Hyppää pääsisältöön

Pamela Andersonin hitaasti aukeavat alastonkuvat ja modeemin metelöinti - näin Docventures-fanit muistelevat internetin alkua

Modeemi ja teksti: eka kerta internetissä
Modeemi ja teksti: eka kerta internetissä Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Docventures

Mikä on ensimmäinen muistikuvasi internetistä? Oliko se sähköposti, oliko se kurkistus aikuisviihdesivulle? Docventuresin katsojat löivät tiskiin muistonsa ensiaskelistaan internetin ihmeellisessä maailmassa – tässä niistä valikoidut otokset.

Internet-muisteloista löytyy selkeästi neljä pääkategoriaa:

  • äänimaailma
  • seksi
  • hupaisat yksityiskohdat
  • nörtteily

Se ääni!

Satojen vastaajien joukossa erityisellä lämmöllä muisteltiin modeemin ääntä ja sitä, kuinka netti tukki puhelinlinjat.

– Päähän on pysyvästi piintynyt lankamodeemin yhdistämisääni.

– Se saatanallinen rätinä ja vikinä, mikä tuli kun yhdisti koneen internettiin. :D

– Modeemin naksuttava ääni ja se, kun nettiä käyttäessään piti lankapuhelin irrottaa pistokkeesta ja pistää modeemipiuha lankapuhelinpistokkeeseen. Siinä oli turha kenenkään yrittää ottaa puhelimella minuun yhteyttä, kun puoli päivää imuroin jotain japanilaista noiselevyä mp3-muodossa.

– Iuuuupskrkrkziii. Piippaava modeemi…

– Modeemin kähinä ja ujellus, sitten AltaVista ja "kaikki on totta" - fiilis.

Seksi ja internet - erottamaton parivaljakko

Seksi ja internet kuuluvat olennaisesti yhteen. Ei siis ihme, että seksi on näytellyt keskeistä osaa myös monen ensikosketuksessa internettiin – joko tarkoituksella tai vahingossa.

– Kyllä se oli joskus -95, kun koulun ATK-luokassa hikoavin kämmenin kirjoitimme poikien kanssa tietokoneen monitorille osoitteen www.playboy.com. Sitten odoteltiin, kun nuorien ja vielä silloin turmeltumattomien silmiemme eteen latautui hitaasti, mutta sitäkin epävarmemmin kuva alastomasta naisesta.

– Joensuun Rantakylän yläasteella 90-luvun alussa meitä oli atk-tunnilla kokonaista kaksi tyttöä. Muut hakkasivat "konaria" eli konekirjoitusta naapuriluokassa. Eräällä tunnilla pääsimme Internettiin! Pojat tietysti ensimmäisenä menivät Playboyn sivuille miesopettajan hymähdellessä vieressä. Toisen tytön kanssa emme tienneet "minne siellä voi mennä". Kokeilin Playgirl.comia ja opettajan hymistely vaihtui punastelevaan paniikkiin kun ensimmäinen viipale sikspäkkiä alkoi latautua ruudulle.

– Menin syksyllä 1995 kaverini kanssa Turun yliopiston tietokoneluokkaan myöhäiseen ilta-aikaan, avasin kädet täristen Netscape-ohjelman, menin Altavista-hakuohjelmaan ja kirjoitin hakusanaksi "fellatio".

– Opettaja antoi esimerkkisivun jälkeen jokaiselle tehtäväksi tutkia internetiä vapaasti enemmän. No, mitäs nuorelle pojalle mieleen mahtoi tullakaan? Pää jauhoi hetken tyhjää, kunnes mieleen tuli Valkoinen talo, joka oli kai uutisissa ollut jostain syystä edellisenä päivänä tai jotain. Siihenpä sitten osoiteriville www.whitehouse.com ja eteen avautuikin ilkosillaan olevia nuoria naisia ja selain sulkeutui aika nopeasti. Lopputunnin selailinkin sitten sitä esimerkkisivua enkä edes ajatellut etsiväni mitään muuta, ettei tule uusia vahinkoja.

– Pamela Andersonin alastonkuvien etsiminen Altavistalla.

Hamstereita ja kaikenkattava puhelinluettelo

Luonnollisesti ensiaskeliin internetissä kuuluu myös sekalainen kokoelma erilaisia hilpeitä ja hämmentäviä kokemuksia. Yksi lähetti ensitöikseen sähköpostia Valkoiseen taloon, toinen jutteli wicca-noidan kanssa IRCissä.

– Ala-asteen luokkakaveri osasi kertoa, että haloo.fi:stä löytyy kaikenkattava puhelinluettelo. Enon luona surffaillessa esittelin "puhelinluetteloa" sukulaisille.

