Hyppää pääsisältöön

"Mä sitä vähän kopautin" - kun poliisi voimankäytöstä avoimesti puhui

Vanha poliisiauto 70-luvulta
Vanha poliisiauto 70-luvulta Kuva: Yle poliisiajoneuvot

Poliisidokumentti 1970-luvulta tarjoaa suoraa toimintaa ja suoraa puhetta. Tätä et näe nykypäivän poliisi-realityissä.

Yle Areenan Toivotut -draamajulkaisussa voi nyt katsoa kokonaisuudessaan takavuosien suosittuja rikossarjoja kuten Raidia ja Harjunpäätä. Teeman Elävä arkisto jatkaa samasta aiheesta 70- ja 80-luvun ohjelmilla, mutta pysyttelee tiukasti faktan puolella.

OHJELMAPAKETTI TEEMALLA
Maanantaina 18.9. klo 12, torstaina 21.9. klo 22:25 ja perjantaina 22.9. klo 14:25.

Poliisipartion mukana tositilanteisiin

Vuonna 1976 valmistuneessa ohjelmassa Valvovat silmät on pääosassa kaksi Helsingin järjestyspoliisin konstaapelia. Vanhempi konstaapeli Matti Lammi esitellään jämeränä pohjalaisena, joka on palvellut Helsingin järjestyspoliisissa jo kymmenen vuotta. Hämeenlinnalainen Jorma Liljedahl toimii nuorempana työparina.

Partion mukana päästään aivan aitoihin tositilanteisiin. Lammi juttelee leppoisasti lavealla Pohjanmaan murteella, kun humalainen korjataan pois puistosta. Tunnelma muuttuu poliisiasemalla, kun asiakas alkaa panna hanttiin ja lopulta miestä revitään selliin hartiavoimin.

Ei kyllä tämä nykyinen päänsilittely ainakaan auta

Poliisit kertovat rehellisesti ja jopa hämmentävän suoraan voimankäytöstä, jota ei todellakaan näkyisi tämän päivän poliisiohjelmissa. "Sittehän tietäisivät, että minkä takia mä sitä ny vähän kopautin, koska oli vähä aihettakin", toteaa nuorempi konstaapeli. Järjestyspoliisin karuissa olosuhteissa työskentelevä Liljedahl toivoo, että alalle aikovat viettäisivät muutaman vuoden kentällä, ennen kuin kritisoivat hänen toimiaan.

”Aiemmin käytettiin enemmän voimakeinoja, mutta nyt samanlaisesta toiminnasta joutuu nopeasti syytteeseen”, kertoo vanhempi konstaapeli. Poliisi pahoittelee, ettei veronmaksajan turvallisuutta voi enää taata niin kuin ennen. Ennen poliisia vielä kuunneltiin ja kunnioitettiin. "Ilmeisesti ei kovennetut rangaistukset vaikuta kovinkaan paljoa, mutta ei kyllä tämä nykyinen päänsilittely ainakaan auta. Kyllä rikoksesta täytyy rangaistus tulla", ohjelmassa todetaan.

Väkivalta poliisia kohtaan lisääntyy

Konstaapelit ovat selvästi huolissaan aggressiivisuuden lisääntymisestä. Poliisiin kohdistuneen väkivallan kerrotaan kaksinkertaistuneen kuuden vuoden aikana.

1970-luvun Helsingissä valtaosa poliiseista tuli pääkaupungin ulkopuolelta. Dokumentissa kerrotaankin, että kaupunkiympäristö on maaseudulta tulevalle poliiseille vieras, mikä aiheuttaa lisää kitkaa virkavallan ja asiakkaiden välille.

Valvovat silmät

Tosi asiaa – KRP tutkii

Vuonna 1986 valmistunut ohjelma perehdyttää meidät keskusrikospoliisin menetelmiin. Keskusrikospoliisin työsarka on laaja. Toimenkuvaan kuuluu muun muassa väkivaltarikosten selvittäminen sormenjälkitekniikan avulla, onnettomuuksien ja talousrikosten tutkiminen sekä poropoliisin toiminta. Monet rikokset ratkeavat viimeistään laboratoriossa, mutta jotkut, kuten Bodomjärven surmat, eivät ehkä koskaan.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa