Hyppää pääsisältöön

Sadan vuoden talo – Näin rakennetaan kestävä koti!

Uusi sarja seuraa omakotitalon rakentamista. Talon on tarkoitus kestää ainakin seuraavat sata vuotta.
Rakennusporukka teki sadan vuoden talossa valtavan työn. Uusi sarja seuraa omakotitalon rakentamista. Talon on tarkoitus kestää ainakin seuraavat sata vuotta. Kuva: Filmaattiset yle tv1

TV1 maanantaista perjantaihin 30.7. - 10.8.2018 klo 18.30 - 19.00, uusinta seuraavana arkipäivänä klo 9.30
Katsottavissa Areenassa

Tamperelaisen Juha-Pekka Ristmeren vanhemmat rakensivat 1960-luvulla Poriin omin voimin omakotitalon, joka kesti hädin tuskin 50 vuotta. Rakennusvirheiden vuoksi kosteus pääsi rakenteisiin ja home turmeli talon. Talo oli lopulta purettava. Samalla kun Ristmeren vanhempien elämäntyö revittiin maan tasalle, alkoi uuden suunnittelu.

Vanhempiensa puolesta sisuuntunut Ristmeri päätti rakentaa puretun paikalle talon, jonka tuli kestää tuplasti eli vähintään sata vuotta. Sellaista taloa Ristmeri ei saanut yhdestäkään talotehtaasta. Se piti suunnitella ja rakentaa varta vasten tyhjälle tontille.

Ykkönen uusii kymmenosaisen sarjan Sadan vuoden talo, joka seuraa kestävän omakotitalon rakentamista.

Ammattilaiset ja ummikko

Kun rakennetaan omakotitalo, jonka on määrä kestää seuraavat sata vuotta, on tehtävä haasteellinen. Kun talon tulisi lisäksi olla terveellinen, muunneltava, moderni ja tulevaisuuden normit täyttävä, on työ entistä vaikeampaa. Ja kun talon rakennuttaja ei ymmärrä rakentamisesta juuri mitään, on hanke jo lähes mahdoton.

Tehtävään tarvittiin puurakentamiseen erikoistunut arkkitehti, yli 40 vuotta alalla työtä tehnyt timpuri, valtavan riskin ottanut rakennuttaja ja liuta eri alojen ammattilaisia. Tällä kokoonpanolla alkoi puolitoista vuotta kestänyt uurastus, joka on tallennettu iloineen, suruineen, onnistumisineen, vastoinkäymisineen ja vahinkoineen.

Uusi sarja seuraa omakotitalon rakentamista. Talon on tarkoitus kestää ainakin seuraavat sata vuotta.
Uusi sarja seuraa omakotitalon rakentamista. Talon on tarkoitus kestää ainakin seuraavat sata vuotta. yle tv1
Uusi sarja seuraa omakotitalon rakentamista. Talon on tarkoitus kestää ainakin seuraavat sata vuotta.
Uusi sarja seuraa omakotitalon rakentamista. Talon on tarkoitus kestää ainakin seuraavat sata vuotta. yle tv1
Uusi sarja seuraa omakotitalon rakentamista. Talon on tarkoitus kestää ainakin seuraavat sata vuotta.
Uusi sarja seuraa omakotitalon rakentamista. Talon on tarkoitus kestää ainakin seuraavat sata vuotta. yle tv1
Uusi sarja seuraa omakotitalon rakentamista. Talon on tarkoitus kestää ainakin seuraavat sata vuotta.
Uusi sarja seuraa omakotitalon rakentamista. Talon on tarkoitus kestää ainakin seuraavat sata vuotta. yle tv1
Uusi sarja seuraa omakotitalon rakentamista. Talon on tarkoitus kestää ainakin seuraavat sata vuotta.
Uusi sarja seuraa omakotitalon rakentamista. Talon on tarkoitus kestää ainakin seuraavat sata vuotta. yle tv1

Arkkitehdin Ristmeri pestasi Raumalta. Päätimpuri piti hakea paljon kauempaa. Tehtävään pestattiin 70-luvulla Porista Ruotsiin rakennustöihin lähtenyt Esa ”Dale” Dahl. Dale pyysi avukseen sisarenpoikansa Erik Dahlin ja lähes 50 vuotta tuntemansa Mäkisen Jampan.

Kun tähän porukkaan istutettiin muut eri alojen ammattilaiset ja ummikkona rakennuttajan työhön alkanut Ristmeri, oli keitos valmis. Varsinkin kun hämmentäjänä toimi kaikesta kaiken tietävä Dale.

Luovaa hulluutta ja arkkitehtuuria

Lopputuloksena on Sadan vuoden talo, joka seisoo Porissa maamerkkinä innostuksesta, haaveista ja luovasta hulluudesta. Ja nykyaikaisesta arkkitehtuurista.

Poikkeuksellisen muotoinen talo kätkee sisäänsä työporukan valtavan työn lisäksi väkevät tarinoinnit, tunaroinnit, taidonnäytteet ja väittelyt. Ja tapaturmat. Sarja on rehellinen kuvaus työyhteisön uurastuksesta ja tulossa kaiken kansan katsottavaksi riitoineen päivineen.

Tuotanto: Filmaattiset Oy, 2017. Dokumenttisarja on esitetty edellisen kerran Ykkösellä 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.