Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Perehdy lähimaksamiseen maksukortilla ja puhelimella

Digitreenit artikkelin pääkuva tekstillä Lähimaksu, kuvassa pankkikortteja, joissa näkyy lähimaksutunnus
Digitreenit artikkelin pääkuva tekstillä Lähimaksu, kuvassa pankkikortteja, joissa näkyy lähimaksutunnus Kuva: Yle Digitreenit,Yle Oppiminen,pankkikortit,pankkikorttimaksu

Lähimaksaminen on kätevää: Sillä on helppo hoitaa pienetkin ostokset ilman tunnusten näpyttelyä. Lähimaksamisen suosio on kovassa kasvussa. Se sujuu maksukortin lisäksi monilla puhelimilla.

Lähimaksaminen onnistuu siihen soveltuvilla pankkikorteilla sekä monilla kännyköillä. Ostosta tehdessä ei tarvitse näpytellä tunnuslukua, vaan pelkkä kortin tai kännykän vilauttaminen lukulaitteelle riittää.

Tässä Digitreenissä aiheena on nimenomaan lähimaksu, siis muutaman sentin välimatkaan perustuva maksaminen.

Digitreenien kuvapohjalla lähimaksamisen aalto-logo
Lähimaksukortissa on tällainen merkki. Digitreenien kuvapohjalla lähimaksamisen aalto-logo Digitreenit,Yle Oppiminen,Contactless payment,pankkikorttimaksu,NFC-teknologia
Lähimaksu-päätteen tunnus
Tästä merkistä tunnistat lähimaksupäätteen. Lähimaksu-päätteen tunnus Digitreenit,Yle Oppiminen,NFC-teknologia,Contactless payment

Lähimaksaminen maksukortilla

Lähimaksulla voi maksaa enintään 50 euron ostoksia.

Lähimaksukortit käyttävät NFC-tekniikkaa, joka on suojattua langatonta dataliikennettä.

Pankkeja edustava Finanssiala arvioi, että kaikista korttitapahtumista 60-70 prosenttia on lähimaksuja. Vuonna 2019 lähimaksaminen nousi suosituimmaksi maksutavaksi kauppojen kassoilla. Vuoden 2020 koronaepidemia on nostanut lähimaksun suosiota edelleen.

Oman pankkisi sivuilta selviää, mistä lähimaksu veloitetaan: debit vai credit?

Lähimaksu menee pankista riippuen joko pankkitililtä (debit) tai kortin luottopuolelta (credit). Pankkien Electron-kortit veloitetaan aina pankkitililtä.

Näin maksat lähimaksun kortilla:

  • Varmista, että myyjän lukulaitteessa ja omassa kortissasi on lähimaksuominaisuus.
  • Vie kortti muutaman senttimetrin etäisyydelle maksupäätteestä. Ensimmäisellä käyttökerralla lukulaite saattaa kysyä tunnuslukuasi.
  • Maksupääte ilmoittaa, kun maksu on kirjautunut.
Pankkikortin etälukija lähietäisyydellä, käsi pitelee korttia sekä päätettä
Lähimaksuun soveltuvia maksupäätteitä on erilaisia. Pankkikortin etälukija lähietäisyydellä, käsi pitelee korttia sekä päätettä Digitreenit,Yle Oppiminen,maksaminen (käyttö),pankkikorttimaksu,NFC-teknologia

Onko lähimaksu turvallista?

Lähimaksutekniikan turvallisuus puhuttaa. Lähimaksua käyttämällä vältyt siltä riskiltä, että korttisi tunnusluku urkitaan. Silti meille kaupataan kortteihin suojakoteloita, joiden mainonnassa korostetaan lähimaksukortin riskejä.

Finanssialan riita-asioita käsittelevä Fine (Vakuutus- ja rahoitusneuvonta) ei ole saanut käsiteltäväkseen yhtään lähimaksamiseen liittyvää riitatapausta. Myöskään Finanssiala ry:n tietoon ole tullut yhtään tapausta, jossa petos olisi tehty lähimaksuominaisuutta käyttäen (tilanne 2017).

Todennäköisin riski on se, että lähimaksukortti päätyy varkaalle, joka voi maksaa sillä alle 50 euron ostoja. Loputtomiin ostoksia ei voi tehdä: Maksupäätteet vaativat myös lähimaksuissa aika ajoin näppäilemään tunnusluvun.

Tärkeintä on sulkea kortti heti, kun huomaa sen kadonneen. Sulkemisen jälkeen tehdyt ostot eivät ole kortinhaltijan vastuulla.

Lähimaksu kännykällä

Myös puhelinta voi käyttää lähimaksamisessa. Se onnistuu sovellusten avulla.

Sovellukselle annetaan tiedot kortista tai tilistä, josta maksut laskutetaan.

Maksusovelluksia ovat muun muassa Osuuspankin Pivo, Danske Bankin MobilePay, Nordea Wallet ja Google Pay. Google Payn lähimaksuja tukevat pankit ja kortit löytyvät Googlen sivuilta.

Apple Pay toimii Applen laitteilla. Suomalaisista pankeista korttinsa voi liittää Apple Payhin seuraavissa: Nordea, Aktia, Danske Bank ja OP (tilanne keväällä 2021). Muut Apple Payhin osallistuvat yritykset listataan Applen sivulla.

Sovelluksilla pystyy maksamaan isompiakin ostoksia, mutta maksupäätteet voivat rajoittaa summan 50 euroon.

Vanha mekaaninen kassakone Etualalla yleinen maksupääte, jossa lähimaksuominaisuus. Takana näkyy kassan näyttöruutu ja ruokatiskiä
Kassat muuttuvat tekniikan mukana.

Näin maksat lähimaksun puhelimella:

  • Lataa sovellus Play-kaupasta tai App Storesta.
  • Jos käytät MobilePayta: Varmista, että puhelimesi Bluetooth-toiminto on päällä.
  • Jos käytät muita sovelluksia: Varmista, että puhelimessa on NFC-maksaminen päällä: Asetukset > Yhteydet > NFC ja maksu (kuvat alla Samsung A5 -puhelimesta). Applen puhelimissa NFC on automaattisesti päällä iPhone 6:ssa ja sitä uudemmissa.
  • Vie kännykkä lähelle maksupäätettä.
  • Puhelin ja lukulaite ilmoittavat, kun maksu on valmis.
Digitreenien artikkelikuvassa Android Asetukset ja nuoli osoittamassa kohtaa Yhteydet
Valitse ensin Asetuksista kohta Yhteydet. Digitreenien artikkelikuvassa Android Asetukset ja nuoli osoittamassa kohtaa Yhteydet Digitreenit,Yle Oppiminen,pankkikorttimaksu,Near Field Communication,NFC-teknologia
Android-valikko, jossa nuoli osoittaa kohtaa NFC ja maksu täppää päälle
Täppää sitten päälle NFC ja maksu. Android-valikko, jossa nuoli osoittaa kohtaa NFC ja maksu täppää päälle Digitreenit,Yle Oppiminen,pankkikorttimaksu,NFC-teknologia,Near Field Communication

Pankkien sivuilta löydät myös tietoa lähimaksamisesta. Hae oman pankkisi sivuilta sanoilla lähimaksu ja / tai mobiilimaksu.

Tämä Digitreeni ei kattanut kaikkia lähimaksamisen tilanteita ja tapoja. Kerro alla kommenttikentässä, miten sinä käytät lähimaksuja tai missä haluaisit käyttää niitä!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
5.4.2018 Päivitetty tieto Apple Pay -mobiilimaksamisesta.
2.11.2018 lisätty tieto lähimaksun ylärajan muutoksesta.
1.4.19: Tieto lähimaksujen osuudesta (osuus korttimaksuista) ajan tasalle. Lisätty Apple Payn kortteihin American Express. Lisätty jutun lopun listaukseen pienemmät pankit: POP Pankki, Oma Säästöpankki, Handelsbanken ja Ålandbanken.
12.4.2019 Lisätty Google Pay maksusovelluksiin.
12.4. 2019 Poistettu maininta Mobile Payn erillisistä maksupäätteistä.
12.4. 2019 Otsikko muutettu.
23.8.19 Poistettu maininnat vanhasta ylärajasta (25 euroa). Lisätty Aktia Apple Pay-pankkeihin.
14.8.20 Lisätty uusin tieto lähimaksun suosiosta.
17.3.21: Korjattu Apple Pay -listausta. Poistettu maininta siitä, että Applen puhelimissa ei toimi NFC (toimii iPhone 6:ssa ja uudemmissa). Korvattu linkit pankkien sivuille hakuohjeella.

Digitreenit

Keskustele