Hyppää pääsisältöön

Veli teki itsemurhan – Nannan mieli särkyi

Nannan veli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Itsemurhayrityksen, mielisairaalan ja rankan kamppailun jälkeen hän pyristeli takaisin pinnalle.

Ville oli Nannan pikkuveli - hauska, herkkä ja ihanan hölmö. Ville yritti itsemurhaa ja haki apua, mutta hoitopaikat olivat täynnä. Hänet passitettiin kotiin ja käskettiin lupaamaan, ettei tapa itseään ennen seuraavaa sairaalakäyntiä. Ville ei totellut.

Nannan mieli särkyi veljensä kuolemasta. Hän päätti elää kesän ja masentua syksyllä. Hän taisteli surun pois kerta toisensa jälkeen, kunnes tapahtunut oli kohdattava.

- Ahdistus tuli täysin yllättäen kaupungilla ja menin paniikkiin. Suhasin rullaportaita edestakaisin, yritin saada aikaa kiinni, yritin saada itseni kiinni. Yritin tajuta, mitä tapahtuu, kuka olen, mihin olen menossa. Kun mikään ei auttanut, aloin napsia pillereitä ja viinaa.

Sillä kertaa Nanna selvisi, mutta kuolema veti puoleensa ja sitä oli vaikea vastustaa.

Koin olevani enemmän kuollut kuin elävä. Ville kulki mukanani. Yhtenä päivänä makasin lattialla. Olin risteyksessä. Kuolema tuolla, näen Villen. Ei huono vaihtoehto. Tai elämä tuolla ja jos selviän, niin olen väkisinkin vahva.
― Nanna

Nanna totesi, että jos aikoo elää, niin ei voi olla liian lähellä kuolemaa. Siitä alkoi nousu ja pikkuhiljaa Nannan elämään alkoi tulla hyviä asioita. Nyt ystävät toivovat Nannan elämään uutta väriä. Apuun kutsutaan Tuhkimotarinoiden stylisti Outi Broux. Ohjaus Mape Morottaja.

Tuhkimotarinoita-sarja

Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä
Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä Kuva: Yle/ Mape Morottaja Tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoita-sarjassa kriisin kohdanneet kertovat rohkeasti elämänsä kipeimmästä hetkestä. Miten selviytyä lapsen kuolemasta, julmasta vanhemmasta, veljen itsemurhasta, häpeästä, musertavasta surusta? Kriisin aiheuttaman sisäisen muutoksen jälkeen he haluavat nyt löytää myös oman ulkoisen vahvuutensa ja saada lisää itsevarmuutta. Stylisti Outi Broux matkaa eri puolille Suomea kuulemaan näiden rohkeiden ihmisten tarinoita. Hän auttaa jokaisessa jaksossa yhtä kerrallaan löytämään oman ulkoisen ja sisäisen tasapainonsa. Sarjan on ohjannut Mape Morottaja.

  • "Mun piti vaan hyväksyä se, että mulla ei ole äitiä"

    Kukaan ei tiennyt, minne Tiinan äiti lähti.

    Äidittömyys jättää jäljen, joka ei lähde koskaan pois. Terapiassa Tiina oivalsi viimein, että vaikka hän kuinka toivoo, hän ei tule koskaan saamaan kaipaamaansa äitiä. Hänen oli päästettävä irti menneisyydestä ja alettava rakentaa omaa elämäänsä. Nykyään Tiina ei ole äitiinsä missään yhteydessä.

  • Yksinhuoltajaäiti joutui jääkiekon kalleuden vuoksi velkakierteeseen, mutta nyt veljekset loistavat - Joonas jopa MM-joukkueessa

    Rahat ei riitä, velat painaa ja elämänilo katoaa.

    "Minulla oli neljä työtä ja velkaakin 10 000 euroa. Joskus ei ollut ruokaakaan kaapissa, mutta kaikista tärkeintä minulle oli, että pojat saavat jatkaa jääkiekkoa! Joku voi sanoa, että oliko pakko tai että turhaa valittamista, mutta halusin, että heillä säilyy edes yksi asia elämässä avioeromme jälkeen. Pojat menettivät eron myötä kodin, kaverit, kielen ja jopa kotimaansa. Minulle oli tärkeää, että he saivat jatkaa jotain, mikä oli heille rakasta", Minna kertoo.