Hyppää pääsisältöön

"Mä sitä vähän kopautin" - kun poliisi voimankäytöstä avoimesti puhui

Vanha poliisiauto 70-luvulta
Vanha poliisiauto 70-luvulta Kuva: Yle Poliisiauto

Poliisidokumentti 1970-luvulta tarjoaa suoraa toimintaa ja suoraa puhetta. Tätä et näe nykypäivän poliisi-realityissä.

Yle Areenan Toivotut -draamajulkaisussa voi nyt katsoa kokonaisuudessaan takavuosien suosittuja rikossarjoja kuten Raidia ja Harjunpäätä. Teeman Elävä arkisto jatkaa samasta aiheesta 70- ja 80-luvun ohjelmilla, mutta pysyttelee tiukasti faktan puolella.

OHJELMAPAKETTI TEEMALLA
Maanantaina 18.9. klo 12, torstaina 21.9. klo 22:25 ja perjantaina 22.9. klo 14:25.

Poliisipartion mukana tositilanteisiin

Vuonna 1976 valmistuneessa ohjelmassa Valvovat silmät on pääosassa kaksi Helsingin järjestyspoliisin konstaapelia. Vanhempi konstaapeli Matti Lammi esitellään jämeränä pohjalaisena, joka on palvellut Helsingin järjestyspoliisissa jo kymmenen vuotta. Hämeenlinnalainen Jorma Liljedahl toimii nuorempana työparina.

Partion mukana päästään aivan aitoihin tositilanteisiin. Lammi juttelee leppoisasti lavealla Pohjanmaan murteella, kun humalainen korjataan pois puistosta. Tunnelma muuttuu poliisiasemalla, kun asiakas alkaa panna hanttiin ja lopulta miestä revitään selliin hartiavoimin.

Ei kyllä tämä nykyinen päänsilittely ainakaan auta

Poliisit kertovat rehellisesti ja jopa hämmentävän suoraan voimankäytöstä, jota ei todellakaan näkyisi tämän päivän poliisiohjelmissa. "Sittehän tietäisivät, että minkä takia mä sitä ny vähän kopautin, koska oli vähä aihettakin", toteaa nuorempi konstaapeli. Järjestyspoliisin karuissa olosuhteissa työskentelevä Liljedahl toivoo, että alalle aikovat viettäisivät muutaman vuoden kentällä, ennen kuin kritisoivat hänen toimiaan.

”Aiemmin käytettiin enemmän voimakeinoja, mutta nyt samanlaisesta toiminnasta joutuu nopeasti syytteeseen”, kertoo vanhempi konstaapeli. Poliisi pahoittelee, ettei veronmaksajan turvallisuutta voi enää taata niin kuin ennen. Ennen poliisia vielä kuunneltiin ja kunnioitettiin. "Ilmeisesti ei kovennetut rangaistukset vaikuta kovinkaan paljoa, mutta ei kyllä tämä nykyinen päänsilittely ainakaan auta. Kyllä rikoksesta täytyy rangaistus tulla", ohjelmassa todetaan.

Väkivalta poliisia kohtaan lisääntyy

Konstaapelit ovat selvästi huolissaan aggressiivisuuden lisääntymisestä. Poliisiin kohdistuneen väkivallan kerrotaan kaksinkertaistuneen kuuden vuoden aikana.

1970-luvun Helsingissä valtaosa poliiseista tuli pääkaupungin ulkopuolelta. Dokumentissa kerrotaankin, että kaupunkiympäristö on maaseudulta tulevalle poliiseille vieras, mikä aiheuttaa lisää kitkaa virkavallan ja asiakkaiden välille.

Valvovat silmät

Tosi asiaa – KRP tutkii

Vuonna 1986 valmistunut ohjelma perehdyttää meidät keskusrikospoliisin menetelmiin. Keskusrikospoliisin työsarka on laaja. Toimenkuvaan kuuluu muun muassa väkivaltarikosten selvittäminen sormenjälkitekniikan avulla, onnettomuuksien ja talousrikosten tutkiminen sekä poropoliisin toiminta. Monet rikokset ratkeavat viimeistään laboratoriossa, mutta jotkut, kuten Bodomjärven surmat, eivät ehkä koskaan.

Kommentit
 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!