Hyppää pääsisältöön

Veli teki itsemurhan – Nannan mieli särkyi

Nannan veli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Itsemurhayrityksen, mielisairaalan ja rankan kamppailun jälkeen hän pyristeli takaisin pinnalle.

Ville oli Nannan pikkuveli - hauska, herkkä ja ihanan hölmö. Ville yritti itsemurhaa ja haki apua, mutta hoitopaikat olivat täynnä. Hänet passitettiin kotiin ja käskettiin lupaamaan, ettei tapa itseään ennen seuraavaa sairaalakäyntiä. Ville ei totellut.

Nannan mieli särkyi veljensä kuolemasta. Hän päätti elää kesän ja masentua syksyllä. Hän taisteli surun pois kerta toisensa jälkeen, kunnes tapahtunut oli kohdattava.

- Ahdistus tuli täysin yllättäen kaupungilla ja menin paniikkiin. Suhasin rullaportaita edestakaisin, yritin saada aikaa kiinni, yritin saada itseni kiinni. Yritin tajuta, mitä tapahtuu, kuka olen, mihin olen menossa. Kun mikään ei auttanut, aloin napsia pillereitä ja viinaa.

Sillä kertaa Nanna selvisi, mutta kuolema veti puoleensa ja sitä oli vaikea vastustaa.

Koin olevani enemmän kuollut kuin elävä. Ville kulki mukanani. Yhtenä päivänä makasin lattialla. Olin risteyksessä. Kuolema tuolla, näen Villen. Ei huono vaihtoehto. Tai elämä tuolla ja jos selviän, niin olen väkisinkin vahva.
― Nanna

Nanna totesi, että jos aikoo elää, niin ei voi olla liian lähellä kuolemaa. Siitä alkoi nousu ja pikkuhiljaa Nannan elämään alkoi tulla hyviä asioita. Nyt ystävät toivovat Nannan elämään uutta väriä. Apuun kutsutaan Tuhkimotarinoiden stylisti Outi Broux. Ohjaus Mape Morottaja.

Tuhkimotarinoita-sarja

Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä
Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä Kuva: Yle/ Mape Morottaja Tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoita-sarjassa kriisin kohdanneet kertovat rohkeasti elämänsä kipeimmästä hetkestä. Miten selviytyä lapsen kuolemasta, julmasta vanhemmasta, veljen itsemurhasta, häpeästä, musertavasta surusta? Kriisin aiheuttaman sisäisen muutoksen jälkeen he haluavat nyt löytää myös oman ulkoisen vahvuutensa ja saada lisää itsevarmuutta. Stylisti Outi Broux matkaa eri puolille Suomea kuulemaan näiden rohkeiden ihmisten tarinoita. Hän auttaa jokaisessa jaksossa yhtä kerrallaan löytämään oman ulkoisen ja sisäisen tasapainonsa. Sarjan on ohjannut Mape Morottaja.


Millaisia tunteita tai ajatuksia tarinat herättävät sinussa? Kommentoi, tykkää ja jaa kokemuksesi Tuhkimotarinoita-sarjan Facebook-sivulla.


 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?