Hyppää pääsisältöön

Aarnion tietovuodot hovioikeuden käsittelyssä

Jari Aarnio.
Jari Aarnio on viestitellyt vilkkaasti toimittajien kanssa. Jari Aarnio. Kuva: Kuva: Milla Vahtila / Yle Jari Aarnio

Helsingin hovioikeudessa käsitellään tällä viikolla tapaus Aarnion sivuhaaroja, joissa Jari Aarnion epäillään vuotaneen salassa pidettäviä tietoja muun muassa eräälle asianajajalle ja joillekin toimittajille.

Hovikäsittelyn pohjana ovat Helsingin käräjäoikeuden 29.12.2016 tekemät päätökset.

Käräjäoikeuden mukaan Aarnio oli paljastanut asianajaja Paul Perovuolle eräässä huumausainerikoksessa toimineen peitepoliisin ja poliisin tietolähteen eli vasikan henkilöllisyydet. Huumerikos tapahtui vuonna 2006. Perovuo toimi rikoksesta epäillyn puolustajana asiassa, jossa peitepoliisi ja tietolähde olivat toimineet.

Käräjäoikeus katsoi lisäksi Aarnion ja hänen alaisensa, rikosylikonstaapeli Mikael Runebergin syyllistyneen virkarikoksiin ns. Mika Salon tapauksessa. Aarnio oli laittanut Runebergin etsimään poliisin salaisesta Epri -rekisteristä tietoja entisestä formula-ajaja Salosta. Tämän jälkeen tiedot oli vuodettu Suomen kuvalehden ja MTV:n toimituksiin.

Hovissa ei sen sijaan käsitellä niin sanottua Putin-vuotoa, koska se ei koskaan edennyt edes käräjäsaliin. Jari Aarniota vastaan ei nostettu syytettä, että hän olisi vuotanut medialle tiedon keskusrikospoliisin tekemästä Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimen merkitsemisestä Epri-rekisteriin.

Päivää ennen käräjäoikeuden tuomiota Helsingin kihlakunnansyyttäjä nimittäin päätti, että Putin-vuodon esitutkintaa ei ollut syytä jatkaa. Syyttäjän mukaan näyttö ei riittänyt syytteen nostoon.

MTV:llä ja Aarniolla
hyvin tiiviit suhteet

Esitutkinnan päättyminen merkitsi sitä, että myös Putin-vuodon esitutkintamateriaali tuli julkiseksi.

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että MTV:n rikostoimittajalla ja Jari Aarniolla on ollut poikkeuksellisen paljon asiaa toisilleen aikana, jolloin toimittajan uutisoima Putinin nimi on ollut poliisin salaisessa rekisterissä. Vajaassa vuodessa puheluita ja tekstiviestejä kertyi yli 400.

Putinin Epri-merkintää koskevista lokitiedoista ilmenee, että eräät Aarnion alaiset ovat hakeneet kyseistä tietoa salaisesta rekisteristä. Lisäksi eräät Aarnion alaiset olivat käyneet lukemassa muistion keskusrikospoliisissa pidetystä palaverista, jossa asiaa oli käsitelty.

Esitutkinnassa oli ilmennyt syitä epäillä, että mahdollisesti Aarnio on paljastanut Eprissä olleita tietoja kahdelle toimittajalle.

Putin-vuodon esitutkinnassa selvisi niin ikään, että Aarnio oli 18.4.2013 käynyt tekstiviestikeskustelua Kuopion huumepoliisin rikosylikonstaapelin kanssa. Keskustelussa oli sivuttu niin sanottua poliisin analyysirekisteriä. Samana iltana MTV uutisoi analyysirekisteristä samoja tietoja, mitä Aarnio oli kysellyt kuopiolaispoliisilta.

Asiakokonaisuudessa tehtiin Yhdysvaltoihin oikeusapupyyntö, jossa yritettiin selvittää miten Eprissä niin ikään olleen entisen formula-ajaja Mika Salon nimi oli vuotanut julkisuuteen. Tarkastelussa oli sähköpostiosoite, jota epäiltiin Aarnion käyttämäksi.

Oikeusapuvastaus ei tuottanut tulosta, ja esitutkinnassa ei selvinnyt, miten Saloa koskeva rekisteritieto oli kulkeutunut MTV:n rikostoimittajalle.

Yhdysvalloissa kävi ilmi, että tiedot kyseisestä sähköpostista oli tuhottu neljä tuntia sen jälkeen, kun Jari Aarnio otettiin kiinni.

Aiheesta lisää:
Putingate 27.5.2013
Aarnion veljeskunta 9.6.2014
Tynnyrimiehen tunnustus 3.11.2014
Aarnion pesän jakajat 8.5.2017

Muokattu 21.9.2017: lisätty linkit jutun loppuun. MK