– Ensimmäinen mainitsemisen arvoinen internet-muisto taitaa olla chattaaminen IRCissä brittiläisen wicca-noidan kanssa yläasteen ATK-tunnilla. Tämä siis tapahtui satanismikohujen kulta-aikana ja oli siksi erityisen jännittävää. Puhuimme tosin lähinnä siitä, mitä hevibändejä tämä minua kymmenisen vuotta vanhempi nainen oli nähnyt 1980-luvulla. Silti avarsi maailmaa.

– Meillä ei kotona ollut omaa Internet-konetta, joten varasin tunnin ajan kirjaston koneelle. Käytin tuon tunnin KissFM: chatissa ja olin "varmuuden vuoksi" lakannut kynnet ennen tätä. Tulee mieleen esi-isät, jotka katsoivat parhaaksi pukeutua parhaimpiinsa, ennen kuin televisio avattiin. Emme siis ehkä sittenkään ole tulleet niin kovin kauas omenapuusta.

– Hamster dance-sivusto! Siellä oli aivan jäätävä määrä erilaisia hamsteri giffejä (?) ja taustalla soi vielä järkympi hamster dance-musiikki! :s

– Ensimmäinen Internet toimenpiteeni oli lähettää sähköposti Valkoiseen taloon Hilary Clintonille :) En enää muista viestin sisältöä, mutta joka tapaukseesa se oli asiallinen ja kohtelias. Sain siihen vastauksenkin, jota tuskin Hilary oli kirjoittanut, mutta kuitenkin. Vuosi taisi olla 1997 ts. se jolloin ostin kotiini tietokoneen Win 95 käyttiksellä. Kaverini asensi modeemiyhteyden ja kysyi, laitetaanko viesti Valkoiseen taloon, johon minä varmaankin vastasin, että tottahan toki :) Nettiliittymän hankin Keski-Suomen puhelinyhdistykseltä ja selaimena oli Netscape. Internet oli niihin aikoihin Suomessa vielä harvinainen, eikä siitä esim. tiedotusvälineissäkään puhuttu paljoakaan.

Internetin etujoukot nörttihommissa

Nörtit, internetin etujoukot, muistavat elävästi, miten ihmeellistä oli, kun world wide web todella ensimmäisen kerran aukesi toiselle puolelle maailmaa.

– Mieleenjäävä elämys oli loggautuminen amerikkalaisen yliopistokirjaston MELWYL-tietokantaan ja ällistys, "ai, täällä on tällaista, näin voi tehdä".

– Olin Porvoossa multimediakurssilla 1993-94 jäätyäni työttömäksi arkkitehdin cad-hommista. Opimme lähinnä tekemään cd-rom-esityksiä. Kursimme teki excursion Tampereelle joka päättyi Teknilliseen korkeakouluun Hervantaan, jossa oli tarkoitus nähdä miten Internet toimii. Postimerkin kokoisen videon lataaminen kesti niin kauan, että poistuimme kesken esityksen läheiseen baariin oluelle. Ps. Vuodesta 1995 lähtien olen ansainnut elantoni tekemällä www-sivuja.

– Joskus 1980-luvun puolivälissä ennen Internet-verkon rantautumista Suomeen sähköposti jo kulki UUCP-protokollalla Suomen Unix-käyttäjien yhdistyksen FUUGin ja FUNETin organisoimana, yleensä puhelinlinjoja pitkin modeemeillä, joiden nopeus oli 300 bittiä tai 1200 bittiä sekunnissa. Sähköpostin kulkeminen koneelta toiselle kesti yleensä tunteja, joskus päiviä. Muistan sitten hämärästi loppuvuodelta 1988, kun saimme ensimmäiset TCP/IP eli Internet-yhteydet Lontoon kautta Yhdysvaltoihin Princetonin yliopiston kautta NSFNettiin. Sähköposti alkoi kulkea nopeammin, ja pääsimme komentorivipohjaisella FTP-protokollalla hakemaan avoimen lähdekoodin ohjelmistoja mm. MIT:n palvelimilta Bostonista. Se tuntui todelliselta ihmeeltä siihen maailman aikaan.

– Ensimmäinen mielikuva netistä on minulla ns. purkki, josta kuulin joskus 80-luvulla pikkupoikana. Joku kaverin kaveri oli sinne Commodore 64 koneellaan soittanut ja äiti oli saanut myöhemmin ison puhelinlaskun. Purkissa oli kuulemma joku muu sinne soittanut kirjoittanut, että: "Hei, olenko purkissa?".

– Pääsin testaamaan internetiä ensimmäisen kerran luokkaretkellä tiedekeskus Heurekaan 90-luvun puolivälissä. Internetin logiikka ei vielä tuolloin ollut ihan hallussa, joten luulin, että koko internet koostui niistä sivustoista, jotka aukesivat klikkaamalla eteen- ja taaksepäin nuolia. En ollut vakuuttunut.

Docventures kiittää ja kumartaa kaikille kokemuksensa jakaneille!

Uusimmat sisällöt - Docventures