Hyppää pääsisältöön

Tee se minkä Faurélle voit

Gabriel Faurén musiikkia on kenties maailman helpointa esittää. Ranskalaisen suurmiehen makea pursote osuu juuri siihen lokeroon, jossa reilumpikin unenomainen pöpperöiminen saattaa saada sekä esittäjän että yleisön puolihuolimattoman hyväksynnän. Helpompaa musiikkia on tietenkin olemassa faktisesti, mutta sudenkuoppaklasarin metsästä ainakin puoli hehtaaria on varattu jättiläisten vanavedessä aina tulevalle nimelle Fauré. Kolmekymppinen sellisti Andreas Brantelid ja pianisti Bengt Forsberg eivät lukeudu kuitenkaan Faurén alisuorittajiin.

Fauré / Andreas Brantelid, sello, ja Bengt Forsberg, piano
Fauré / Andreas Brantelid, sello, ja Bengt Forsberg, piano Gabriel Fauré

On osuva idea rakentaa albumi kaikista mahdollisista yhden säveltäjän sello ja piano -parityöskentelyistä. Skandinaaviselta kaksikolta onnistuu myös kriteeri numero yksi: että on kykyä järjestellä tämä rypäs tarkoituksenmukaiseksi kuuntelukokemuksen pohjaksi. Materiaali tarjoaa muistutuksia siitä, kuinka Faurésta on muuhunkin kuin yksioikoiseen kevytsalonkisuuteen. Näitä hetkiä tulee osata ripotella toinen toistaan seuraavien mietojen brahmsilaisen linjojen väliin. Tällainen asemapaikka on vaikkapa esitys vuoden 1917 sonaatista sellolle ja pianolle nro 1.

Kymmenen vuoden takaista Paulon sellokilpailun voittajaa inspiroi Faurén yleislinjan tumma alho. Anne Sofie von Otterin kanssa usein esiintyvä Forsberg taipuu hyvin mukaan tällaiseen. Kuitenkaan rooli ei ole mikään kiitollinen, sillä säveltäjän pianotekstuuria 70 minuutin ajan kuunnellessa minä ainakin totean varsinaisen yllätyselementtien köyhyyden.

Fauré on sittenkin kepeä, aikakaudellisen nivelvaiheen taaksepäin katsoja ja suuri eskapisti. Hän on ei-ohjelmallisten teosten ja niiden melodioissa soivan laulavuuden seppä, eikä tätä voi syntinäkään pitää. Faurén tapauksessa eskapisminappula jäi päälle pääosin siksi, että hän oli niin pitkäikäinen hahmo maansa musiikkielämässä. Vuonna 1924 oli mahdollista ylipäätään olla vielä täysromantikko, vaikka maailma meni menojaan. Toki hän jätti paikoitellen riitasointujaan purkamatta à la Debussy. Ranskalaisen musiikin tukioksa Fauré erottuu tällaisella laatulevyllä sen verran edukseen kuin miten koko tuotannon voimallaan nyt muutenkaan voi.

Gabriel Fauré: teoksia sellolle ja pianolle. - Andreas Brantelid, sello, ja Bengt Forsberg, piano. (Bis, BIS-2220)

Kuuntele Uudet levyt 15.9.2017, toimittajana Tatu Tamminen.