Hyppää pääsisältöön

Yksi harkitsematon hyppy ja Ulla ei enää koskaan kävellyt

Jo hyppyrin nokalla Ulla tajusi, että nyt hyppy menee pahasti pieleen. Ulla oli kaverinsa kanssa ehtinyt hypätä samasta hyppyristä jo monta hyppyä, mutta keväinen aurinko ehti sulattaa hyppyrin nokkaa ja nyt Ulla oli tulossa alas ja lujaa.

-Hyppy kesti pari sekuntia, mutta siellä ilmassa aika tuntui todella pitkältä. Odotin vain, että kohta sattuu ja paljon. Rysähdin alas puhtaasti selälleni, Ulla muistelee.

Jaloista lähti tunto ja sitä myöten 15-vuotias Ulla jatkoi aktiivisen teinin elämää pyörätuolissa.

Tuhkimotarinoiden Ulla valmistujaiset
Tuhkimotarinoiden Ulla valmistujaiset Kuva: Ullan kotialbumi Tuhkimotarinoita,tuhkimotarinoiden ulla

Surkuttelu voisi olla paikallaan, mutta se on turhaa. Sen lisäksi, että Ulla on perustanut perheen, hän on opiskellut lentokoneasennusta, suunnitellut veneitä ja öljyntorjuntalaitteistoja, sotalaivojen komentosiltoja ja sairaaloiden leikkaussalien ohjauskeskuksia.

Tuhkimotarinoiden Ulla purjehtii
Tuhkimotarinoiden Ulla purjehtii Kuva: Ullan kotialbumi Tuhkimotarinoita

Hän on pujotellut Eurooppa-cupissa, kilpapurjehtinut ja lentänyt ensimmäisenä alaraajahalvaantuneena naisena varjoliitolupakirjan. Nyt Ulla ajaa kilpaa ratamoottoripyörällä ja viimeisimpänä saavutuksena hänestä tuli maailmanmestari Le Mansissa! Miten tähän päästiin? Se on aika uskomaton tarina pärjäämisestä, tahdosta ja sisusta.

Koen, että elämäni alkoi vasta, kun päädyin pyörätuoliin.― Ulla
Tuhkimotarinoiden Ulla töissä lähäri
Tuhkimotarinoiden Ulla töissä lähäri Kuva: Yle/ Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita
Ulla toissa korkkarit lähäri
Ulla toissa korkkarit lähäri Kuva: Yle/ Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita

Varikolla Ulla on yksi jätkistä, töissä kotelohameeseen pukeutuva virkanainen. Vaatekaapista löytyy kymmenittäin uskomattoman korkeita korkoja, joita hän pitää päivittäin - eikä ole kävellyt niillä askeltakaan. Ullan sisko Ansku haluaisi sisarensa löytävän oman helpon, mutta naisellisen tyylinsä ja pyytää Tuhkimotarinoiden stylisti Outi Brouxia avuksi. Miten Ulla suhtautuu Outin ja paralympiamitalisti Henry Mannin yllätykseen? Ohjaus Mape Morottaja.

Tuhkimotarinoita-sarja

Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä
Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä Kuva: Yle/ Mape Morottaja Tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoita-sarjassa kriisin kohdanneet kertovat rohkeasti elämänsä kipeimmästä hetkestä. Miten selviytyä lapsen kuolemasta, julmasta vanhemmasta, veljen itsemurhasta, häpeästä, musertavasta surusta? Kriisin aiheuttaman sisäisen muutoksen jälkeen he haluavat nyt löytää myös oman ulkoisen vahvuutensa ja saada lisää itsevarmuutta. Stylisti Outi Broux matkaa eri puolille Suomea kuulemaan näiden rohkeiden ihmisten tarinoita. Hän auttaa jokaisessa jaksossa yhtä kerrallaan löytämään oman ulkoisen ja sisäisen tasapainonsa. Sarjan on ohjannut Mape Morottaja.


Millaisia tunteita tai ajatuksia tarinat herättävät sinussa? Kommentoi, tykkää ja jaa kokemuksesi Tuhkimotarinoita-sarjan Facebook-sivulla.


 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?