Hyppää pääsisältöön

Koreografi Hanna Brotherus poikansa huumeriippuvuudesta: "Koin häpeää ja epäonnistumista äitinä"

Hanna Brotherus
Hanna Brotherus Puoli seitsemän,Hanna Brotherus

Koreografi Hanna Brotheruksen elämän yksi kovimmista paikoista oli muutama vuosi sitten, kun hänen oma poikansa kärsi huumeriippuvuudesta. Toipumisen jälkeen Brotherus teki aiheesta tanssiteoksen. Sen tavoitteena on rohkaista ihmisiä pääsemään irti riippuvuuksiin liittyvästä häpeästä ja pyytämään apua.

Tanssitaiteilija Hanna Brotheruksella on neljä lasta: kolme poikaa ja yksi tyttö. Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Brotherus kertoi, että poikien äitinä hän on tottunut selvittämään jos jonkinlaisia häsläyksiä koulussa.

– Yläasteaikana varsinkin Wilma-merkintöjä on ollut paljon. Ei pojat ole pahoja, mutta heidät nähdään pahoina koska he ovat niin levottomia. Äitinä on todella neuvoton olo usein, ei siinä voi kun yrittää ottaa koppia eteen tulevista tilanteista.

Se on kauheinta, mitä olen kokenut.

Rankin paikka oli muutama vuosi sitten, kun Brotheruksen poika kärsi huumeriippuvuudesta.

– Se on kauheinta, mitä olen kokenut. Koin häpeää, mutta ennen kaikkea epäonnistumista äitinä.

Poika pääsi huumeista eroon ja on äidin mukaan nyt entistä vahvempi. Sitten myös äidin täytyi toipua tapahtumista. Prosessi oli pitkä, mutta auttoi Brotherusta ymmärtämään, että lapsilla on oma elämä. Napanuora oli katkennut.

– Jotenkin sitä vanhempana aina kokee, että jos lapsella menee huonosti niin se on minun syy.

Vanhempana aina kokee, että jos lapsella menee huonosti niin se on minun syy.

Toipumisen jälkeen addiktio teemana jäi kiinnostamaan koreografia ja hän halusi käsitellä aihetta tanssiteoksessa. Aiemmin Brotheruksen teoksissa on tanssinut ammattilaisten lisäksi maahanmuuttajia, vanhuksia ja liikuntavammaisia. Nyt hän otti mukaan ryhmän entisiä addikteja ja syntyi tanssiteos Himo.

Erityisen tärkeää ryhmälle oli käsitellä riippuvuuksista tulevaa häpeää. Harva uskaltaa puhua addiktioistaan ääneen tai pyytää apua. Riippuvuuden vastakohta ei Brotheruksen mukaan olekaan raittius vaan yhteys toinen toisiimme.

Häpeä johtaa siihen, että jäämme yksin.

– Me kaikki häpeämme sitä mitä olemme, miltä näytämme tai mitä meille tai meidän lähipiirillemme on tapahtunut. Ja häpeä johtaa siihen, että jäämme yksin ja kietoudumme oman napamme ympärille. Jos uskaltaisimme olla toinen toisillemme auki ja kehdattaisi sanoa, että "mä en pärjää mä en jaksa", niin mä uskon että maailma olisi parempi paikka.

Katso Hanna Brotheruksen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän