Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Lähimaksaminen yleistyy vauhdilla – joko sinä käytät sitä?

Digitreenit artikkelin pääkuva tekstillä Lähimaksu, kuvassa pankkikortteja, joissa näkyy lähimaksutunnus
Digitreenit artikkelin pääkuva tekstillä Lähimaksu, kuvassa pankkikortteja, joissa näkyy lähimaksutunnus Kuva: Yle Digitreenit,Yle Oppiminen,pankkikortit,pankkikorttimaksu

Lähimaksaminen on kätevää: Sillä on helppo hoitaa pienetkin ostokset ilman tunnusten näpyttelyä. Lähimaksamisen suosio on kovassa kasvussa. Se sujuu maksukortin lisäksi joillakin puhelimilla.

Lähimaksaminen onnistuu siihen soveltuvilla pankkikorteilla sekä Android-kännyköillä. Ostosta tehdessä ei tarvitse näpytellä tunnuslukua, vaan pelkkä kortin tai kännykän vilauttaminen lukulaitteelle riittää.

Tässä Digitreenissä aiheena on nimenomaan lähimaksu, siis muutaman sentin välimatkaan perustuva maksaminen.

Digitreenien kuvapohjalla lähimaksamisen aalto-logo
Lähimaksukortissa on tällainen merkki. Digitreenien kuvapohjalla lähimaksamisen aalto-logo Digitreenit,Yle Oppiminen,Contactless payment,pankkikorttimaksu,NFC-teknologia
Lähimaksu-päätteen tunnus
Tästä merkistä tunnistat lähimaksupäätteen. Lähimaksu-päätteen tunnus Digitreenit,Yle Oppiminen,NFC-teknologia,Contactless payment

Lähimaksaminen maksukortilla

Tällä hetkellä lähimaksulla voi tehdä alle 25 euron ostoja ilman tunnusluvun näpyttelyä, mutta huhtikuussa 2019 yläraja nousee 50 euroon. Maksaminen nopeutuu ja kortin käyttö vähentää rahan käsittelyä myyntipisteissä.

Lähimaksukortit käyttävät NFC-tekniikkaa, joka on suojattua langatonta dataliikennettä.

Pankkeja edustava Finanssiala ry arvioi, että korttimaksuista jo lähes kolmannes on lähimaksuja. Vuonna 2016 osuus oli noin 15 prosenttia, joten lisäys on ollut rivakkaa.

Oman pankkisi sivuilta selviää, mistä lähimaksu veloitetaan: debit vai credit?

Lähimaksu menee pankista riippuen joko pankkitililtä (debit) tai kortin luottopuolelta (credit). Pankkien Electron-kortit veloitetaan aina pankkitililtä.

Näin maksat lähimaksun kortilla:

  • Varmista, että myyjän lukulaitteessa ja omassa kortissasi on lähimaksuominaisuus.
  • Vie kortti muutaman senttimetrin etäisyydelle maksupäätteestä. Ensimmäisellä käyttökerralla lukulaite saattaa kysyä tunnuslukuasi.
  • Maksupääte ilmoittaa, kun maksu on kirjautunut.
Pankkikortin etälukija lähietäisyydellä, käsi pitelee korttia sekä päätettä
Lähimaksuun soveltuvia maksupäätteitä on erilaisia. Pankkikortin etälukija lähietäisyydellä, käsi pitelee korttia sekä päätettä Digitreenit,Yle Oppiminen,maksaminen,pankkikorttimaksu,NFC-teknologia

Onko lähimaksu turvallista?

Lähimaksutekniikan turvallisuus puhuttaa. Lähimaksua käyttämällä vältyt siltä riskiltä, että korttisi tunnusluku urkitaan. Silti meille kaupataan kortteihin suojakoteloita, joiden mainonnassa korostetaan lähimaksukortin riskejä.

Finanssialan riita-asioita käsittelevä Fine (Vakuutus- ja rahoitusneuvonta) ei ole saanut käsiteltäväkseen yhtään lähimaksamiseen liittyvää riitatapausta. Myöskään Finanssiala ry:n tietoon ole tullut yhtään tapausta, jossa petos olisi tehty lähimaksuominaisuutta käyttäen.

Todennäköisin riski on se, että lähimaksukortti päätyy varkaalle, joka voi maksaa sillä alle 25 euron ostoja. Loputtomiin ostoksia ei voi tehdä: Maksupäätteet vaativat myös lähimaksuissa aika ajoin näppäilemään tunnusluvun.

Tärkeintä on sulkea kortti heti, kun huomaa sen kadonneen. Sulkemisen jälkeen tehdyt ostot eivät ole kortinhaltijan vastuulla.

Lähimaksu kännykällä

Myös puhelinta voi käyttää lähimaksamisessa. Android-puhelimilla lähimaksaminen onnnistuu sovellusten avulla. Niitä ovat muun muassa Osuuspankin Pivo, Danske Bankin MobilePay ja Nordea Pay.

Apple pay toimii Applen laitteilla ja tällä hetkellä Suomessa ainoastaan Nordean ja ST1 -korteilla.

Sovellukselle annetaan tiedot kortista tai tilistä, josta maksut laskutetaan.

Sovelluksilla pystyy maksamaan isompiakin ostoksia, mutta maksupäätteet voivat rajoittaa summan 25 euroon.

Danske Bankin MobilePay-sovellus käyttää bluetooth-yhteyttä, joten sillä maksaminen onnnistuu myös iPhone- ja Windows -kännyköillä. MobilePay-maksaminen vaatii kuitenkin erilliset maksupäätteet, joten sillä lähimaksaminen ei onnistu kaikkialla.

Vanha mekaaninen kassakone Etualalla yleinen maksupääte, jossa lähimaksuominaisuus. Takana näkyy kassan näyttöruutu ja ruokatiskiä
Kassat muuttuvat tekniikan mukana.

Näin maksat lähimaksun puhelimella:

  • Lataa sovellus Play-kaupasta, App Storesta tai Microsoft-kaupasta.
  • Varmista, että puhelimessa on NFC-maksaminen päällä: Asetukset > Yhteydet > NFC ja maksu (katso kuvat alla).
  • Vie kännykkä lähelle maksupäätettä.
  • Puhelin ja lukulaite ilmoittavat, kun maksu on valmis.
Digitreenien artikkelikuvassa Android Asetukset ja nuoli osoittamassa kohtaa Yhteydet
Valitse ensin Asetuksista kohta Yhteydet. Digitreenien artikkelikuvassa Android Asetukset ja nuoli osoittamassa kohtaa Yhteydet Digitreenit,Yle Oppiminen,pankkikorttimaksu,Near Field Communication,NFC-teknologia
Android-valikko, jossa nuoli osoittaa kohtaa NFC ja maksu täppää päälle
Täppää sitten päälle NFC ja maksu. Android-valikko, jossa nuoli osoittaa kohtaa NFC ja maksu täppää päälle Digitreenit,Yle Oppiminen,pankkikorttimaksu,NFC-teknologia,Near Field Communication

Pankkien sivuilta löydät myös tietoa lähimaksamisesta:
Aktia
Danske Bank
Nordea
OP
S-pankki
Säästöpankki.

Tämä Digitreeni ei kattanut kaikkia lähimaksamisen tilanteita ja tapoja. Kerro alla kommenttikentässä, miten sinä käytät lähimaksuja tai missä haluaisit käyttää niitä!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Edit: 5.4.2018 Päivitetty tieto Apple Pay -mobiilimaksamisesta. 2.11.2018 lisätty tieto lähimaksun ylärajan muutoksesta.

Digitreenit

Kommentit