Hyppää pääsisältöön

Mabusesta Hitleriin: Saksalaisen elokuvan historiaa lokakuussa Teemalla

Dokumenttielokuvan Hitlerin Hollywood (2017) juliste.
Dokumenttielokuvan Hitlerin Hollywood (2017) juliste. dokumenttielokuvat,elokuvajuliste,Rüdiger Suchsland,elokuvahistoria,Hitlerin Hollywood

Lokakuussa 2017 Teemalla ja Areenassa perehdytään Saksan 1900-luvun historiaan elokuvien kautta – kuvitelluista ihmispedoista kuvitteleviin natseihin, paranoiasta uhrimieleen. Kysymme: tietävätkö elokuvat jotain, mitä me emme tiedä?

Saksa vuonna 1933: tohtori Mabuse laatii pakkopaidassa houreista testamenttiaan, ohjaaja Fritz Lang pakenee länteen, Taisteluni-teoksen kirjoittaja Adolf Hitler nousee valtaan ja lopettaa demokratian. Tätä aikakautta, sen kuvia, etiäisiä ja seurauksia tutkitaan lokakuussa. Millaisen tarinan elokuvat meille tästä ajasta kertovat? Tietävätkö elokuvat jotakin, mitä me emme tiedä?

Jykevän elokuvakokonaisuuden harvinaisin tapaus on Teemalauantai 21.10., jossa käsitellään ja esitetään natsi-Saksan elokuvaa. Rüdiger Suchslandin uuden dokumenttielokuvan Hitlerin Hollywood jälkeen nähdään vuonna 1944 valmistunut Veit Harlanin värielokuva Opfergang, suomalaiselta nimeltään Muuttolintu.

Ohjaajista erityishuomiota saa Fritz Lang, jolta esitetään suuret klassikot Tohtori Mabuse (1.10., 8.10., 14.10.) ja M – kaupunki etsii murhaajaa (12.10.) ja josta tehty uusi fiktioelokuva Fritz Lang ja M – murhan jäljillä (11.10.) kertoo vaihtoehtoisen totuuden M-elokuvan teosta.

Kokonaisuutta täydentävät Robert Siodmakin Ihmisiä sunnuntaina (15.10.) sekä vain Areenaan 1.10. julkaistavat Friedrich Wilhelm Murnaun Viimeinen mies ja Joe Mayn Asfaltti.

Saksa-teeman jälkinäytöksenä nähdään Rainer Werner Fassbinderin kuuluisimpiin kuuluva elokuva, sodanjälkeisen Saksan noususta kertova Maria Braunin avioliitto (28.10.).

Kristina Söderbaum ratsastaa vedessä. Kuva natsi-Saksan ajan elokuvasta Muuttolintu (Opfergang, 1944).
Muuttolintu: Kristina Söderbaum. Kristina Söderbaum ratsastaa vedessä. Kuva natsi-Saksan ajan elokuvasta Muuttolintu (Opfergang, 1944). natsi-Saksa,Saksalainen elokuva,Opfergang,Veit Harlan,Kristina Söderbaum,Muuttolintu
Rudolf Klein-Rogge eli tohtori Mabuse naamioituneena. Kuva Fritz Langin elokuvasta Tri Mabuse – ihmispeto (1922).
Rudolf Klein-Rogge on Tri Mabuse. Rudolf Klein-Rogge eli tohtori Mabuse naamioituneena. Kuva Fritz Langin elokuvasta Tri Mabuse – ihmispeto (1922). Tri Mabuse – ihmispeto,Fritz Lang,mykkäelokuvat,Saksalainen elokuva,Rudolf Klein-Rogge

Saksalaista elokuvaa lokakuussa Teemalla:

1.10.
Klo 12.00 Tri Mabuse – ihmispeto (Dr. Mabuse, der Spieler, Teil 1: Der große Spieler – Ein Bild der Zeit, Saksa 1922)
Fritz Langin vuonna 1922 ohjaaman, kahdessa osassa esitettävän Tri Mabuse -elokuvan ensimmäinen osa kertoo psykoanalyytikosta, joka tohtorin tittelinsä ja porvarillisen elämänsä kulissien takana viettää kaksoiselämää rikollisjärjestön johtajana. Nimiosaa näyttelee Rudolf Klein-Rogge.

8.10.
Klo 12.00 Tri Mabuse rikosten pyörteissä (Dr. Mabuse, der Spieler, Teil 2: Inferno, ein Spiel von Menschen unserer Zeit, Saksa 1922)
Kaksiosaisen jännityselokuvan toisessa osassa masentunut kreivi Told hakeutuu tohtori Mabusen hoitoon, ja Mabuse käyttää tilaisuutta hyväkseen.

11.10.
Klo 21.30 Fritz Lang ja M – murhan jäljillä (Fritz Lang, Saksa 2016)
Fritz Lang teki tunnetuimman elokuvansa M – kaupunki etsii murhaajaa vuonna 1931. Gordian Mauggin uusi fiktioelokuva kertoo vaihtoehtoisen totuuden tuon tosipohjaisen sarjamurhaajaelokuvan teosta. Trillerin pääosaa, elokuvaohjaaja Fritz Langia esittää Heino Ferch.

Heino Ferch esittää ohjaaja Fritz Langia Gordian Mauggin elokuvassa (2012).
Heino Ferch näyttelee Fritz Langia. Heino Ferch esittää ohjaaja Fritz Langia Gordian Mauggin elokuvassa (2012). Kuva: Tim Fulda Fritz Lang,Saksalainen elokuva,Heino Ferch,Fritz Lang,Gordian Maugg

12.10.
Klo 21.00 M – kaupunki etsii murhaajaa (M, Saksa 1931)
Fritz Langin mestariteos, klassinen pelon ja paranoian kuvaus. Peter Lorren näyttelemä sarjamurhaaja joutuu myös rikollisten takaa-ajamaksi, kun poliisien ajojahti häiritsee alamaailman järjestystä. Natsit kielsivät elokuvan nähtyään siinä heille epämiellyttävää symboliikkaa.

Peter Lorre elokuvassa M – kaupunki etsii murhaajaa.
M: Peter Lorre. Peter Lorre elokuvassa M – kaupunki etsii murhaajaa. Fritz Lang,Saksalainen elokuva,M – kaupunki etsii murhaajaa,Peter Lorre

14.10.
Klo 21.00 Teemalauantai: Saksa sotien välissä
Caligarista Hitleriin (Von Caligari zu Hitler: Das deutsche Kino im Zeitalter der Massen, Saksa 2014)
Tohtori Mabusen testamentti (Das Testament des Dr. Mabuse, Saksa 1933)
Näin Saksa ja saksalainen elokuva kulkivat kohti natsiaikaa ja toista maailmansotaa.
Saksassa elettiin vuosina 1918–33 paitsi poliittisen ja taloudellisen kuohunnan aikaa myös taiteen ja erityisesti elokuvan kultakautta. Saksalainen elokuva oli Weimarin tasavallan aikaan maailman huippua. Rüdiger Suchslandin komea dokumenttielokuva Caligarista Hitleriin kertoo tuosta ajasta upean elokuvakollaasin keinoin, Siegfried Kracauerin samannimistä kuuluisaa kirjaa osin seuraten.
Dokumenttielokuvassa laajasti käsitellyn Fritz Langin 1920-luvulla ohjaama Tri Mabuse esitetään kahdessa osassa Teemalla 1. ja 8.10. Lauantai-illassa esitetään tämän kauhu/jännitystarinan huikea, itsenäinen jatko-osa, äänielokuva Tohtori Mabusen testamentti. Hitler nousi valtaan ennen elokuvan ensi-iltaa, ja se kiellettiin Saksassa. Lang pakeni maasta pian tämän jälkeen.

Conrad Veidt elokuvassa Tohtori Caligarin kabinetti (1920).
Caligarista... Conrad Veidt elokuvassa Tohtori Caligarin kabinetti (1920). mykkäelokuva
Adolf Hitler.
...Hitleriin. Adolf Hitler. Kuva: L´Illustration, Sygma, Suomen Kuvapalvelu

15.10.
Klo 12.00 Ihmisiä sunnuntaina (Menschen am Sonntag, Saksa 1930)
Robert Siodmakinvuonna 1930 ohjaama elokuva on eloisa, Euroopan uusia aaltoja ennakoinut kuvaus berliiniläisistä nuorista. Kameran takana ja tarinaa suunnittelemassa oli useita tulevia elokuvan mestareita, muun muassa Edgar G. Ulmer, Billy Wilder, Eugen Schüfftan, Fred Zinnemann ja Curt Siodmak. Samalla Ihmisiä sunnuntaina on kipeä muistutus tulevaisuudesta, jota ei tullut: esimerkki toisenlaisesta, inhimillisemmästä suunnasta, joka Saksassa olisi ollut mahdollista valita.

