24.9.2017 alkaen.
Yle Teema taltioi oopperan, lähetysaika jouluna 2017, tarkempi lähetysaika vielä vahvistamatta

Kansallisoopperan säveltäjä Sebastian Fagerlundilta tilaama uusi ooppera pohjautuu Ingmar Bergmanin elokuvakäsikirjoitukseen. Libreton on kirjoittanut Gunilla Hemming. Kuuluisan pianistin ja hänen laiminlyömänsä, nyt jo aikuisen tyttären kohtaamisesta kertova elokuva on vuodelta 1978.

Syyssonaatti on Fagerlundin toinen ooppera; aiemmin hän säveltänyt kamarioopperan Döbeln. Charlotten rooli on sävelletty mezzosopraano Anne Sofie von Otterille, joka esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Kansallisoopperassa oopperaroolissa.

Musiikinjohto: John Storgårds. Ohjaus, lavastus: Stephane Braunschweig. Puvut: Thibault Vancraenenbroeck. Valaistus: Marion Hewlett. Rooleissa: Anne Sofie von Otter, Erika Sunnegårdh, Tommi Hakala, Helena Juntunen, Nicholas Söderlund.

Lisää tietoa Kansallisoopperan verkkosivulla

Yle Uutiset 6.9.2017: Riipaiseva rooli uutuusoopperassa – Anne Sofie von Otter onnistui yhdistämään tähteyden ja äitiyden, Syyssonaatin Charlotte ei
Yle Radio 1:n Kantapöytä 13.9.2017: Kuinka elokuva muuntuu oopperaksi?

Kansallisoopperan Koodi ilolle - Mestarien messissä -konsertti
Mestarien messissä - Koodi ilolle -konsertti Kansallisoopperan Koodi ilolle - Mestarien messissä -konsertti Kuva: Copyright Heikki Tuuli 2013 Suomen Kansallisooppera,taidemusiikki

Suora lähetys Kansallisoopperasta: Mestarien messissä - Koodi ilolle

Yle Areena torstaina 28.9.2017 klo 19.00
Lähetyksen jälkeen Yle Areenassa 6 kk pe 29.9.2017 alkaen.
Yle Radio 1 taltioi konsertin ja lähettää sen lauantaina 30.9.2017 klo 19.03.

Nuoret muusikonalut pääkaupunkiseudun musiikkioppilaitoksista musisoivat yhtenä suurena orkesterina Kansallisoopperan orkesterin rinnalla. Luvassa on musiikin riemua ja taatusti keskittyneitä ilmeitä, kun 100-vuotiasta Suomea juhlistetaan kantaesityksellä Koodi ilolle. Se on Kirmo Lintisen säveltämä ja Minna Lindgrenin kirjoittama riemukas viesti Suomelle, Beethovenin 9. sinfonian hengessä.

Atso Almilan johtamassa konsertissa Oopperaorkesterin rinnalla soittaa oppilaita Espoon ja Vantaan musiikkiopistoista. Mukana ovat myös Kansallisoopperan kuoro ja lapsikuoro.

Konsertissa kuullaan nämä teokset:
Pjotr Tšaikovski: Poloneesi oopperasta Jevgeni Onegin
Sergei Prokofjev: Montaguet ja Capuletit baletista Romeo ja Julia
Jules Massenet: Meditaatio oopperasta Thaïs
Kirmo Lintinen: Koodi ilolle

Meditaation viulusolistina on Rebecca Roozeman
Koodi ilolle solisteina mm. Saara Kiiveri, Elli Vallinoja ja Petri Bäckström

Kesto noin 1 tunti, ei väliaikaa

Lisää tietoa Kansallisoopperan verkkosivulla

Kalevalanmaa - Kansallisoopperan ja -baletin Suomi 100 -juhlavuoden suurteos
Kalevalanmaa - Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Suomi 100 -juhlavuoden suursatsaus Kalevalanmaa - Kansallisoopperan ja -baletin Suomi 100 -juhlavuoden suurteos Suomen Kansallisooppera,Suomen Kansallisbaletti,baletti,ooppera

Suora lähetys Kansallisoopperasta: Kalevalanmaa

Yle Areena lauantaina 18.11.2017 klo 19.00

Kansallisoopperan ja -baletin yhteinen Suomi 100 -juhlavuoden suursatsaus on järkälemäinen teos Suomen historiasta - ja tulevaisuudesta. Teoksen ensi-ilta on Kansallisoopperassa 3.11.2017.

Tarina ammentaa häpeilemättä tämän maan historian ja kulttuurin merkkipaaluista ja yhdistää rohkeasti eri taidemuotoja keskenään. Lopputuloksena on leikkisä, hullu ja koskettava teos, joka voi syntyä vain ulkopuolisen silmin.

Tanskalaisen Kenneth Greven vuodesta 2008 alkanut kausi Kansallisbaletin taiteellisena johtajana päättyy vuonna 2018. Kalevalanmaa on yhtä aikaa kiitosvirsi, ylistyslaulu ja tukkapölly Suomen kansalle. Se sukeltaa syvälle suomalaisuuden ytimeen. Ymmärrämmekö me juuremme? Tiedämmekö mihin olemme menossa? Vieläkö meistä löytyy sisua mennä läpi harmaan kiven niin kuin joskus ennen?

Lisää tietoa Kansallisoopperan verkkosivulta

Kommentit
 • Rakkaus jalkapalloon yhdisti Göstan ja Kaiden

  Kai "Kaide" Järvinen muistelee Gösta Sundqvistia.

  Kai Järvinen ehti nähdä Gösta Sundqvistin kolme eri puolta: radio- ja levytysstudiossa, sekä pallokentällä. Järvisen esittämä ja Gösta Sundqvistin luoma raitiovaunukuljettaja Aarne Tenkanen seikkaili 90-luvulla Göstan radiohupailujen äänenä ja levytti useamman levyllisen Sundqvistin salanimellä tehtailemaa musiikkia.

 • Naiset puhuvat pimpistä suoraan – katso Jalkojen välissä -sarja

  Suoraa puhetta seksuaalisuudesta tanskalaisessa sarjassa

  Karvaisena vai ilman karvoja? Millainen oli ensimmäinen kerta? Mitä tapahtuu, kun elämä alapään kanssa on hankalaa tai suistuu raiteiltaan? Nuoret tanskalaisnaiset kertovat seksuaalisuudestaan ilman nimiä ja kasvoja – he paljastavat kameralle vain alapäänsä.

 • Viikon 33 vinkit: ohjelmassa digitaitoja, hullua tiedetestausta ja uusia tuotantokausia!

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 33

  Viikolla 33 estradille astuvat YleX:stä ja Kioskista tutut Viki, Köpi ja Henkka ohjelmassa, jossa Henkka pistää kaverinsa koville tieteen nimissä! Selviääkö Köpi 500-asteisesta tuli-infernosta? Entä pystyykö pelkkä kahvakuula pelastamaan Vikin korkealta putoavan jääkaapin alta? Se nähdään tiistaina, kun miehet pääsevät vauhtiin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!