Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kotimaisia rikossarjoja rangaistukseksi Suomen kansalle liiasta nordic noirin palvonnasta!

Toivotut: Rosvoja ja poliiseja -paketissa mm. Raid, Kiimaiset poliisit ja Harjunpää-sarjoja
Toivotut: Rosvoja ja poliiseja -paketissa mm. Raid, Kiimaiset poliisit ja Harjunpää-sarjoja Toivotut: Rosvoja ja poliiseja -paketissa mm. Raid, Kiimaiset poliisit ja Harjunpää-sarjoja Kuva: Yle Kuvapalvelu / kollaasi: Elina Yli-Ojanperä draamasarjat,kollaasi,rikossarjat

Syyskuun Toivotut-pakettiin Yle Areenaan on etsitty kissojen, koirien ja vasikoiden avulla suomalaisia rikossarjoja ja -ohjelmia. Rikostarinat kiehtovat ihmismieltä kaikissa muodoissaan. Herääkö meissä jokaisessa poliisi ja rikostutkija? Rikollinen? Vai vetävätkö rikoksen herättämät tunteet rikostarinoiden äärelle? Omia tunteitaan voi tarkastella katsomalla Rosvoja ja poliiseja -paketissa mm. Raidia, Kiimaisia poliiseja, Harjunpäitä ja Rikostarinoita Suomesta.

Toivotut: Rosvoja ja poliiseja -paketti Yle Areenassa.

Toivottujen syyskuu on rikoksia, pelkoa, kauhua ja inhoa. Myös empatiaa, surua ja intohimoa. Monen tarinan äärellä saa onneksi myös nauraa. Hieman mukaellen Raidin Perse-Arskaa:

Taivaalta tippu joku kuningaspultti suoraan mun nauruhermoon.― Perse-Arskaa mukaillen, Raid

Mukana paketissa on mm. Jouko Turkan ohjaama Kiimaiset poliisit. Turkka halusi sarjalleen ytimekkään esittelytekstin: “Kotimainen poliisisarja rangaistukseksi Suomen kansalle vierasmaalaisten poliisisarjojen palvonnasta.” Samalla mielellä olemme koonneet syyskuun rikosohjelmapaketin.

Kiimaiset poliisit Areenassa ja Elävässä arkistossa

Kiimaiset poliisit

Kiimaiset poliisit on rangaistukseksi Suomen kansalle vierasmaalaisten poliisisarjojen palvonnasta. Sarjan päähenkilöt ovat kolme poliisia - aviopari Marita ja Hessu sekä Maritan vanha rakkaus, Oiva. Marita ja Oiva tapaavat vuosien jälkeen ja karkaavat kesken poliisioperaation metsään. Elokuun...

Suomessa on tehty laadukkaita ja toivottuja rikossarjoja jo pitkään. Tapio Piiraisen ohjaama Raid on ilman muuta mukana. Lähipiirissäni on parikymppinen nainen, joka osaa Raidin repliikkejä ulkoa. Eikä pelkästään “niinpä”, vaan paljon pitkiä reploja.

Vielä ehdit katsoa: Raid Areenassa ja Elävässä arkistossa

Raid

Kotimainen rikosjännärisarja Raid käynnistyy, kun talousrikoksia tutkinut poliisi ammutaan tv-studioon. Toinen poliisi kuolee kesämökillään oman käden kautta. Tapauksia tutkiva komisario Jansson saa tappouhkauksia. Ja sitten Suomeen saapuu Raid vanhan ystävänsä Ukin kutsumana. 12-osainen sarja on...

Mukana ovat Åke Lindmanin ohjaamat Harjunpäät ja Juha Lehtolan ohjaama Rakkauden nälkä pohjautuen sekin Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää-kirjoihin.

Harjunpäät Areenassa

Rakkauden nälkä

Rakkauden nälkä on Helsingin kaduilla, kujilla ja porttikongeissa tapahtuva trilleri murtautumisen ammattilaisista, isosta rikoksesta ja läheisyyden kaipuusta. Se on takaa-ajotarina, jossa poliisia ja rikollista vaivaa sama tunne, polttava rakkaus, eikä heistä kumpikaan osaa hallita sitä. Matti...

Mukana myös Heidi Köngäksen ohjaukset Tappava säde ja Punahilkka. Paavo Pentikäisen unohtumaton sarkasmi ja nauru Poliisijutuissa ja Kuhmon huumaa -ohjelmassa.

Katso Yle Areenassa

Video ei enää katsottavissa

Tappava säde

Tunnollinen ja kiltti Säde Vasara työskentelee naisten turvakodissa ja asuu Espoossa yksin kissansa kanssa. Kunnes eräänä päivänä naksahtaa. (2002)

Punahilkka

Leena muuttaa pienen vauvansa Laurin kanssa miehensä Juhan luo Pohjois-Suomeen. Onnea varjostaa vauvan koliikki ja se, että mies tekee paljon töitä. Paikkakuntalaiset eivät oikein sulata Leenan omatoimisuutta. Eräänä yönä työnnellessään lastenvaunuja ulkona Leena joutuu sattumalta yliajon...

Poliisijuttu

Komisario Harry Backman selvittää omintakeiseen tyyliinsä rikoksia. Työtovereina hänellä ovat etsivät Rinne ja Tyrkkö sekä rikosyksikön muut työntekijät poliiseista kipakkaan siivoojaan. Kostoa, kateutta, vääriä tunnustuksia ja sisäpiirin kauppoja - suomalaisia rötöksiä kaikilla herkuilla....

Video ei enää katsottavissa

Kuhmon huumaa

Komisario Backmanin kesäloma Kuhmossa keskeytyy, kun hän törmää silmättömään mieheen ja ryhtyy tutkimaan murhaa kylän kaunottaren kanssa. Ohjelma on kuvattu Kuhmon kamarimusiikin 20-vuotisjuhlafestivaaleilla heinäkuussa 1989 ja sisältää otteita juhlaohjelmistosta. (1989)

Valikoimassa myös Piiraisen Bodomin legenda, Raija Orasen rikossatiiri Rikos aamulla ja hyytävä Yövuoro. Yövuoron yhtenä tähtenä nuori Ville Haapasalo. Sokerina pohjalla Halleluja!-komediasarja, pääosassa Korpelan roolista tuttu Esa Latva-Äijö.

Video ei enää katsottavissa

Bodomin legenda

(2006) Bodomin legenda on mielikuvituksen tuotetta, mutta tapahtuu maassa, joka kerran oli olemassa - idän ja lännen välissä, kylmän sodan eturintamassa. On helluntaiaamu 1960. Bodominjärven rannalta löytyy kolme nuorta surmattuna.

Rikos aamulla

Raija Orasen kirjoittama rikossatiirisarja kertoo kaupunginjohtaja Hartikaisen lahjuksista. Kaupunki kihisee ja kohisee yrittäen juosta kilpaa totuuden perässä. Piirit pienet pyörivät niin totuuden kuin poliisiaseman ympärillä. Mikä on totuus Hartikaisen huvilakaupoista? Kuusiosainen draamasarja...


Yövuoro

Yöhoitaja katoaa kesken työvuoronsa jouluna 2004 Vaahteran sairaalassa jossain Etelä-Hämeessä. Turvapäällikkö Jari Viirilä alkaa tutkia Katin katoamista. Paljastuu, että lääkäri Timo Pelkosella on rakkaussude Katiin ja toiseenkin hoitajaan. Mikä on miehiään laitosmies Karas ja kuka on sairaalan...

Halleluja!

Ihmeitä, ilmestyksiä ja kaiken voittavaa rakkautta! Elämäniloinen Masa kuolee rikoksen uhrina ja pääsee taivaaseen. Jumala päättää palauttaa Masan 40 vuotta myöhemmin maan päälle suorittamaan tehtävää. Masa sotkeutuu maallisiin asioihin kuin myös viettelyksiin. Viisiosainen komediasarja Halleluja...

Toivottua draamatarjontaa täydentävät asia- ja dokumenttiohjelmat: mm. Rikostarinoita Suomesta -sarjan toivotuimmat jaksot, Ei vanhene koskaan -sarja ja Rikostarinoista historiasta -sarja.

Rikoksissa tai rikollisuudessa ei ole mitään kaunista, ylvästä tai ihailtavaa. Siitä huolimatta syyskuun Toivotut: Rosvoja ja poliiseja -paketti kutsuu viihtymään rikosohjelmien parissa.