Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kotimaisia rikossarjoja rangaistukseksi Suomen kansalle liiasta nordic noirin palvonnasta!

Toivotut: Rosvoja ja poliiseja -paketissa mm. Raid, Kiimaiset poliisit ja Harjunpää-sarjoja
Toivotut: Rosvoja ja poliiseja -paketissa mm. Raid, Kiimaiset poliisit ja Harjunpää-sarjoja Toivotut: Rosvoja ja poliiseja -paketissa mm. Raid, Kiimaiset poliisit ja Harjunpää-sarjoja Kuva: Yle Kuvapalvelu / kollaasi: Elina Yli-Ojanperä draamasarjat,kollaasi,rikossarjat (televisiosarjat)

Syyskuun Toivotut-pakettiin Yle Areenaan on etsitty kissojen, koirien ja vasikoiden avulla suomalaisia rikossarjoja ja -ohjelmia. Rikostarinat kiehtovat ihmismieltä kaikissa muodoissaan. Herääkö meissä jokaisessa poliisi ja rikostutkija? Rikollinen? Vai vetävätkö rikoksen herättämät tunteet rikostarinoiden äärelle? Omia tunteitaan voi tarkastella katsomalla Rosvoja ja poliiseja -paketissa mm. Raidia, Kiimaisia poliiseja, Harjunpäitä ja Rikostarinoita Suomesta.

Toivotut: Rosvoja ja poliiseja -paketti Yle Areenassa.

Toivottujen syyskuu on rikoksia, pelkoa, kauhua ja inhoa. Myös empatiaa, surua ja intohimoa. Monen tarinan äärellä saa onneksi myös nauraa. Hieman mukaellen Raidin Perse-Arskaa:

Taivaalta tippu joku kuningaspultti suoraan mun nauruhermoon.― Perse-Arskaa mukaillen, Raid

Mukana paketissa on mm. Jouko Turkan ohjaama Kiimaiset poliisit. Turkka halusi sarjalleen ytimekkään esittelytekstin: “Kotimainen poliisisarja rangaistukseksi Suomen kansalle vierasmaalaisten poliisisarjojen palvonnasta.” Samalla mielellä olemme koonneet syyskuun rikosohjelmapaketin.

Kiimaiset poliisit Areenassa ja Elävässä arkistossa

Kiimaiset poliisit

Kiimaiset poliisit on rangaistukseksi Suomen kansalle vierasmaalaisten poliisisarjojen palvonnasta. Sarjan päähenkilöt ovat kolme poliisia - aviopari Marita ja Hessu sekä Maritan vanha rakkaus, Oiva. Marita ja Oiva tapaavat vuosien jälkeen ja karkaavat kesken poliisioperaation metsään. Elokuun...

Suomessa on tehty laadukkaita ja toivottuja rikossarjoja jo pitkään. Tapio Piiraisen ohjaama Raid on ilman muuta mukana. Lähipiirissäni on parikymppinen nainen, joka osaa Raidin repliikkejä ulkoa. Eikä pelkästään “niinpä”, vaan paljon pitkiä reploja.

Raid Areenassa ja Elävässä arkistossa

Raid

Rikosjännärisarja Raid käynnistyy, kun talousrikoksia tutkinut poliisi ammutaan tv-studioon. Toinen poliisi kuolee kesämökillään oman käden kautta. Tapauksia tutkiva komisario Jansson saa tappouhkauksia. Ja sitten Suomeen saapuu Raid vanhan ystävänsä Ukin kutsumana. Sarja on kudelma kostoa,...

Mukana ovat Åke Lindmanin ohjaamat Harjunpäät ja Juha Lehtolan ohjaama Rakkauden nälkä pohjautuen sekin Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää-kirjoihin.

Harjunpäät Areenassa

Harjunpää ja kylmä kuolema

Laura on nuori nainen, joka kärsii selkäviasta ja ontuu. Hän asuu pienessä yksiössä Kristianinkadulla Kruununhaassa. Asunnon sijainti onkin ainoa asia, mistä ystävät ovat hänelle kateellisia. Muuten hänen elämässään ei ole kadehdittavaa eikä kukaan koe häntä uhaksi tai kilpailijaksi. Mitään...

Harjunpää ja ahdistelija

Helsingin yössä liikkuu mies, joka ahdistelee yksinäisiä naisia. Ylikonstaapeli Timo Harjunpää ja kollegansa Onerva Nykänen seuraavat ristiriitaisia johtolankoja ja väijyvät ahdistelijaa pimeissä puistoissa. Yksinäinen ja estynyt Jarkko kaipaisi vain naisen läheisyyttä. Väkivallan kierre ajaa...

Rakkauden nälkä

Rakkauden nälkä on Helsingin kaduilla, kujilla ja porttikongeissa tapahtuva trilleri murtautumisen ammattilaisista, isosta rikoksesta ja läheisyyden kaipuusta. Se on takaa-ajotarina, jossa poliisia ja rikollista vaivaa sama tunne, polttava rakkaus, eikä heistä kumpikaan osaa hallita sitä. Matti...

Mukana myös Heidi Köngäksen ohjaukset Tappava säde ja Punahilkka. Paavo Pentikäisen unohtumaton sarkasmi ja nauru Poliisijutuissa ja Kuhmon huumaa -ohjelmassa.

Katso Yle Areenassa

Punahilkka

Leena muuttaa pienen vauvansa Laurin kanssa miehensä Juhan luo Pohjois-Suomeen. Onnea varjostaa vauvan koliikki ja se, että mies tekee paljon töitä. Paikkakuntalaiset eivät oikein sulata Leenan omatoimisuutta. Eräänä yönä työnnellessään lastenvaunuja ulkona Leena joutuu sattumalta yliajon...

Poliisijuttu

Komisario Harry Backman selvittää omintakeiseen tyyliinsä rikoksia. Työtovereina hänellä ovat etsivät Rinne ja Tyrkkö sekä rikosyksikön muut työntekijät poliiseista kipakkaan siivoojaan. Kostoa, kateutta, vääriä tunnustuksia ja sisäpiirin kauppoja - suomalaisia rötöksiä kaikilla herkuilla....

Kuhmon huumaa

Komisario Backmanin kesäloma Kuhmossa keskeytyy, kun hän törmää silmättömään mieheen ja ryhtyy tutkimaan murhaa kylän kaunottaren kanssa. Ohjelma on kuvattu Kuhmon kamarimusiikin 20-vuotisjuhlafestivaaleilla heinäkuussa 1989 ja sisältää otteita juhlaohjelmistosta. (1989)

Valikoimassa myös Piiraisen Bodomin legenda, Raija Orasen rikossatiiri Rikos aamulla ja hyytävä Yövuoro. Yövuoron yhtenä tähtenä nuori Ville Haapasalo. Sokerina pohjalla Halleluja!-komediasarja, pääosassa Korpelan roolista tuttu Esa Latva-Äijö.

Bodomin legenda

Bodomin legenda on mielikuvituksen tuotetta, mutta tapahtuu maassa, joka kerran oli olemassa - idän ja lännen välissä, kylmän sodan eturintamassa. On helluntaiaamu 1960. Bodominjärven rannalta löytyy kolme nuorta surmattuna. (2006)

Rikos aamulla

Raija Orasen kirjoittama rikossatiirisarja kertoo kaupunginjohtaja Hartikaisen lahjuksista. Kaupunki kihisee ja kohisee yrittäen juosta kilpaa totuuden perässä. Piirit pienet pyörivät niin totuuden kuin poliisiaseman ympärillä. Mikä on totuus Hartikaisen huvilakaupoista? Kuusiosainen draamasarja...


Yövuoro

Yöhoitaja katoaa kesken työvuoronsa jouluna 2004 Vaahteran sairaalassa jossain Etelä-Hämeessä. Turvapäällikkö Jari Viirilä alkaa tutkia Katin katoamista. Paljastuu, että lääkäri Timo Pelkosella on rakkaussude Katiin ja toiseenkin hoitajaan. Mikä on miehiään laitosmies Karas ja kuka on sairaalan...

Halleluja!

Ihmeitä, ilmestyksiä ja kaiken voittavaa rakkautta! Elämäniloinen Masa kuolee rikoksen uhrina ja pääsee taivaaseen. Jumala päättää palauttaa Masan 40 vuotta myöhemmin maan päälle suorittamaan tehtävää. Masa sotkeutuu maallisiin asioihin kuin myös viettelyksiin. Viisiosainen komediasarja Halleluja...

Toivottua draamatarjontaa täydentävät asia- ja dokumenttiohjelmat: mm. Rikostarinoita Suomesta -sarjan toivotuimmat jaksot, Ei vanhene koskaan -sarja ja Rikostarinoista historiasta -sarja.

Rikoksissa tai rikollisuudessa ei ole mitään kaunista, ylvästä tai ihailtavaa. Siitä huolimatta syyskuun Toivotut: Rosvoja ja poliiseja -paketti kutsuu viihtymään rikosohjelmien parissa.

Lisää ohjelmasta

 • Faktaa ja fiktiota Suomen presidenteistä ja heidän haastajistaan

  Presidenttejä ja ehdokkaita draamassa ja dokumenteissa

  Kokosimme Areenaan katsottavaksi ohjelmia Suomen presidenteistä ja vaalien vahvoista kilpakumppaneista. Tarjolla on dokumentteja, henkilökuvia, draamasarjoja ja elokuvia – toisinaan taru ja totuus nivoutuvat yhteen. Esillä ovat kaikki itsenäisen Suomen tasavallan presidentit sekä joukko viime vuosikymmenten presidenttiehdokkaita. Suomen poliittinen historia näkyy myös itse ohjelmissa ja niiden sisäisissä valinnoissa.

 • Punikkeja ja jääkäreitä – tasavallan syntyvuosien kokijat äänessä

  Itsenäisyyden murrosvuosien todistajat muistelevat netissä.

  Elävä arkisto on jo aiemmin julkaissut runsaasti silminnäkijäaineistoa 100-vuotisen Suomen kuohuvasta alkutaipaleesta. Uusin lisäys on Ylen ja kahden työväenarkiston yhteistyönä syntynyt järkälemäinen haastattelukooste sisällissodan punaisten muistoista.

 • Rintamäkeläiset olohuoneessa – joulu tulee, jurotus pysyy

  Vanhoissa suosikkidraamoissa ei joulu olekaan yhtä juhlaa.

  Kun suositussa suomalaisessa draamasarjassa on joulun aika, voisi kuvitella maalaisidylliä ja perheonnea. Mutta mitä tapahtuukaan Rintamäkeläisten joulupäivänä 1972 esitetyssä jaksossa, jonka yleisö äänesti katsottavaksi Areenaan. Ainakin siinä kouritaan, jupistaan, jurotetaan ja petetään.