Hyppää pääsisältöön

Pyhimys uupui ja oli totaalisen rikki – Vestan kanssa tehty Kynnet, kynnet -biisi on hyvä esimerkki uudesta alusta

Poptulokas Vesta tuo raikkautta Pyhimyksen Kynnet, kynnet -uutuusbiisiin. Matka kohti uutta soolomusiikkia ei ollut helppo, sillä viime vuonna räppäri kärsi työuupumuksesta.

Pyhimys Blockfesteillä. // Kuva: Katariina Salmi / YleX

Pyhimyksen elämässä on meneillään uusi luova jakso. Sen tuloksena on syntynyt paljon uutta soolomusiikkia kahden vuoden julkaisutauon jälkeen. Ensimmäinen maistiainen tulevasta kokonaisuudesta on Vestan kanssa tehty Kynnet, kynnet, mutta palataan siihen myöhemmin.

Vielä viime vuonna Pyhimyksen elämä oli sekaisin. Artistilla oli liikaa töitä. Hän oli väsynyt. Muutoksen oli tapahduttava pian.

- En hirveästi huolehdi mun jaksamisesta. Olin viime vuonna tosi loppu, vaikka en tajunnut sitä silloin. Pahimmillaan en tunnistanut itseäni. En muista enää joitain asioita ja ihmisiä siltä ajalta. Tuntui, ettei asiat ole omissa käsissä. Uutena vuotena missasin kaksi lentoa ja olin totaalisen rikki. Sitten alkoi uusi aika. Tein päätöksiä, että asiat muuttuvat, Pyhimys kertoo YleX:lle.

Konkreettisin muutos oli Pyhimyksen, Paperi T:n ja Tommishockin vuonna 2008 perustaman Ruger Hauer -yhtyeen lopettaminen.

- Ruger Hauer lopetettiin aloitteestani, koska mulla ei ollut enää antaa siihen paukkuja. Se oli yksi näistä vaikeista päätöksistä. Päätös oli oikea, ei ole ollut ikävä. Mulla on ollut uuden alun vuosi. Kun vähän puhdistaa pöytää, niin tulee uusia raikkaita juttuja.

Ruger Hauerin jälkeen Pyhimys on muun muassa julkaissut Pykärin ja Reino Nordinin kanssa _Shampanjahai-_nimisen kappaleen.

- Shampanjahaita tarjosin alun perin Ruger Hauerille, mutta se ei mennyt bändille läpi.

Lisäksi maaliskuussa Pyhimys julkaisi Lika-Aki-nimellä Hot Dog -albumin eli kaiken väsymyksen keskellä syntyi kuitenkin levyllinen uutta musiikkia.

- Lika-Aki tuli siitä tuskasta. Se oli henkireikä, jota tein sunnuntaisin, kun tulin keikkareissuilta kotiin. Sillä suljin vastaamattomat mailit pois mielestäni. Ajattelin, että nyt olen Lika-Aki, joka ei stressaa mistään.

Teflon Brothers keikalla Kaapelitehtaalla toukokuussa 2017. // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Pyhimys on tottunut roolileikkeihin myös Teflon Brothers -yhtyeessään, jonka hän perusti vuonna 2006 Heikki Kuulan ja Volin kanssa.

- Tefloneissa me ollaan koko ajan jossain roolissa. Näytellään itseämme yksinkertaisempia tyyppejä. Jos olisin vain Teflon Brothersissa, niin musta olisi varmaan aika erilainen käsitys ihmisenä. Samoin, jos mä tekisin vain soolouraa. Tulisi ehkä vähän nuivempi fiilis. Mun persoonaan kuitenkin kuuluu ne kaikki puolet. Mulle ominaista on tehdä erilaisia juttuja ja ääripäitä.

Teflareiden viime keväänä julkaistusta Circus-albumista tuli ensimmäinen suomalainen albumi, joka on ylittänyt tuplaplatinarajan jo ennen julkaisupäiväänsä, sillä levyn sisältämiä kappaleita striimattiin yli 40 miljoonaa kertaa maaliskuun puoleenväliin mennessä.

- Mulla on tosi huikea etuoikeus olla niin aktiivisessa bändissä kuin Teflon Brothers, että voin julkaista soolomusaa vain silloin, kun mulla on sisäinen tarve.

Teflon Brothersin huima suosio siis rahoittaa Pyhimyksen taiteellisemmat soololevyt.

- Mulla ei ole yhtään sellainen olo, että olenpas vanha ja pudonnut kelkasta. Vaan mulla on sellainen olo, että näen tulevaisuuteen ja mulla on sellainen fiilis, että tämä musa on tosi relevanttia.

Vestan ääni vakuutti

Kynnet, kynnet -uutuusbiisi on relevantti tuotannon ja aiheen lisäksi myös siksi, että siinä fiittaa tämän hetken kiinnostavimpiin poplupauksiin kuuluva Vesta.

- Otin yhteyttä Vestaan, kun ihastuin hänen ääneensä. En ole ottanut hypen takia ketään.

Haikean biisin teemoja ovat sosiaalinen media ja Tinder-deittisovellus.

- Biisi kertoo tämän ajan etäisyydestä. Olemme eläneet kymmenen vuotta sosiaalisen median aikaa ja on huomattu, ettei se tuo lisää sosiaalisuutta vaan epäsosiaalisuutta.

- Vaikka Tinder auttaa ihmisiä löytämään toisensa, niin ovatko ne suhteet laadultaa lämpimämpiä vai ovatko ne vähän kylmempiä. En väitä mitään, mutta olen havainnut tällaista ilmapiiriä.

Kuuntele Uuden musiikin iltavuoron Ida Karimaan haastattelu alta, jossa Pyhimys muun muassa kertoo, että uuden albumin biiseille on jo nimet valmiina.