Hyppää pääsisältöön

Auttaa akneen, reumaan, selluliittiin ja hiustenlähtöön – mikä se on?

Tiina ja Outi turvesaunassa
Kostealle iholle levitetään paksu kerros hoitoturvetta. Tiina ja Outi turvesaunassa Kuva: Yle/ Sanna Hautamäki Tuhkimotarinoita

Turvekylpyjä ja -kääreitä on käytetty kauneuden- ja terveydenhoidossa Keski-Euroopassa ja sen kylpylöissä jo satoja vuosia. Turvesauna on tästä suomalainen hoito- ja hemmottelumuoto. Jos sauna auttaa kaikkiin vaivoihin, turvesauna tekee suoranaisia ihmeitä! Sen kerrotaan paitsi syvälämmittävän ja -rentouttavan myös puhdistavan ja parantavan sekä kehoa että mieltä.

"Turvesauna pisti kehon nesteet liikkeelle"

Tuhkimotarinoiden Tiinan yllätykseksi hänet vietiin kesken muutosviikon turvesaunaan. Saunotus turpeella oli Tiinalle ensimmäinen, mutta hän ihastui sen tuomaan rentouteen.

– Turvesauna tuntui ihanalta! Saunassa ei ollut liian kuuma ja turve oli vilpoista. Turvetta piti koko ajan kastella tai se kuivui ja kipristeli.

Turve sai Tiinan aineenvaihdunnan liikkeelle ja poisti nestettä kehosta reippaasti.

– Siitä seurasi hillitön jano. Huomasinkin, että olisi pitänyt juoda jo ennen saunaan menoa runsaasti. Koska en ollut juonut tarpeeksi ennen saunaa, yltyi seuraavana yönä melkoinen päänsärky.

Tiina kertoo, että turve lämpeni iholla nopeasti ja lämmitti lihaksia.

– Minusta ihoni oli paljon pehmeämpi turvekäsittelyn jälkeen.

Tuhkimotarinoiden Tiina pääsi Outin kanssa turvesaunaan
Turvesaunan lempeässä hämärässä Tuhkimotarinoiden Tiina uskalsi päästää irti ja rentoutua. Tuhkimotarinoiden Tiina pääsi Outin kanssa turvesaunaan Kuva: Yle: Tuhkimotarinoita turvesauna

Hyvän turvesaunakokemuksen jälkeen Tiina kylvetti kotona koko perheensä turvesaunassa.

– Levitimme turvetta kaikkien iholle ja se oli mukavaa. Erityisesti kasvot ja ihon kuvat kohdat tykkäsivät turpeen tuomasta kosteudesta. Melkoista sotkemista se kyllä oli, joten sauna kannattaa suojata hyvin.

– Turvesaunan jälkeen olo oli väsynyt, janoinen ja mieli rentoutunut. Seuraavan yönä uni tuli nopeasti.

Turvehoidon vaikutuksia

 • Laittaa aineenvaihdunnan liikkeelle
 • Kosteutettaa ja kuorii ihoa
 • Hoitaa aknea
 • Helpottaa reumaattisia kipuja
 • Vähentää hiustenlähtöä
 • Tehoaa selluliittiin
 • Rentouttaa
 • Lieventää gynekologisia vaivoja, koska sisältää kasviperäistä estrogeenia
 • Kotihoito turpeella

  Turvetta voi hyvin käyttää myös kotisaunassa. Saunakaveri on tarpeen, jos haluaa levittää hoitavan massan myös selkäpuolelle. Pahimmat sotkut välttää, kun malttaa suojata lauteet hyvin vaikkapa vanhalla lakanalla: turve imeytyy puuhun tiukkaan.

  Outi ja Tiina turvasaunan portailla
  Outi ja Tiina turvasaunan portailla Kuva: Yle/Sanna Hautamäki tuhkimotarinoita

  Iho kostutetaan ja pidetään kosteana koko hoidon ajan, ettei turve kuivu ihoon kiinni. Turvetta levitetään iholle niin, ettei iho kuulla läpi. Turvekerros sitoo saunan lämpöä itseensä ja toimii kuin lämpökerrasto: lihakset lämpenevät perusteellisesti ja syvältä. Lämmössä ollaan oman voinnin mukaan, mutta enintään kaksikymmentä minuuttia.

  Juo turvesaunan jälkeen runsaasti vettä!
  Outi levittää turvetta Tiinan selkään.
  Outi levittää turvetta Tiinan selkään. Kuva: Yle/Sanna Hautamäki Tuhkimotarinoita

  Turve on ominaisuuksiltaan imukuppimaista, joten se imee ihosta kuona-aineita. Mitä enemmän kosteaa turvetta pyörittää iholla, sitä tehokkaampaa kuorinta on. Turve ja sen irrottama lika ja kuollut ihosoulukko huuhdellaan pois vedellä. Pesemiseen ei käytetä mitään pesuaineita. Vartalolle voi käyttää hoitoturvetta, johon on lisätty suolaa. Sen pitäisi puraista selluliittiin.

  Hoitoturve

  Hoitoturve tehdään perusteellisesti maatuneesta turpeesta jauhamalla ja sihtaamalla. Jopa 7000 vuotta maatunut, suovettä ja sararahkasammalta sisältävä turve nostetaan neljä viiden metrin syvyydestä. Se sisältää muun muassa humus- ja humiinihappoja, magnesiumia, mangaania, sinkkiä ja kuparia. Suomessa on tutkittu turvehoitojen vaikutusta vaihdevuosioireisiin.

  Tuhkimotarinoita-sarja

  Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä
  Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä Kuva: Yle/ Mape Morottaja Tuhkimotarinoita

  Tuhkimotarinoita-sarjassa kriisin kohdanneet kertovat rohkeasti elämänsä kipeimmästä hetkestä. Miten selviytyä lapsen kuolemasta, julmasta vanhemmasta, veljen itsemurhasta, häpeästä, musertavasta surusta? Kriisin aiheuttaman sisäisen muutoksen jälkeen he haluavat nyt löytää myös oman ulkoisen vahvuutensa ja saada lisää itsevarmuutta. Stylisti Outi Broux matkaa eri puolille Suomea kuulemaan näiden rohkeiden ihmisten tarinoita. Hän auttaa jokaisessa jaksossa yhtä kerrallaan löytämään oman ulkoisen ja sisäisen tasapainonsa. Sarjan on ohjannut Mape Morottaja.


  Millaisia tunteita tai ajatuksia tarinat herättävät sinussa? Kommentoi, tykkää ja jaa kokemuksesi Tuhkimotarinoita-sarjan Facebook-sivulla.


  Seuraa meitä Facebookissa!

  • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

   Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

   Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

  • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

   Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

   Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

  • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

   Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

   TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

  • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

   Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

   Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?