Hyppää pääsisältöön

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann: "Keskustelu pakkoruotsista on höpöhöpöä"

Susijengin valmentaja Henrik Dettmann
Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann rummuttaa kielikylvyn puolesta. Susijengin valmentaja Henrik Dettmann Kuva: Antti Karhumäki, YLE Henrik Dettmann

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann ihmettelee suomalaista kielikeskustelua ja puhetta pakkoruotsista. Dettmann aloittaisi kieltenopiskelun jo paljon aikaisemmin ja on innokas kielikylvyn puolestapuhuja.

Henrik Dettmanniin sukunimi juontaa juurensa Saksaan, vaikka hän onkin jo neljännen polven stadilainen. Synnyinkieli oli ruotsi, mutta suomenkielen hän oppi lapsena kaveripiirissä Haagassa.

Kotona puhutaan useita kieliä. Dettmannin vaimo on tsekkiläinen ja lapset puhuvat jo ruotsia, tsekkiä, englantia ja hijalleen myös suomea. Hän aloittaisi lasten kieltenopiskelun paljon nykyistä aikaisemmin.

− Olen surullinen siitä, että kielenopiskelu tulee meidän koulumaailmassa niin myöhään. Oma kokemus omien lasten kautta on se, että kieliä voi olla läsnä vaikka kuinka monta. Me ollemme olleet maailmalla ja kyllä he ovat poimivat niitä ihan sutjakkaasti.

Dettmann kummeksuu suomalaista kielikeskutelua

− Keskustelu pakkoruotsista on aivan höpöhöpöä. Me tarvitsemme näitä kieliä ja ruotsinkieli on osa suomalaisuutta. Se on osa meidän kulttuuria. Suomi on maailman paras maa asua, koska täällä on niin laajapohjainen kulttuuri. Meillä on toisenlainen kulttuuri kuin kenelläkään muulla. Ja siitä kulttuurista me pystytään imemään omia vahvuuksia.

Puoli seitsemän –ohjelmassa vierailleelta Dettmannilta kysyttiin, että eikö mielummin kannattaisi opiskella espanjaa tai jotain muuta maailmankieltä?

− Kun se ei ole meidän kulttuuria! Kyllä espanjaa ja eri kieliryhmiä kannattaa opiskella. Meillä kotonakin on kolmea eri kieliryhmää ja se antaa loistavat pohjat oppia jotain muuta. Vaimokin puhuu varmaan 7-8 kieltä, kun hän on vain kiertänyt maailmaa ja se tarttuu.

Dettmannin mukaan koripalloa valmennetaan useimmissa maissa englanniksi. Silti hän valmentaisi mielummin suomeksi.

− Kyllä mä mielummin valmennan suomeksi, koska siinä syntyy se kilpailu, että muut ei ymmärrä mitä sanotaan. Saksassakin kyllä valmensin englanniksi, vaikka toimittajille kyllä turkinsaksaa väänsinkin, Dettmann naurahtaa.

Henrik Dettmann on toiminut Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajana vuodesta 2004 lähtien. Hän on valmentanut koripallojoukkueita myös Saksassa, Ranskassa ja Turkissa

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän