Kehovihaa vastaan taisteleva Vaakakapina kysyi omissa yhteisöissään ylipainoisten ihmisten lääkärikokemuksista. Vastaukset eivät olleet mukavaa luettavaa.
10 % terveydenhuollon ammattilaisen pakeilla käyneistä vastaajista kokee saaneensa konkreettisia työkaluja painonhallintaan.
65 % vastaajista kuvailee hoitokäynnin tulosten olleen plus-miinus-nolla eli yhtä tyhjän kanssa.
25 % lähti vastaanotolta entistäkin hämmentyneempänä.
Näistä havainnoista nousee Vaakakapinan halu selvitellä #terveydenhuoltomysteeriä. Miksi lihava ei saa toimivaa apua?
On tärkeää, että hoitava ammattilainen ymmärtää miten vaikeaa painonpudotus voi olla.
Asiakkaan sisällä myllertää terveydenhoitajan kehottaessa: "Kun tekee mieli herkkuja, lähde vaikka sauvakävelylle."
Tässä ohjeessa on mieltä vain, jos satut olemaan himoliikkuja, jonka endorfiinit alkavat ryöpytä pelkästä pururadan ajattelemisesta.
Lannistava lautasmalli
Asiakas saattaa olla ammattilaisen näkökulmasta “helppo”, kun hän istuu nöyränä piinapenkissä ja kuuntelee kiltisti litaniat.
Asiakkaan sisällä kuitenkin myllertää häpeä ja kiukku, kun ikihoikka terveydenhoitaja muistuttelee, että parsakaalissa on vähemmän kaloreita kuin jäätelössä.
Ylipainoiselle voi olla todella lannistava kokemus, kun homma viedään aina läpi samaa rataa.
Näytetään lautasmallia ja neuvotaan syömään porkkanoita kun tekee mieli napostella.
“Vaihda punainen maito rasvattomaan” - ilman että kysyttiin mitä juon. Oletettiin vain."
Joskus oikein näkee ettei normaalipainoinen ammattilainen, jolle syöminen on luultavasti aina ollut melko mutkatonta ja itsestään sujuvaa, edes käsitä ongelman ydintä.
Jos asiakas uskaltaa kysyä mitä tehdä tunnesyömiselle tai kertoa että käveleminen on hänen mielestään tylsää, ei jatkoapua heru.
"Olen saanut kaloritaulukkoja ja ruokaympyröitä, mutta en yhtään syömisen psykologiaan liittyviä ohjeita, vaikka olen itse alusta asti tiennyt, että ongelma on tunnepuolella. Kerroin ravintoterapeutille, että syön tunteisiini. Hän vastasi, ettei ole psykologi eikä osaa auttaa. Laihdutukseen erikoistunut sairaanhoitaja sanoi samaa, hän osasi kalorit, mutta ei mitään psyykkiseen ongelmaan vivahtavaakaan."
Ylimalkaisia ohjeita
Epämääräiset tai suorastaan huonot ohjeet ovat tuttuja monille ylipainoisille.
Vaakakapinan kyselyyn tuli pitkä lista saatuja neuvoja, joista ei tiedä pitäisikö niille itkeä vai nauraa. Tässä muutama esimerkki.
- Laita jääkaapin oveen lukko!
- Jää yksi pysäkki aikaisemmin pois bussista!
- Syö rahkaa!
- Älä käytä joustavia vaatteita, niin kilot eivät pääse kertymään huomaamatta!
- Nyt vaan reippaasti liikkumaan!
- Ota lasi vettä kun tekee mieli herkkuja!
- Ei muuta ku laihdutat. Eihän se vaikeaa ole.
- Ota itseäsi nis…
"Lääkärit ovat sanoneet, että painoa pitäisi saada pois. Piste. Vau. Kukaan ei olekaan sanonut tuosta aikaisemmin. Painankin nyt tätä "laihdu"-nappulaa ja kohta ongelma on hoidettu."
Pahimmassa tapauksessa käynti lääkärissä laukaisee ahmimiskohtauksen. Näin kävi Vaakakapinan kyselyyn vastanneelle, jota lääkäri kohteli halveksien, kun hän kävi vastaanotolla päänsäryn vuoksi. Taustalla on pitkä kiusaamishistoria ja masennus.
"Jos minulle läsäytetään päin näköä että olet lihava, se saa minussa masennuksen oireet liikkeelle ja menen sinne kauppaan ja hamstraan makeaa, painun kotiin ja ahdan ne itseeni. Tämän jälkeen olen vielä masentuneempi."
Painoon puuttuminen voi olla haitallista
Kun nivelrikkoinen saa liikuntaohjeita, joita ei pysty noudattamaan tai entinen anorektikko ylimalkaisen neuvon “syö vähemmän”, ollaan jo lähellä hoitovirhettä.
Ylimalkaiset ohjeistusautomaatit aiheuttavat jopa vaaratilanteita.
Esimerkiksi istumatyötä tekevä, vaihdevuosi-ikäinen, masentunut ja kilpirauhasongelmainen naisasiakas ei tarvitse yleisohjeita vaan juuri hänelle ja hänen tilanteeseensa sopivaa täsmäopastusta.
"Tyttäreni tulehtunut varpaankynsi jäi hoitamatta, koska syömishäiriöstä hitaasti toipuva nuori nainen on nyt ylipainoinen. Tämä johti siihen, että tulehdus levisi varpaasta toiseen ja lopulta useita varpaankynsiä jouduttiin poistamaan kokonaan. Vaikka 27-vuotiaan tyttäreni tiedoissa lukee, että hänellä on vakava masennus ja usean vuoden oksentamisesta (epätyypillinen syömishäiriö) johtuvia sydän- yms. ongelmia, lääkärit toistuvasti moittivat häntä ylipainosta ja syyttävät kaikkia vaivoja siitä. Täysin vastuutonta."
Ymmärretäänkö elämän kuormittavuus?
Suuret itsetunto-ongelmat ja kuormittava arki ovat sen luokan taustavaikuttajia, että siinä eivät kepoiset ohjeet auta.
Miten laihtua stressi- ja lohtusyöjänä, kun on kuormittava elämä?
"Sanotaan aina vain samoja asioita. Käy lenkillä. Syö terveellisesti. Tiedän kyllä, en ole idiootti. Mutta pienen lapsen kanssa voimavarat olivat niin lopussa että en kertakaikkiaan jaksanut. Alunperin puhe oli ollut siis henkisestä jaksamisestani. Kunnes se sitten kääntyi taas painonhallintaan ja liikuntaan..."
Liian moni potilas lähtee vastaanotolta pala kurkussa: “Mitä äsken oikein tapahtui?!?”
On syyllistetty ja epäonnistunut olo, mutta polku edessä on yhtä epäselvä sotku kuin ennen käyntiä.
"Sun ois hyvä saada 20 kiloa painoa puotettua". Tää oli vieläpä kuntoutuslääkäri ammatillisessa kuntoutuksessa, ja olin työkyvytön masennuksen yms. mielenterveysongelmien takia. Koin tuon vittuiluna.
Ällöttääkö lihava ammattilaista?
Ammattilaisen on suhtauduttava asiakkaisiin ammattimaisesti. Ylipainoinen asiakas saattaa kuitenkin herättää kielteisiä tunteita, kuten ärtymystä ja turhautumista, jopa inhoa.
Kielteiset tunteet ovat hoitoalalla tabu.
Terveydenhoitajien kanssa on ollut joskus ikäviä kohtaamisia, samoin ravitsemusterapeutin. On vähättelyä, alentuvaa asennetta ja sääliä. Pahin on ollut ravitsemusterapeutti, joka hädin tuskin pystyi peittelemään inhoaan.
Eräässä kyselyyn tulleessa vastaanottotilanteen kuvauksessa tunnelma oli epämääräinen ja häpeällinen.
Lääkäri punnitsi asiakkaan, laski painoindeksin, kirjoitti tiedon paperilapulle ja ojensi asiakkalle - sanomatta sanaakaan.
Muistiin painui hetken mykkyys ja asiakas tunsi lääkärin vaivautuneisuuden nahoissaan.
Monissa vastauksissa viitataan ilmeisiin ja muuhun piiloviestintään töksäyttelyn lisäksi.
