Hyppää pääsisältöön

Baritoni Samuli Takkula: "Toivon että minusta tulee isona oopperalaulaja."

Baritoni Samuli Takkula on jo valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikiosastolta. Oopperalaulajan ammatti on kuitenkin vielä tavoitteena tällä kolmen lapsen isällä, jonka vaimo on myös kanttori sekä laulupedagogi.

Kuka?
Olen Samuli Takkula ja olen syntynyt Tampereella 1983. Olen äänialaltani baritoni.

Olen ammatiltani kanttori ja olen valmistunut Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta. Lisäksi olen valmistunut pianopedagogiksi Turun ammattikorkeakoulusta.

Laulua olen opiskellut Helsingissä Metropolia-ammattikorkeakoulussa ja tällä hetkellä Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa.

Olen myös kolmen lapsen isä ja vaimoni on kanttori sekä laulupedagogi.

Onko perheessäsi muusikoita tai musiikin harrastajia?
Perheessäni ei ole ammattimuusikoita joskin isäni on harrastanut musiikkia ja opiskellut nuoruudessaan hetken aikaa myös klassista laulua. Suvussamme on tosin joitakin ammattimuusikoita.

Samuli Takkula Kantapöydässä
Samuli Takkula eläytyy Falstaffiksi Kantapöydässä. Jari Hiekkapelto tukee pianon ääressä. Samuli Takkula Kantapöydässä Kuva: Tiina-Maija Lehtonen Samuli Takkula

Mistä?
Olen viettänyt suurimman osan elämästäni Turussa ja Turun seudulla sekä Helsingissä

Olen asunut eri puolilla Suomea. Lapsuuden aikana asuimme Tampereella, Turun ja Oulun seuduilla, Rovaniemellä, Posiolla ja uudelleen Turun seudulla.

Aikuisena olen asunut Turussa, Helsingissä ja tällä hetkellä perheeni kanssa asumme Kaarinassa. Peruskoulun olen käynyt Piikkiössä ja Posiolla. Lukion suoritin niinikään Piikkiössä

Pidän kaupunkiympäristöstä erityisesti pidän Helsingistä ja sen tarjoamasta kulttuuri tarjonnasta. Lisäksi kotimme Kaarinassa tarjoaa tärkeää vastapainoa opintoihini Helsingissä.

Musiikkiopinnot?
Aloitin pianonsoiton 7-vuotiaana Turun konservatoriossa.

Pidin lapsena kovasti soittamisesta ja laulamisesta ja toki vanhempien ohjaus on ollut tärkeä tekijä siinä että aloitin musiikkiopinnot.

Vanhemmat veivät minut pääsykokeisiin, joissa ilmoitin että haluaisin soittaa vetopasuunaa tai patarumpuja. Kyseisiin soittimiin ei ollut opettajaa tarjolla joten päädyin kolmanteen vaihtoehtoon eli pianoon.

Ammattiopintoihin musiikin parissa tavallaan ajauduin, kun soittaminen rupesi kiinnostamaan yhä enemmän. Opiskelin ensin pianonsoittoa ja tämän jälkeen kirkkomusiikkia josta vähitellen laulu alkoi muodostumaan

Laulamisen lisäksi soitan pianoa ja urkuja.

Samuli Takkula Kantapöydässä
Samuli Takkula Vesa Kytöojan ja Riikka Holopaisen seurassa Kantapöydässä. Samuli Takkula Kantapöydässä Kuva: Tiina-Maija Lehtonen Samuli Takkula

Tärkeimmät opettajiasi ja oppilaitokset?
Jorma Elorinne Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolla, Kai Valtonen Metropolia ammattikorkeakoulussa sekä nykyinen opettajani Erkki Rajamäki Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa.

Häämöttääkö valmistuminen?
Viimeistelen tällä hetkellä toista musiikin maisterin tutkintoani ja valmistun näillä näkymin keväällä 2018.

Lempisäveltäjäsi?
Minulla on useita lempisäveltäjiä. Pianomusiikissa pidän kovasti Debussyn musiikista ja urkumusiikissa ehdoton suosikkini on Messiaen. Oopperamusiikissa suosikkejani ovat Verdi ja Wagner.

Lempiteoksesi?
Teoksena ehkä suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt Wagnerin Tristan ja Isolde

Ooppera ja laulumusiikki ovat varmastikin tärkeimmät musiikinlajit klassisen puolella. Lisäksi kuuntelen myös kevyttä musiikkia.

Idolisi?
En osaa nimetä yhtä varsinaista idolia. Nuorempani kuuntelin paljon Dietrich Fischer-Dieskaun lied-tulkintoja, joista innostuin hyvin paljon.

Oopperan puolella olen kuunnellut paljon vanhoja laulajia joista erityisesti Ettore Bastianini ja Leonard Warren ovat tehneet syvimmän vaikutuksen. Nuoremmista laulajista voisi mainita erityisesti Dmitri Hvrostovskyn.

Baritoni Samuli Takkula.
Samuli Takkula Kantapöydän opiskelijatreffeillä. Baritoni Samuli Takkula. Kuva: Laila Kangas / Yle Samuli Takkula

Mahtuuko elämääsi muuta kuin musiikki?
Aika perheen ja lasten kanssa antaa varmasti parhaimman vastapainon musiikinopiskelulle. Yritän käydä myös melko säännöllisesti kuntosalilla ja lisäksi tulee jonkin verran pelattua tennistä sekä koripalloa kavereiden kanssa.

Mikä sinusta tulee isona?
Toivon että minusta tulisi isona oopperalaulaja. Olen lisäksi ammatiltani kanttori ja olen virassa Salon seurakunnassa, joten siinä mielessä musiikin ulkopuolisia vaihtoehtoja ei ole oikeastaan tullut mietittyä. Toki laulun opettaminenkin voisi olla yksi vaihtoehto.

Samuli tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalon kahvilassa 20.9.2017. Videolla hän esittää yhdessä pianisti Jari Hiekkapellon kanssa Falstaffin monologin Verdin oopperasta Falstaff. Toimittajina ovat Riikka Holopainen ja Vesa Kytöoja. Ohjaus Harri Anttila.