Hyppää pääsisältöön

Slim Mill on Suomen oudoin räppäri – kotikutoiset videot ja huumelainit ovat tehneet hänestä ilmiön, joka trendaa YouTubessa

Slim Mill räppää LSD:stä ja vertaa itseään Donald Trumpiin. Hän tekee kaiken huumorilla, mutta tosissaan.

Slim Mill. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Slim Mill on yksi tämän hetken trendaavimmista suomalaisartisteista YouTubessa. Jos olet törmännyt artistin biiseihin ja videoihin, mieleesi on todennäköisesti tullut nämä kaksi sanaa.

1.) Mitä 2.) Ihmettä

- Massii tulee from Kela, ime mun mela, eräällä Slim Millin biisillä lauletaan.

Artistin kolme viikkoa sitten julkaistulla Kebab-musiikkivideolla on jutun kirjoitushetkellä 1,4 miljoonaa näyttökertaa. Kappaleella ovat mukana Fatboy L sekä A$AP Vergi -aliaksella räppäävä pitkän linjan artisti Mäkki.

Kun Slim Mill hiljattain vieraili Bassoradion slämärissä, haastatteluvideo nousi YouTuben trendaavimmaksi ja Basson ylivoimaisesti katsotuimmaksi videoksi.

Joku tässä hämäräperäisessä miehessä kiinnostaa – ja me haluamme tietää, mikä. Tapaamme Slim Millin hänen kotinurkillaan, Myyrmäen keskustassa Vantaalla.

“Ei Slim Mill ole niin tyhmä kuin miltä vaikuttaa”

Slim Mill on pukeutunut lököttäviin legginseihin ja pinkkiin huppariin, jossa lukee XDLSD. Artistin kihara tukka laskeutuu kasvojen päälle niin, ettei hänen silmiään näe. Slim Mill ei näytä tavalliselta pulliaiselta. Ulkonäössä on jotain spesiaalia. Hän näyttää tähdeltä.

- Pitää vähän leveillä ja näyttää julkkikselta, jos haluat, että sua pidetään julkkiksena, Slim Mill sanoo.

Slim Mill -hahmon takana on Milad-niminen mies, joka esiintyi _Suomen Talentissa _tanssijana kymmenisen vuotta sitten. Hän ei halua paljastaa mahdollista työ- tai opiskelupaikkaansa saati ikäänsä – tosin iän selvittäminen on kuulemma mahdollista, jos menee tarpeeksi syvälle Slim Millin videoihin ja someen. Kokeilimme, ja näin oli.

"Aina on räpätty naisista, huumeista ja tällaisista. Mulla vähän eri asetelma, kun räppään huumorilla huumeista."― Slim Mill

Nettijulkkis hänestä on tullut varsin nopeasti. Slim Mill julkaisi ensimmäisen musiikkivideonsa Feministit itkee marraskuussa 2015. Vuoden 2016 keväällä hän alkoi tehdä biisejä ja videoita aktiivisesti. Kyse oli ja on harrastuksesta, johon ei tule suhtautua liian vakavasti. Aluksi Slim Mill teki videoita puhtaasti vitsillä. Videot ja kappaleet ovat yhä vitsejä, mutta tosissaan tehtyjä.

- Slim Mill on vähän Eevil Stööhön verrattavissa. Tämä on parodiaräppiä – eihän Eevil Stöökään ole oikea hahmo oikeassa elämässä. Sama juttu Slim Millin kanssa, hän on luotu hahmo. Vaikkapa samalla tavalla kun Sacha Baron Cohenin Ali G, Slim Mill kertoo.

Juuri hahmon vuoksi Slim Mill voi puhua ja räpätä sellaisista asioista, joista muut eivät voi – eikä se synnytä minkäänlaista kohua.

- Sen takia erotun joukosta. Aina on räpätty naisista, huumeista ja tällaisista. Mulla vähän eri asetelma, kun räppään huumorilla huumeista. Se on niin selvää, että se on vitsillä heitetty. Ei jengi ota sitä tosissaan enää, Slim Mill sanoo.

- Pitää olla rohkea ja tehdä sellaista, mitä muut eivät ole tehneet.

Näitä erikoisia huumelaineja löytyy monelta Slim Millin kappaleelta. Esimerkiksi xDlsd-biisillä Slim Mill vetää:

LSD kraanast
En tykkää Jaanast

Ja Takaperin-kappaleella näin:

Jos haluut LSD, eti tora jyviä
Ne on vaan niin tosi tosi hyviä

Lainit ovat – noh, aika heppoisia. Lisäksi kappaleiden musavideot ovat yleensä kuvattu pelkällä kännykällä vähän sinnepäin.

Biisien kyseenalaiset ja hokemientäyteiset tekstit, videoiden tiheä julkaisutahti – parhaimmillaan seitsemän musavideota kuukaudessa – sekä fanien aktiivinen huomioon ottaminen ovat otollisia keinoja suosion saavuttamiselle juuri netissä.

- Mun kohdeyleisö koostuu niistä nuorista, jotka ovat YouTubessa. En mä muuten olisi näin iso ilman levy-yhtiötä. Ei Slim Mill ole niin tyhmä kuin miltä vaikuttaa. Olen hyvä brändäämään itseäni.

Slim Millin brändäystaktiikka on hänen mukaansa samankaltaista kuin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpilla oli presidentinvaalikampanjan aikaan.

- Olen räväyttänyt paljon ja ottanut huomion itseeni räväköillä jutuilla. Olen pitänyt meteliä isolla ja erilaisella persoonalla sekä ottanut faneja paljon huomioon. Aivan kuin Trump.