"Olen saanut suorastaan vihamielistä kohtelua muutamalta lääkäriltä, joista on näkynyt hyvin selvästi inho ylipainoista potilasta kohtaan. Esim. fysiatri, jonka vastaanotolla olin kuulemassa selän magneettikuvan tuloksia, esitteli minulle tarkasti ja pitkään kuvassa näkyvän ihon alaisen rasvan. Lopuksi hän lyhyesti totesi, että oli siellä selässä jotain löydöksiäkin. "
Painonhallintaansa apua kaipaava viivyttelee lääkäriin menoa viimeiseen asti, koska "pitää aina pelätä millainen vastaanotto siellä on."
"Luulisi lääkärin ymmärtävän, että ylipainon taustalla on monenlaisia syitä ja että harva haluaa olla ylipainoinen. Joskus on tehnyt mieli sanoa lääkärille, että olen nyt kaiken kokemani jälkeen kuitenkin vielä hengissä, järjissäni, työelämässä jne., vaikkakin ylipainoisena. Että ylipaino on itsestänikin todella ällöttävää, mutta asian korjaamiseen ei riitä lääkärin ylimielinen/vihamielinen kommentti että painoa on pudotettava. Välillä olen viivyttänyt lääkäriin menoa viimeiseen asti, kun lääkärille meno on aina stressin aihe."
Hyvä tarkoitus, mutta huono kokemus
Vaakakapinan kyselyssä sai antaa yleisarvosanan terveydenhuollon ammattilaisten antamasta tuesta painonhallinnassa.
Lähes joka viides vastaajista antoi nelosen.
Alle seiskan antoi 70 % vastaajista.
Moni ylipainoinen kokee, että hänen ongelmansa ei ole tiedon puutteessa vaan voimattomuudessa. Laihdutusyrityksiä voi olla takana kymmeniä.
Enää ei jaksa, vaikka motivaatiokin olisi vahva.
"Oli vaikeaa saada lääkäri ymmärtämään, että haluan laihtua, mutta en kykene. Itsellekin on vaikeaa hyväksyä sitä, ettei ole tahdonvoimaa noudattaa hyväksi havaittuja ohjeita."
Suurin osa ammattilaisista tarkoittaa varmasti hyvää. Heidät on koulutettu puuttumaan ylipainoon ja jakamaan tietoa.
He kokevat edistävänsä terveitä elämäntapoja.
Vastaanotolla kuitenkin tapahtuu jotakin kummallista. Hyvä tarkoitus ei johda toivottuihin tuloksiin.
Ammattilaisten keinot ja asiakkaiden tarpeet eivät kohtaa.
Vaakakapina haluaa ravistella nykyisiä käytäntöjä. Miten asiakkaiden kokemuksia voisi parantaa?
Kutsumme kaikki eri tahot yhdessä ratkaisemaan tätä #terveydenhuoltomysteeriä.
Mikä #terveydenhuoltomysteeri?
Monilla ylipainoisilla on kielteisiä kokemuksia terveydenhuollosta, koska he kokevat…
- että tulevat nähdyiksi vain kokonsa kautta
- että saavat riittämätöntä apua painonhallintaan
- että useimpien heidän vaivojensa syyksi oletetaan ylipaino
- että saavat huonompaa kohtelua kuin muut
Tämä aiheuttaa lisää syyllisyyden ja huonommuuden tunteita, mikä saattaa johtaa jopa lääkärikäyntien välttelyyn, jolloin sairaudet jäävät hoitamatta.
Samanaikaisesti terveydenhuoltohenkilökunnan täytyy puuttua ylipainoon, koska se tutkitusti linkittyy moniin sairauksiin. Heidän hyvä tarkoituksensa on auttaa asiakasta tervehtymään.
On mysteeri, miksi terveydenhuollon ja asiakkaan näkökulmat eivät kohtaa. Miten tilannetta voisi parantaa?
Vaakakapina haastaa kaikki tahot yhdessä ratkaisemaan #terveydenhuoltomysteeriä.
Artikkeli perustuu Vaakakapinan kesäiseen kyselyyn, jossa kartoitettiin ylipainoisten kokemuksia terveydenhuollon asiakkaina.
Artikkelin kommentointi alla auki päivisin