Hyppää pääsisältöön

"Halasin lastani lujaa vielä viimeisen kerran ja hoin äidin pieni poika"

Oli torstai 13. maaliskuuta 2014. Tiina saattoi kolme poikaansa, 10-vuotiaan Villen ja 7-vuotiaat kaksoset Aatun ja Peetun, linja-autoon matkalle Kokkolaan. Edessä oli poikien isä-viikonloppu. Siitä viikonlopusta alkoi Tiinan painajainen.

Tiina halasi erikseen kaikki kolme poikaa. Pojat olivat jännittyneitä, sillä linja-automatka isälle ilman aikuisia oli kaksosten ensimmäinen.

Seuraavana päivänä Tiina ajatteli tehdä pitkän työpäivän, kun ei lasten takia ollut kiirettä kotiin. Iltapäivällä neljältä soi puhelin. Poikien isä soittaa.

- Hän kertoo, että lapset ovat jääneet auton alle. Aatu ja Peetu on viety sairaalaan ja Peetun sydän on pysähtynyt, Tiina muistelee vedet silmissä.

Isoveli Ville oli yrittänyt auttaa pikkuveljiään onnettomuuspaikalla.

- Ville oli ensiksi laittanut Aatulle silmälasit päähän ja oli sitten mennyt Peetun luo. Hän oli säikähtänyt, kun Peetu oli kouristellut ja oksentanut. Mutta hän oli yrittänyt auttaa Peetuakin, Tiina kertoo.

Siitä alkoi äidin painajainen, jollaiseen hän ei ollut ikinä kuvitellut joutuvansa.

En missään vaiheessa ajatellut, että minulle voisi käydä näin. Että meidän perheelle voi käydä näin!

Tiinan sisko Jaana on kulkenut pitkän suruajan siskonsa rinnalla. Nyt hän toivoo, että saisi sisarensa elämään pienen valonpilkahduksen. Millaisen tunnemyrskyn aiheuttaakaan perheen yllättänyt, Peetun lempiartisti, Robin? Tuhkimotarinoiden stylisti Outi Broux lähtee etsimään Tiinan kanssa sisäistä ja ulkoista tasapainoa. Ohjaus Mape Morottaja.

Tuhkimotarinoita-sarja

Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä
Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä Kuva: Yle/ Mape Morottaja Tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoita-sarjassa kriisin kohdanneet kertovat rohkeasti elämänsä kipeimmästä hetkestä. Miten selviytyä lapsen kuolemasta, julmasta vanhemmasta, veljen itsemurhasta, häpeästä, musertavasta surusta? Kriisin aiheuttaman sisäisen muutoksen jälkeen he haluavat nyt löytää myös oman ulkoisen vahvuutensa ja saada lisää itsevarmuutta. Stylisti Outi Broux matkaa eri puolille Suomea kuulemaan näiden rohkeiden ihmisten tarinoita. Hän auttaa jokaisessa jaksossa yhtä kerrallaan löytämään oman ulkoisen ja sisäisen tasapainonsa. Sarjan on ohjannut Mape Morottaja.


Millaisia tunteita tai ajatuksia tarinat herättävät sinussa? Kommentoi, tykkää ja jaa kokemuksesi Tuhkimotarinoita-sarjan Facebook-sivulla.


 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?