Hyppää pääsisältöön

Kiusaamistakin pahempaa oli syrjintä

Voisiko kukaan koskaan kiinnostua 113-senttisestä naisesta? Näin epäröi perheestä ja miehestä haaveillut Linda. Myös kiusaaminen jätti jäljet.

- Ajoittain törmään edelleen siihen, että ihmiset kutsuvat kääpiöksi. Se loukkaa, kertoo 113-senttinen Linda.

Loukkauksia Linda on saanut kuulla jo lapsuudessaan. Eikä hän välttynyt koulukiusaamiseltakaan. Kokonsa vuoksi hän oli helppo kohde.

- Kiusaamistakin pahempaa oli kuitenkin tunne, etteivät luokan tytöt hyväksyneet joukkoon, vaan jättivät ulkopuolelle. Oli rankkaa, kun itse ei omaa erilaisuuttaan hyväksynyt ja kaveritkin antoivat ymmärtää, etten kuulu porukkaan.

Murrosiässä Lindalla oli ihastuksia, mutta hän oli tosi arka, eikä oikein uskaltanut lähestyä poikia, vaikka haaveilikin jo tuolloin, että hänellä olisi joskus mies ja perhe.

- En saanut koskaan vastakaikua ihastuksiltani. Silloin tuli sellainen olo, että mahdanko koskaan löytää ketään.

Aluksi Linda ei halunnut nähdä muita lyhytkasvuisia, sillä hän koki olevansa aivan tavallinen ihminen. Kun hän vihdoin 14-vuotiaana hyväksyi erilaisuutensa, hänen silmänsä avautuivat aivan uudella tavalla. Ehkä haave perheestä voisi sittenkin toteutua.


Lyhytkasvuisten tapaamisessa huomasin, että monella oli kumppani ja perhettä. Silloin heräsi ajatus, että voisiko joku oikeasti kiinnostua minustakin. Tosin sekin oli käynyt mielessä, että voi olla, että elelen loppuelämäni yksin.
― Linda

Mutta elämä on täynnä yllätyksiä, joihin Linda ei osannut varautua. Nyt hän elää ruuhkaista elämää ja kaipaa välillä rauhaa ja omaa aikaa. Lindan sisko Laura ja Tuhkimotarinoiden stylisti Outi Broux haluavat toteuttaa Lindan haaveen. Yllätyksen suunnitteluun otetaan mukaan myös Laura Malmivaara. Ohjaus Mape Morottaja.

Tuhkimotarinoita-sarja

Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä
Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä Kuva: Yle/ Mape Morottaja Tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoita-sarjassa kriisin kohdanneet kertovat rohkeasti elämänsä kipeimmästä hetkestä. Miten selviytyä lapsen kuolemasta, julmasta vanhemmasta, veljen itsemurhasta, häpeästä, musertavasta surusta? Kriisin aiheuttaman sisäisen muutoksen jälkeen he haluavat nyt löytää myös oman ulkoisen vahvuutensa ja saada lisää itsevarmuutta. Stylisti Outi Broux matkaa eri puolille Suomea kuulemaan näiden rohkeiden ihmisten tarinoita. Hän auttaa jokaisessa jaksossa yhtä kerrallaan löytämään oman ulkoisen ja sisäisen tasapainonsa. Sarjan on ohjannut Mape Morottaja.


Millaisia tunteita tai ajatuksia tarinat herättävät sinussa? Kommentoi, tykkää ja jaa kokemuksesi Tuhkimotarinoita-sarjan Facebook-sivulla.


 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?