Hyppää pääsisältöön

Läpinäkyvyys kärsii kun kaupunkien ja rakennusliikkeiden diilit yleistyvät

Jopa puolet suurten kaupunkien hankekaavoista tehdään yksityisten aloitteesta. Riskinä on se, että avoimuus kärsii kun asemakaavoja viritellään yhä useammin taustalla yhdessä rakennusliikkeiden hankekehittäjien kanssa.

Maankäyttö- ja rakennuslaki ei ole pysynyt muuttuneen tilanteen perässä. Laki velvoittaa osallistamaan kansalaiset kaupunkisuunnitteluun siinä vaiheessa kun sisältöön voi vielä vaikuttaa.

Tampereen kaupungin entinen kaavoittaja, arkkitehti Kaarina Kivimäki sanoo, että lain vaatimukset eivät Tampereella toteudu.

”Siltä osin se ei täytä maankäyttö- ja rakennuslain vaatimuksia. Muodollisesti lain kirjain täyttyy, mutta ei lain henki”, Kivimäki toteaa maanantaina esitettävässä MOT -ohjelmassa ”Kaupunkien ja rakentajien piilodiilit”.

Tampereen kaupunki on ollut erityisen aktiivinen edistämään rakennusyhtiöiden ideoimia hankkeita.

Esimerkiksi Tampereen Tammelan vanhan jalkapallokentän tilalle nousee modernin stadionin ohella asuntoja ja julkisia tiloja. Idea kentän ja asuntojen yhdistämisestä tuli rakennusyhtiö Lemminkäiseltä, joka saa palkkioksi puolet stadionin asuinrakennusoikeudesta ilman kilpailutusta - konsultin määrittelemällä hinnalla.

Lemminkäinen neuvotteli hankkeestaan taustalla kaupungin virkamiesten, urheiluseurojen ja poliitikkojen kanssa kolmisen vuotta ennen kuin sen avoin valmistelu alkoi.

MOT selvitti myös muiden Tampereen suurten rakennushankkeiden taustoja. Niiden eri vaiheissa mukana on usein ollut kahdessa roolissa toimivia tai sujuvasti roolista toiseen vaihtavia päättäjiä.

Urheilustadioneita ja asuntoja yhdistäviä hankkeita on vireillä useissa Suomen kaupungeissa.

Lue lisää:
Stadioneista yritysten oikotie asuntorakentamiseen - lobbarit liikkeellä

TV1 maanantaina 18.9. klo 20
MOT: Kaupunkien ja rakentajien piilodiilit

Muokattu 18.9.2017: lisätty likkejä jutun loppuun.
Muokattu 19.9.2017: vaihdettu trailerintilalle koko ohjelma katsottavaksi.

Rakentaminen

Kommentit