Aluksi Slim Mill kieltäytyi levytyssopimuksesta, mutta nyt sellainen kelpaa

Slim Mill sanoi musiikkiuransa alkupuolella Snapchatissa, että “Tiäksä sen tunteen, ku oot koko Suomen paskin räppäri mut silti iha vitun fame?"

"Se on iso läppä, että tekee huumorilla, mutta on silti paljon isompi kuin tosissaan tekevät artistit."― Slim Mill

Slim Mill tietää, ettei hän ole teknisesti tai lyyrisesti taitava räppäri. Hän kertoo, ettei hänen äänensä sovi räppäämiseen. Siitä huolimatta hän on näyttökerroilla mitattuna suositumpi kuin valtaosa levytyssopimuksen saaneista räppäreistä.

- Se on iso läppä, että tekee huumorilla, mutta on silti paljon isompi kuin tosissaan tekevät artistit, Slim Mill sanoo ja hymyilee.

Slim Mill kertoo, että Tasoi-levy-yhtiön perustanut Mikael Gabriel on tarjonnut hänelle levytyssopimusta aiemmin tänä vuonna. Slim Mill kuitenkin kieltäytyi, sillä hän halusi tehdä juttuaan vapaasti, ilman rajoituksia.

- Kokeilen, miten pitkälle voi päästä ilman levy-yhtiötä, mainoksia ja radiosoittoja. Ei tarvitse levytyssopparia, että voi tulla artistiksi. Jos sulla on intohimoa, et tarvitse edes kunnon tavaroita, Slim Mill kertoo ja sanoo, että hän levyttää kappaleensa yleensä kotona käyttämällä sadan euron USB-mikrofonia ja vanhoja, huonoja kaiuttimia.

Parodiaräppärin mukaan YouTubessa suosittua henkilöä voi sanoa artistiksi silloin, kun hän pystyy siirtämään videoiden katselumäärät Spotify-kuuntelukerroiksi. Tämä kuulostaa aivan levypomon tekstiltä – ja tällä mittapuulla Slim Milliä voi hiljalleen kutsua artistiksi. Kebab-biisi rikkoo Spotifyssä pian miljoonan striimauksen rajan. Slim Millin naama komeilee tällä hetkellä Spotifyn Suomirapin järkäleet -soittolistan kansikuvassa.

Samalla hän kertoo, että on epävirallisesti tehnyt levytyssopimuksen, mutta ei voi vielä sanoa, mikä levy-yhtiö on kyseessä. Sopimukseen kuuluu Slim Millin mukaan se, että hän saa jatkossakin tehdä musaa vapaasti, eri artistien kanssa.

- Periaatteessa mun omilla säännöillä. En menisi mihinkään muuhun levy-yhtiöön kuin tähän.

Räppipelissä tarvitaan arkkivihollisia

Slim Millille räppi on peliä. Vanhana intohimoisena tietokonepelaajana hän kertoo, että pelissä pitää olla arkkivihollisia. Slim Mill nimeää arkkivihollisikseen Mikael Gabrielin ja Arttu Lindemanin.

- Mikael Gabriel kuittaili Mäkille ja me ollaan Mäkin kanssa samaa XDLSD-familyä. Piti puolustaa sitä, Slim Mill sanoo.

Slim Mill kuittailee nykyään Snapchatissa ankarasti etenkin Lindemanille. Kuittailu johtuu muun muassa siitä, että hän on kuullut Emma-voittajasta paljon negatiivista. Niinpä Slim Mill julkaisi porukkansa Lindemanin Läikkyy-limpparin testausvideon. Videon lopulla Slim Millin kaveri virtsaa tai ainakin näyttää virtsaavan Läikkyy-pulloon.

Ei kovin aikuismaista, mutta huomiotahan tällä saa.

"Se on ihan sama, mitä minusta kirjoitetaan."― Slim Mill

Palataan vielä lopuksi Slim Millin hahmominään.

Tässä haastattelussa olisi voinut olla riski, että Slim Mill antaa vastaukset hahmon rooli päällä samaan tapaan kuin Basson Slämärissä. Slim Mill kertoo, että hänen alkuperäinen suunnitelmansa oli se, ettei anna haastatteluja muuten kuin roolihahmonsa kautta.

Mutta kuten räppäri itsekin totesi, Slim Mill ei ole niin tyhmä kuin miltä vaikuttaa.

Basson Slämärin hän teki rooli päällä sen vuoksi, että se toimii YouTubessa. Radiossa tai tässä haastattelussa kohderyhmä on Slim Millin mukaan erilainen. Jotkut haluavat tietää, millainen hän on hahmon takana.

- Pitää valikoida, että missä haluan olla Slim Mill ja missä Milad, joka tässä puhuu.

Mutta onpa hän nyt vastannut Slim Millinä tai Miladina, häntä ei kiinnosta, millainen artikkeli hänen haastattelunsa perusteella kirjoitetaan. Haastateltavalla on oikeus tarkastaa lausumansa ennen jutun julkaisua. Slim Mill ei tartu tähän mahdollisuuteen.

- Se on ihan sama, mitä minusta kirjoitetaan. Tuolla liikkuu jo niin paljon huhuja Slim Millistä, hän sanoo.

Lue myös:

Cledos breikkasi ensimmäisellä koskaan tekemällään biisillä – se vei itähelsinkiläisen rap-lupauksen stadionille vain parissa kuukaudessa