Ihmisiä sunnuntaina. Kuvakaappaus dokumenttielokuvasta Caligarista Hitleriin.
Ihmisiä sunnuntaina. Ihmisiä sunnuntaina. Kuvakaappaus dokumenttielokuvasta Caligarista Hitleriin. Teemalauantai,menschen am sonntag

21.10.
Klo 21.00 Teemalauantai: Natsien unelmatehdas
Hitlerin Hollywood (Hitlers Hollywood: Das Deutsche Kino im Zeitalter der Propaganda 1933–1945, Saksa 2017)
Muuttolintu (Opfergang, Saksa 1944)
Näin elokuvateollisuus palveli natsiaatetta.
Rüdiger Suchslandin uusi komea dokumenttielokuva jatkaa siitä, mihin Caligarista Hitleriin päättyi: Hitlerin Hollywood kertoo natsi-Saksan elokuvista ja propagandan ajasta 1933–45, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. Se saa nyt Suomen-ensi-iltansa. Sen jälkeen esitetään todellinen harvinaisuus, pahamaineisen Jud Süssin ohjaajan Veit Harlanin värielokuva Opfergang eli Muuttolintu. Uhrautumisen ja kuoleman teemoja käsittelevä melodraama oli natsi-Saksan viimeisiä elokuvia. Se sai ensi-iltansa joulukuussa 1944. Pääosaa, pohjoisen tyttöä Älsklingiä näyttelee Kristina Söderbaum.

Leni Riefenstahl ohjaa olympiaelokuvaa vuonna 1936. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Hitlerin Hollywood (2017).
Leni Riefenstahl oli natsi-Saksan tähtiohjaaja. Leni Riefenstahl ohjaa olympiaelokuvaa vuonna 1936. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Hitlerin Hollywood (2017). natsi-Saksa,Saksalainen elokuva,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,elokuvaohjaajat,Rüdiger Suchsland,Leni Riefenstahl,Hitlerin Hollywood
Kristina Söderbaum ampuu jousipyssyllä. Kuva natsi-Saksan ajan elokuvasta Muuttolintu (Opfergang, 1944).
Muuttolintu: Kristina Söderbaum. Kristina Söderbaum ampuu jousipyssyllä. Kuva natsi-Saksan ajan elokuvasta Muuttolintu (Opfergang, 1944). Kristina Söderbaum,Veit Harlan,Opfergang,Saksalainen elokuva,natsi-Saksa,Muuttolintu

28.10.
Klo 21.00 Teemalauantai: Saksan sodan jälkeen
Olipa kerran… Maria Braunin avioliitto (Il était une fois… Le Mariage de Maria Braun, Ranska 2012)
Maria Braunin avioliitto (Die Ehe der Maria Braun, Saksa 1979)
Ilta on omistettu uuden saksalaisen elokuvan ihmelapsen ja kauhukakaran, nuorena kuolleen Rainer Werner Fassbinderin kuuluisimmalle elokuvalle Maria Braunin avioliitto, joka kertoo sodanjälkeisen Saksan talousihmeestä. Pääosaa esittää Hanna Schygulla yhdessä uransa parhaista rooleista. Ennen elokuvaa esitetään sitä käsittelevä Olipa kerran... -sarjan tv-dokumentti, jonka on ohajnnut François Levy-Kuentz.
Maria Braunin avioliitto antoi minulle sen opin omaan elämääni, ettei pidä odottaa että oikea elämä alkaa vasta huomenna. Pitää osallistua nyt eikä säästellä itseään johonkin tulevaisuuteen, joka ehkä tulee tai sitten ei”, Hanna Schygulla totesi Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa 2017.

Hanna Schygulla elokuvassa Maria Braunin avioliitto (1979).
Maria Braunin avioliitto: Hanna Schygulla. Hanna Schygulla elokuvassa Maria Braunin avioliitto (1979). Hanna Schygulla,Maria Braunin avioliitto,Rainer Werner Fassbinder,Saksalainen elokuva,Teemalauantai,Olipa kerran... Maria Braunin avioliitto
Hanna Schygulla ja Rainer Werner Fassbinder. Arkistokuva tv-dokumentista Olipa kerran... Maria Braunin avioliitto.
Fassbinder ja Schygulla: ohjaaja ja hänen näyttelijänsä. Hanna Schygulla ja Rainer Werner Fassbinder. Arkistokuva tv-dokumentista Olipa kerran... Maria Braunin avioliitto. Hanna Schygulla,Rainer Werner Fassbinder,Olipa kerran...,Teemalauantai,Saksalainen elokuva,Olipa kerran... Maria Braunin avioliitto

Lisäksi vain Areenassa 1.10. alkaen:

Viimeinen mies (Der letzte Mann, Saksa 1924)
Viimeinen mies muistetaan erityisesti näyttelijä Emil Janningsin huikeasta pääosaroolista. Friedrich Wilhelm Murnaun ohjaama elokuva tarkastelee yhteiskunnallista putoamista – aihe josta Weimarin tasavallassa tehtiin useampia teoksia. Janningsin esittämä portieeri on erittäin ylpeä asemastaan ja kultaisista kaluunoistaan loistohotellin edustalla. Kohtalon julman oikun takia hänet alennetaan hotellin miestenhuoneen hoitajaksi.

Asfaltti (Asphalt, Saksa 1929)
Joe Mayn ohjaama aistillinen, psykologinen melodraama Berliinin alamaailmasta on viimeisiä Weimarin tasavallan mykkiä elokuvia ja eräänlainen aikakauden yhteenveto. Elokuvan visuaalinen tyyli on häikäisevä. Betty Amann esittää hienostunutta koruvarasta, joka rakastuu hänet pidättäneeseen poliisiin. Poliisia esittää Gustav Fröhlich.

Emil Jannings on hotellin portieeri F.W. Murnaun elokuvassa Viimeinen mies (1924).
Viimeinen mies: Emil Jannings. Emil Jannings on hotellin portieeri F.W. Murnaun elokuvassa Viimeinen mies (1924). F. W. Murnau,Saksalainen elokuva,mykkäelokuvat,Emil Jannings,Viimeinen mies
Betty Amann on hienostunut jalokivivaras elokuvassa Asfaltti (1929).
Asfaltti: Betty Amann. Betty Amann on hienostunut jalokivivaras elokuvassa Asfaltti (1929). Saksalainen elokuva,mykkäelokuvat,Asphalt,Joe May,Betty Amann

Teema jatkuu...

Saksan 1900-luvun historiaa käsitellään myös Edgar Reitzin suursarjassa Kotiseutu, jota esitetään Teemalla arki-iltapäivisin viiden jakson viikkotahdilla.
Saksalaista elokuvaa on luvassa lisää vielä joulukuussa: Teemalauantaissa nähdään muun muassa F.W. Murnaun Nosferatu, Wim Wendersin Berliinin taivaan alla ja sen harvoin nähty jatko-osa Niin kaukana, niin lähellä sekä erikoisuutena saksaa puhuva Anneli Sauli 1960-luvun saksalaistrillereissä.

Nosferatu. Kuvakaappaus dokumenttielokuvasta Caligarista Hitleriin.
Nosferatu: Max Schreck. Nosferatu. Kuvakaappaus dokumenttielokuvasta Caligarista Hitleriin. Teemalauantai,nosferatu

Saksalaisen elokuvan lokakuu Teemalla 1.–28.10.
Saksa-teemaan liittyviä elokuvia kolmessa sunnuntaimatineassa 1.–15.10., keskiviikon Kinossa 11.10., Kino Klassikossa 12.10. ja kolmessa Teemalauantaissa 14.–28.10.
Ohjelmat ovat Areenassa 30–60 vuorokautta, paitsi Muuttolintu, joka on katsottavissa vain suoratoistona.


Hitlerin Hollywood: traileri (saksaksi)

Artikkeliin on 18.9.2017 lisätty Areena-julkaisut Viimeinen mies ja Asfaltti. Areena-linkkejä lisätty 3.10.2017.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa